Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala — Savonlinnan sairaala olisi mukana

Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala. Siihen kuuluvat sairaalayksiköt olisivat Kuopiossa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä .

Tuija Pauhu

Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala. Siihen kuuluvat sairaalayksiköt olisivat Kuopiossa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä. Kuvassa Savonlinnan keskussairaala.
Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala. Siihen kuuluvat sairaalayksiköt olisivat Kuopiossa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä. Kuvassa Savonlinnan keskussairaala.

Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala. Siihen kuuluvat sairaalayksiköt olisivat Kuopiossa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä.

Maakuntien yhteistyösopimuksen valmistelutyöryhmä päätti torstaina esittää käynnistettäväksi selvityksen erikoissairaanhoitoa koskevan laajan yhteistyön mahdollisuuksista ja edellytyksistä. Tarkoitus on löytää ratkaisumalli, jolla maakunnat pystyisivät tulevaisuudessa yhdessä järjestämään ja tuottamaan erikoissairaanhoidon palveluja tarkoituksenmukaisesti yhteistyöalueellaan.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro sanoo, että Järvi-Suomen yliopistollinen sairaala olisi hyvä ratkaisu etenkin pienille sairaaloille, kuten Mikkelille ja Savonlinnalle.

— Parhaimmassa tapauksessa alueella olisi täysin yhteiset resurssit ja täysin yhteinen, järkiperäinen potilasohjaus koko Itä-Suomessa. Silloin voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla järjestää hoitoketjut ja parhaalla mahdollisella tavaa turvata potilaille erikoissairaanhoidon lähipalvelut, Peitsaro sanoo.

Järvi-Suomen yliopistosairaala toisi Savonlinnaan monia niistä eduista, joita kaupunki tavoitteli pyrkiessään Etelä-Savon maakunnasta Pohjois-Savon maakuntaan. Yliopistosairaala-statuksen myötä lääkäreiden ja muun henkilöstön saatavuus paranisi. Kuopiosta saattaisi tulla lääkäri Savonlinnaan tekemään leikkauksia, kuten tosin tulee nykyisinkin.

Yhteinen yliopistollinen sairaala ei muuttaisi miksikään sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle, jos eduskunta sitä koskevan lain hyväksyy. Selvityksestä torstaina päättänyt työryhmä nimenomaan valmistelee sote-lakiin sisältyvää yhteistyösopimusta. Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Keski-Suomen muodostama alue on yksi lakiesitykseen kirjatuista yhteistyöalueista.

— Selvitys koskee lähinnä erikoissairaanhoitoa ja erityispalveluita. Tarkoitus on suunnitella yhteistyötä löyhemmällä tai kiinteämmällä mallilla, Peitsaro sanoo.

Turun yliopistosairaalan yhteistyöalueella selvitetään jo mahdollisuuksia Länsirannikon yliopistosairaalan perustamiseksi.

Yhteistyöalueen selvitysryhmä on jo aiemmin kysynyt alueensa sairaanhoitopiireiltä ja maakuntaliitoilta mielipidettä selvityksestä. Kannanotot ovat olleet myönteiset. Päätös selvityksen käynnistämisestä tehdään sairaanhoitopiireissä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.