Valtuusto päätti säilyttää Päivärinteen vanhainkodin Savonrannalla — Lue lisää keskustelusta ja katso, kuka äänesti mitenkin

Päivärinteen puolustajat vetosivat vanhusten oikeuteen asua omaistensa lähellä sekä siihen, että Päivärinne on muutakin kuin vanhainkoti.

Eeva Mikkonen

Päivärinteen vanhainkodin toiminta Savonrannalla jatkuu.
Päivärinteen vanhainkodin toiminta Savonrannalla jatkuu.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että Savonrannan vanhainkoti Päivärinne saa jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Päätös syntyi pitkän keskustelun jälkeen äänin 31—20.

SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Keskusta, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset olivat ryhminä yksimielisiä siitä, että Päivärinne on säilytettävä.

Keskustan valtuutettu Matti-Pekka Parkkinen jääväsi itsensä asian käsittelystä, koska hänen puolisonsa Helena Parkkinen on palvelutaloyrittäjä Palvelukoti Koivulassa Savonrannalla. Parkkisen tilalla valtuustossa tämän asian ajan oli varavaltuutettu Aune Kupiainen.

Samalla valtuusto päätti, että Kerimäen vanhainkodista tulee lyhytaikaista hoitoa tarjoava laitosyksikkö, jossa voi esimerkiksi valmistautua kotiutumiseen sairaalahoidon jälkeen tai jossa omaishoidettava voi olla hoidossa omaishoitajan loman ajan. Karpalokodista kaupungin keskustaajamassa tulee pääosin pitkäaikaisen hoidon yksikkö.

Kerimäen vanhainkodin ja Karpalokodin roolien muuttumisesta ei äänestetty.

Miksi Päivärinne esitettiin lopetettavaksi?

Sosterin sosiaalipalvelujen tulosaluejohtaja Jorma Hongisto selosti valtuustolle, miksi Sosteri oli esittänyt Päivärinnettä lopetettavaksi ja korvattavaksi kotihoidolla. Tämä esitys siis sittemmin äänestyksessä hävisi.

Vanhainkoteja ei vanhuspalvelulain mukaan enää saisi olla. Laitoksessa asumisen pitäisi enää olla mahdollista vain lääketieteellisin perustein.

Päivärinteen muuttaminen tehostetuksi palvelutaloksi maksaisi 2—2,5 miljoonaa euroa. Lisäksi se Hongiston mukaan olisi palvelutaloksi hyvin pieni ja siksi kallis.

Hongisto vakuutti, että kukaan vanhus ei jäisi ilman hoitoa, vaikka Päivärinne lopetettaisiin. Kaikkein huonokuntoisimmat vanhukset eivät kuitenkaan pärjäisi Savonrannalla, vaan heille etsittäisiin paikka joko Kerimäeltä tai Karpalosta.

Hongisto kertoi myös, että Päivärinteessä on savonrantalaisia asukkaita vaihtelevasti. Tällä hetkellä siellä on 14 savonrantalaista ja kuusi muualta tullutta.

Päivärinteessä on Savonrannan keskuskeittiö, jonka siirtäminen koululle ei kaupungin ruoka- ja siivouspalvelujen mukaan tulisi kovin kalliiksi.

Seija Puputti (kok.): Kaikki savonrantalaiset mahtuisivat yksityiseen palvelutaloon ja kantakaupungin vanhukset pääsisivät kantakaupungille

Jo kaupunginhallitus oli esittänyt Päivärinteen säilyttämistä. Valtuustossa Seija Puputti (kok.) esitti sen lakkauttamista.

Puputti arvioi, että kaikki savonrantalaiset vanhukset mahtuvat yksityiseen palvelutaloon Koivulaan, koska 20-paikkaisessa Koivulassa on Sosterin sopimuspaikoilla vain kuusi savonrantalaista ja yhteensä sopimuspaikkoja on nyt käytössä vain 14.

Puputti huomautti, että kantakaupungin ikääntyneitä on vanhainkodeissa Savonrannalla ja Kerimäellä.

— Jatkossa kantakaupungin ikääntyneet sijoittuisivat ensisijaisesti kantakaupungilla oleviin palvelutaloihin.

Puputin mielestä Päivärinteen lopettaminen olisi ollut ratkaisu, jossa kukaan ei olisi hävinnyt.

— Jos Savonrannan vanhainkotia ei lakkauteta, se kasvattaa Sosterin ensi vuodelle valmisteltua budjettia 600 000 eurolla ja tekee kaupungin budjettiin samansuuruisen alijäämän, Puputti sanoi.

Tuukka Suomalainen (kesk.): Kyse on siitä, mitä palveluita meidän mielestämme meidän taajamissamme pitää olla

Tuukka Suomalainen (kesk.) totesi, että valtuusto ei päätä yksityisestä palvelutarjonnasta.

— Jos Päivärinne lakkaa, kaupunki vetäytyy vastuusta sen suhteen, tarjotaanko Savonrannalla vanhusten palveluasumista, Suomalainen sanoi.

Suomalaisen mielestä kysymys oli isosta ennakkotapauksesta.

— Kysymys on siitä, mitä palveluita meidän mielestämme meidän taajamissamme pitäisi olla. Mielestäni peruskoulu, lähiterveyspalvelut ja vanhusten asumispalvelut kuuluvat jokaiseen entiseen kuntataajamaan.

Suomalainen tuumasi vielä, että Päivärinteen lakkauttamisesta saatava säästö ei edes olisi 600 000 euroa. Vanhainkodin toimintakuluihin sisältyy monenlaisia yleiskuluja. Jos vanhainkoti lopettaa toimintansa, yleiskuluista suurempi osa siirtyy muiden yksiköiden maksettavaksi.

Pekka Laitinen (kok.): Kylillä asuvat vanhukset kokoontuvat kerran kuukaudessa Päivärinteeseen syömään ja juomaan kahvia

Monet valtuutetut muistuttivat, että Päivärinteen vanhainkodissa on laitospaikkojen lisäksi päivätoimintaa koko Savonrannan alueen vanhuksille.

Pekka Laitinen (kok.) kertoi, että kerran kuukaudessa kylillä asuvat vanhukset kokontuvat Päivärinteeseen syömään ja huomaan kahvia.

— Missä he kokoontuvat, jos päivärinne lopetetaan. Ei kai yksityinen palvelutalo tällaiseen rupea, Laitinen kysyi.

Jarkko Wuorisen (kesk.) mielestä vanhainkodin kohtalo ei voi olla pelkästään rahakysymys. Hän piti tärkeänä, että vanhukset voivat asua lähellä omaisiaan ja ystäviään, jotka käyvät häntä katsomassa.

— Meillä pitää olla julkisen sektorin omistamaa hoivaa, jota yksityinen sektori täydentää, Wuorinen sanoi.

Esa Valkonen (vas.) epäili, että kotipalvelukustannukset nousevat, jos huonokuntoisia vanhuksia siirretään kotipalveluun.

Seppo Kosonen (ps.) muistutti, että Päivärinteessä asuu veteraaneja ja lottia, jotka ovat puolustaneet maamme itsenäisyyttä.

— Jos heidät tuodaan Savonlinnaan ja puolison pitää käydä rollaattorin kansa katsomassa, niin ei se ole semmoinen vanhuus, joka heille on luvattu.

Näin äänestettiin Päivärinteen vanhainkodista

Päivärinnettä ei lakkauteta (31 ääntä):

Kaikki keskustalaiset: Reima Härkönen, Hanna Kosonen, Aune Kupiainen, Timo Lajunen (sit.), Tuomas Loikkanen, Harri Luukkanen, Jouni Matilainen, Sanna Metsälä, Esko Mielikäinen, Erkki Pennanen, Eero Piironen, Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka, Jonne Tynkkynen, Anna-Liisa Uimonen, Jarkko Wuorinen, Olli Österlund.

SDP 2/14: Teemu Hirvonen, Pirkko Juuti

Kokoomus 2/7: Pekka Laitinen, Kaj Turunen

Kaikki kristillisdemokraatit: Liisa Hirvonen, Kimmo Jaatila, Jouni Koskela

Kaikki perussuomalaiset: Seppo Kosonen, Matti Lundenius, Veikko Puustinen

Kaikki vasemmistoryhmäläiset: Jussi Koponen, Esa Valkonen

Vihreät 2/5: Heli Järvinen, Chieko Okabe-Silvasti

Päivärinne lakkautetaan (21 ääntä)

Kokoomus 5/7: Sampsa Kokko, Ari Ora, Seija Puputti, Lea Sairanen, Pekka Turunen

SDP 12/14: Anja Backman, Olli-Pekka Kristiansson, Karoliina Laukkanen, Aila Makkonen, Anna-Kristiina Mikkonen, Erkki Muukkonen, Markku Nousiainen, Ari Silvennoinen, Olli Sironen, Eija Stenberg, Teemu Tiainen, Markku Valjakka.

Vihreät 3/5: Lauri Kosonen, Merja Mustonen, Tiina Strandén.