Kova tuuli ja vesisateet kiusaavat Savonlinnan seudulla torstaina – Ensi yön aikana sää muuttuu ja perjantaina tulee lunta

Myrskyisiin lukemiin nouseva tuuli voi aiheuttaa torstain aikana sähkökatkoksia seudulla.

Tuija Pauhu

Tuuli on voimakasta torstaina aamupäivästä alkaen.
Tuuli on voimakasta torstaina aamupäivästä alkaen.

Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueille on annettu torstaiksi tuulivaroitus. Lounaistuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen ja tuulen nopeus on puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa.

Savonlinnan seudulla tuulet ovat kovimmillaan torstaina iltapäivällä ja illansuussa. Päivälämpötila nousee 8–9 asteen tietämille.

– Torstai päivä on lämmin, mutta tänään on odotettavissa myrskypuuskia Savonlinnan seudulle. Vesisateitakin on luvassa iltaan asti, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala Itä-Savolle.

Illalla kylmä rintama menee alueen yli. Torstai-ilta on vielä lämpöinen, mutta lämpötila laskee nollan vaiheille yön aikana.

– Yön aikana sataa jo lunta ja lumisateita voi olla luvassa myös perjantaina, Mustala kertoo.

Perjantaina tuulet ovat myös puuskaisia, mutta voimakkuudeltaan selvästi torstaita rauhallisempia.

Lauantaille on luvassa selkeämpää ja tyynempää säätä. Sunnuntaille on luvassa uusia sateita.

– Sunnuntain sateet näyttäisivät tulevan kuitenkin vetisempinä ja lämpötilat jälleen nousevat, joten lumet tulevat sulamaan pois.

Kova tuuli voi aiheuttaa vahinkoja

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaat tuulet voivat aiheuttaa sähkökatkoja ja yksittäisiä puita voi kaatua.

Pahiten kova tuuli tulee ennusteiden mukaan aiheuttamaan vahinkoja Savonlinnan seudun pohjoispuolella, kuten Pohjois-Savossa.

Torstaina aamupäivällä tilanne sähkökatkosten osalta oli vielä rauhallinen.

Järvi-Suomen Energian häiriötietojan mukaan tuolloin Sulkavalla oli sähköttömiä asiakkaita 195. Muualle Savonlinnan seutua katkoksia ei ollut ehtinyt vielä tulla.

Järvi-Suomen Energian mukaan keskiviikon ja torstain välisen yön aikana kuurosateet aiheuttivat ennusteissa näkymättömiä paikallisia puuskia verkkoalueella ja näistä aiheutui reilut kymmenkunta keskijännitevikaa.

Varatun lisähenkilöstön avulla tilanne pysyi kuitenkin hallussa ja viat saatiin aamun aikana miehitettyä tehokkaasti.

– Tällä hetkellä käynnissä olevia keskijänniteverkon häiriöitä on kahdeksan ja niissä on tuhatkunta sähkötöntä taloutta. Vikojen maastorajaus on käynnissä, joten sähköttömien määrä saadaan laskemaan, vaikka uusiakin vikoja voi toki tulla, Järvi-Suomen Energialta kerrottiin torstaiaamuna.

Pelastuslaitos varautunut tilanteeseen

Etelä-Savon pelastuslaitos oli saanut torstain vastaisen yön ja torstaiaamun aikana kymmenisen vahingontorjuntatehtävää.

– Tasaiseen tahtiin olemme saaneet vahingontorjuntatehtäviä, jotka ovat olleet tyypillisiä puunraivaustehtäviä. Seuraamme tilanteen kehittymistä aktiivisesti ja olemme varautuneet tilanteeseen, Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Eero Aho kertoo.

Juttua päivitetty pelastuslaitoksen kommenteilla 19.11.2020 kello 13.40.