Ensi syksyn kuudesluokkalaiset saavat valita lukevatko venäjää vai ruotsia — Kielikokeilu toteutuu neljässä Savonlinnan koulussa, jos mukaan lähteviä oppilaita on tarpeeksi

Kokeilulaki on voimassa vuoden 2024 loppuun, jotta kokeiluun osallistuvat oppilaat ehtivät päättää peruskoulunsa.

Jaakko Avikainen

Kuudesluokkalaiset neljässä Savonlinnan koulussa saavat ensi syksynä valita, opiskelevatko ruotsia vai venäjää.
Kuudesluokkalaiset neljässä Savonlinnan koulussa saavat ensi syksynä valita, opiskelevatko ruotsia vai venäjää.

Ensi syksyn kuudesluokkalaiset saavat neljässä Savonlinnan koulussa ruveta opiskelemaan ruotsin sijaan venäjää, jos haluavat.

Sivistyslautakunta päätti kokeilulupaa hakiessaan tammikuussa, että Savonlinnassa venäjän ryhmän minimikoko on 15 oppilasta. Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen vahvistaa, että kokeilu toteutuu niissä kouluissa, joissa oppilaita lähtee mukaan vähintään 15.

Opetusministeriö hyväksyi kielikokeiluun mukaan Mertalan, Talvisalon, Kerimäen ja Punkaharjun yhtenäiskoulut eli kaikki koulut, joille Savonlinnan kaupunki haki kokeilulupaa.

Kokeiluun osallistuminen on oppilaille vapaaehtoista. Kokeilukoulussa on lain mukaan oltava tarjolla myös ruotsin kielen opetusta.

Ruotsin opiskelijoita ei saa valinnan takia siirtää toiseen kouluun. Jos jonkin muun koulun oppilas siirtyy kokeilukouluun, perheen pitää kustantaa hänen koulukyytinsä.

Kokeilulaki on voimassa vuoden 2024 loppuun, jotta kokeiluun osallistuvat oppilaat ehtivät päättää peruskoulunsa.

Oppilasryhmiä voidaan lautakunnan tammikuisen päätöksen mukaan yhdistää eri koulujen välillä esimerkiksi etäopetuksen avulla.

Kaupunki tiedottaa mahdollisimman pian nykyisille viidesluokkalaisille ja heidän perheilleen kokeilusta. Valintavaiheessa kaupunki myös tarjoaa oppilaille ja heidän huoltajilleen tietoa lainsäädännön mukaisista kielitaitovaatimuksista sekä valinnan vaikutuksista jatko-opintoihin.

Opetusministeriö hyväksyi kokeiluun kaikki hakijat. Savonlinnan neljän koulun lisäksi kokeilu alkaa Pieksämäellä, Rovaniemellä, Ylöjärvellä ja Jämsässä.

Savonlinnaa lukuunottamatta kokeilukouluja on yksi kullakin paikkakunnalla.
Kaustinenkin haki aluksi kokeiluun mutta perui hakemuksensa sittemmin.

Kello 16.22. muutettu otsikkoa ja täydennetty juttua Tuija Kauppisen lausunnolla: Kokeilu alkaa niissä kouluissa, joissa mukaan lähtee vähintään 15 oppilasta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet