Saimaa Hehkuu elokuussa Kyrönniemellä kovien nimien loisteessa – Kaksipäiväisen tapahtuman esiintymislavalle nousevat muun muassa Apulanta ja Antti Tuisku

Järjestäjän tavoite on myydä vähintään 10 000 lippua – "Tapahtuman tekeminen on minulle intohimo"

Tuija Pauhu

Tapahtuman tekninen tuottaja Joonas Väkeväinen, tapahtuman järjestäjä Pekka Lybeck ja tapahtumakoordinaattori Johanna Pennanen uskovat, että Kyrönniemellä vietetään elokuussa kaksi upeaa festivaalipäivää.
Tapahtuman tekninen tuottaja Joonas Väkeväinen, tapahtuman järjestäjä Pekka Lybeck ja tapahtumakoordinaattori Johanna Pennanen uskovat, että Kyrönniemellä vietetään elokuussa kaksi upeaa festivaalipäivää.

Pekka Lybeckin järjestämän Saimaa Hehkuu -tapahtuman artistit on varmistettu. Kyrönniemellä elokuun 6. päivä esiintyvät Happoradio, JVG ja Apulanta sekä 7. päivä Behm, Sanni ja Antti Tuisku.

Molempina päivinä lavalla alkaa tapahtua kello 16 ja soitto loppuu kello 23. Avaajana toimii sekä perjantaina että lauantaina tapahtuman juontaja Mikko Leppilampi bändeineen.

Lybeckin on vaikea peitellä tyytyväisyyttään artistikattaukseen.

– Varsinaista pääesiintyjää ei ole, vaan kaikki ovat tärkeitä. Tässä on kotimaisen keikkakesän kovimpia nimiä. Antti Tuisku vetää Helsingin stadionilla kaksi 40 000 hengen keikkaa ja Apulanta yhden. Hienoa, että kaikki nämä esiintyjät saatiin.

Lybeckin mukaan tapahtuman budjetti on useita satojatuhansia euroja. Hän lähtee siitä, että tapahtumaan myydään molempina iltoina vähintään 5 000 lippua. Kapasiteettia on 8 000:een asti. Lybeck uskoo yleisöä tulevan kaikkialta maasta, ja festarikansaa ollaan siinä valmiita auttamaan.

– Kaupungin majoituskapasiteetti on varmasti lujilla. Meillä onkin yhteistyötä Onnibussin ja Linja-autoliike Kososen kanssa päiväkuljetuksien järjestämisessä. Yhteen bussiin mahtuu maksimissaan 90 henkeä. Savonlinnassa ollaan kello 14 ja paluukuljetus lähtee tunti soiton päättymisen jälkeen.

Lybeck suunnittelee mainostavansa tapahtumaa valtakunnallisesti ainakin radiossa ja iltapäivälehdissä, mahdollisesti myös televisiossa.

– Koronatilannetta pitää seurata koko ajan ja toimia markkinoinnissa sen mukaan. Rokotukset ovat alkaneet ja uskotaan että aurinko vielä paistaa siinäkin mielessä. Elokuun alussa sää ei ole iso riski. Jos sataa vettä, se on lämmintä.

Warner Music Finland

Uudenvuodenpäivänä tuoreimman Treenaa-kappaleensa julkaissut Antti Tuisku esiintyy ensi kesänä Kyrönniemen keikan lisäksi muun muassa lähes täyteen buukatulla Olympiastadionilla kahtena iltana.
Uudenvuodenpäivänä tuoreimman Treenaa-kappaleensa julkaissut Antti Tuisku esiintyy ensi kesänä Kyrönniemen keikan lisäksi muun muassa lähes täyteen buukatulla Olympiastadionilla kahtena iltana.

Mahtava haaste

Lybeckin päätoimiala on ainakin tähän mennessä ollut vihannesten tukkukauppa ja kukkien kasvattaminen Tolvanniemen puutarhalla. Hän ei kiellä olleensa pettynyt, kun viime kesäksi suunniteltu tapahtuma jouduttiin koronatilanteen vuoksi peruuttamaan.

– Mutta sitä kesti vain päivän tai pari, ja aloin miettiä seuraavaa kesää. Mahtavaa ottaa vastaan tällainen haaste ja saada Savonlinnaan stadionluokan artisteja, teen tätä intohimolla. Olen itsekin käynyt paljon festareilla ja aistinut niillä positiivisen energian.

Koronauutisia nyt kuunnellaan kuitenkin herkällä korvalla. Näin tekevät sekä Lybeck että ohjelmatalo Warner Music Liven Matti Kaunisvesi. Kaunisvesi toivoo, että mahdolliset muutostarpeet olisivat selvillä viimeistään huhtikuussa.

– Festivaalit edellä mennään. Tapahtumajärjestäjät päättävät onko keikkaa vai ei. Tässä on mainio tapahtuma tulossa ja on hienoa saada kovat artistit Savonlinnaan keikalle. Hyvä ja viriili kesäkaupunki ansaitsee tasokkaan tapahtuman.

Hyvillään on myös kaupunginjohtaja Janne Laine.

– Kaupunki luovuttaa mielellään Kyrönniemen kentän tapahtuman käyttöön. Visionääri ja toteuttaja Pekka Lybeckille suuri kiitos, tämä pidentää matkailukautta ja tuo ihmisiä kaupunkiin.

Mahtavaa ottaa vastaan tällainen haaste ja saada Savonlinnaan stadionluokan artisteja. — Pekka Lybeck

Kaunisveden mukaan tämän tason esiintyjille on kysyntää ja heistä kilpaillaan.

– Pekka on ollut hyvissä ajoin liikkeellä, esitellyt ideansa ja kertonut millainen tapahtuma tulee. Se on helpottanut asiaa täällä päässä.

Tommi Ollikainen

Nopeasti yhdeksi Suomen suosituimmaksi artistiksi noussut Behm tunnetaan muun muassa hiteistään Hei rakas ja Frida. Kuva Puumalan Siltakemmakoilta kesältä 2020.
Nopeasti yhdeksi Suomen suosituimmaksi artistiksi noussut Behm tunnetaan muun muassa hiteistään Hei rakas ja Frida. Kuva Puumalan Siltakemmakoilta kesältä 2020.

Viime kädessä se on artisti itse, joka päättää missä milloinkin esiintyy, mutta sormet on pelissä myös agentilla ja keikkamyyjällä.

– Esimerkiksi Antti Tuiskun kohdalla olen jutellut hänen keikkamyyjänsä kanssa ja ikään kuin esitellyt Pekan vision ja he ovat sitten miettineet. Minä olen Happoradion keikkamyyjä ja kollega Behmin eli niistä ei ole tarvinnut paljon neuvotella. Mutta tiimityötä tämä yleensä on.

Kaunisveden mukaan lähes kaikilla artisteilla kesä on hyvinkin täyteen buukattu.

– Uskotaan siihen, että tapahtumat pystytään pitämään. Tietysti korona voi aiheuttaa muutoksia, mutta pidetään peukkuja. Saimaa Hehkuu on hyvässä asemassa sikäli, että se on vasta elokuussa ja peliaikaa on enemmän.

Hyvä pohja viime kesältä

Tekninen tuottaja Joonas Väkeväinen kertoo, että alueella alkaa tapahtua viikko ennen tapahtumaa.

– Hyvä lähteä tekemään, koska suunnitelmia tehtiin jo viime kesää varten ja nyt tarvitsee vain päivittää. Pystytystöihin tulee talkoolaisia, mutta äänentoiston, valot ja lavajärjestelmän hoitaa tapahtumatekniikan palveluyritys Viking Pro Kuopiosta.

Kyrönniemen kentälle tulee sisämitaltaan 12x15 metrin suuruinen lava ja sen eteen Vip-alue, anniskelualue ja niin sanottu vapaa alue. Lapsiystävällinen hyvän näkemän alue tulee kentän katsomoon.

Erilaisia ruokapisteitä tulee monipuolinen valikoima. Tapahtumasta löytyy lörtsyt, paistetut muikut ja paljon muuta.

Jo viime vuonna tapahtuma-alueen käytöstä tehtiin erilaisia suunnitelmia mahdollisten rajoitusten mukaan. Väkeväisen mukaan yli hehtaarin suuruisella alueella on tilaa runsaasti ja esimerkiksi lohkottaminen on mahdollista.

– Yli 3 000 ihmistä pystyisi sijoittamaan hiekkakentälle, ja turvarajat olisivat vielä ok. Tämä alue on kolme kertaa isompi.

Olavinlinnaa ei voinut tapahtumapaikaksi edes harkita, koska se on liian pieni.

Lipunmyynti tapahtumaan alkaa maanantaina 18. tammikuuta kello 9.

Luetuimmat