Savonlinnassa lauantaina vieraillut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi kehittää Savonlinnaa

”OKL:sta emme voi enää palauttaa, mutta haluamme ja pystymme kehittämään Savonlinnan kaupunkia korkeakoulu- ja ammatillisen koulutuksen osalta”, Rinne lupasi.

Taru Hokkanen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tapasi Savonlinnan torilla lauantaina kansalaisia.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tapasi Savonlinnan torilla lauantaina kansalaisia.

Savonlinnassa lauantaina vieraillut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli maan hallituksen haluttomuutta ja kyvyttömyyttä huolehtia maan tasapuolisesta kehittämisestä.

Savonlinnan torilla kansalaisia tavannut Rinne otti esimerkiksi sekä Savonlinnan että myös koko Etelä-Savon maakunnan.
Rinteen mukaan Itä-Suomen yliopiston opettajainkoulutuksen päättyminen Savonlinnassa on nyt konkreettinen tosiasia.
— Kesän jälkeen Savonlinnassa aloittaa noin 800 opiskelijaa aikaisempaa vähemmän, josta alueen taloudelle aiheutuu vuositasolla noin 12 miljoonan euron menetykset. OKL:n lakkauttamisen myötä alueelta katoaa suoraan ja välillisesti yhteensä noin 300 työpaikkaa, puheenjohtaja Rinne luetteli.

Pääministeri Sipilä (kesk.) lupasi 18.5.2016 OKL:n lakkautusta koskevassa eduskunnan välikysymyskeskustelussa, että ”katsomme yhdessä ratkaisua, ja sen lähtökohtana täytyy olla se, että muutaman vuoden päästä Savonlinna on tyytyväinen siihen, että se tehty ratkaisu oli alueen elinvoiman kannalta parempi kuin se, että roikumme vanhassa kiinni.”

— Tuosta lupauksesta on nyt kulunut hieman yli kaksi vuotta, mutta mitä tästä pääministerin lupauksesta on tämän hallituksen toimesta toteutunut, Rinne kysyi.
— Ainut konkreettinen selkeä kompensaatiopäätös on mekaanisen puurakentamisen insinöörikoulutuksen aloittaminen, joka tuo Savonlinnaan 30 uutta opiskelupaikkaa. Se on surkea kompensaatio maan hallituksen siunaamaan noin 800 opiskelijapaikan katoamiseen verrattuna.

Muut päätökset, joita hallitus on Rinteen mukaan listannut kompensaatiotoimenpiteiksi, ovat muun muassa Savonlinnan lentoliikenteen tukeminen, saaristolisärahoituksen uudistaminen ja Savonlinnan harjoitusjäähallin rakentamisen valtionavustus.

Puheenjohtajaja Rinne muistutti, että demarit eivät pysty OKL:n toimintoja Savonlinnaan enää palauttamaan.

— Mutta me haluamme ja pystymme kehittämään Savonlinnan kaupunkia korkeakoulu- ja ammatillisen koulutuksen osalta sekä sitoudumme muutenkin kompensoimaan niitä menetyksiä, joita OKL:n lakkauttaminen Savonlinnassa on alueelle ja koko Etelä-Savon maakunnalle aiheuttanut.