Suomen Avoin Puutarha 2017 on kymmenien linnunpönttöjen Lintukoto Rantasalmen Tuusmäessä— Jere ja Miia Malisen rehevää ja rentoa puutarhaa on rakennettu 17 vuotta

Valintaraati kiitteli sitä, että perheen yhteisvoimin ylläpidetty puutarha on yllätyksellinen ja sen kasvillisuus on monimuotoinen

Teija Tuisku

Lintukodossa on kymmeniä linnunpönttöjä ja näköala maalaismaisemaan, läheiselle pellolle.
Lintukodossa on kymmeniä linnunpönttöjä ja näköala maalaismaisemaan, läheiselle pellolle.

Puutarhaliiton Avoimet Puutarhat-tapahtuma järjestettiin vuonna 2012 ensimmäisen kerran. Avoimet Puutarhat-päivänä, yhtenä päivänä kesässä puutarhassa on avoimien ovien päivä eli kuka tahansa voi tulla katsomaan puutarhaa. Kuka tahansa voi ilmoittaa puutarhansa mukaan.

Miia Malinen kertoo, että heidän puutarhansa Lintukoto Rantasalmen Tuusmäellä oli mukana jo silloin 2012. Tietty aitous, rentous ja konstailemattomuus ovat olleet mukana alusta saakka.
— Silloin me lähdettiin vähän soitellen sotaan. Minulla oli yksivuotias sylissä ja mieheni ei ollut silloin paikalla. Kävijöitä oli kuitenkin 20 — 30  ja päivästä jäi ihan mukava fiilis. Olemme olleet mukana joka vuosi. Viime kesänä 2017 kävijöitä oli yhtenä päivänä  kello 12 — 18 välisenä aikana kolmisensataa, kertoo Malinen.

Miia ja Jere Malisen puutarha Lintukoto on noin puolen hehtaarin kokoinen, lapsiperheen puutarha, jossa on paljon monivuotisia perennapenkkejä, omenapuita, hyötypuutarha viinimarjapensaineen, kymmeniä linnunpönttöjä, isännälle makkaranpaistolaavu ja emännälle kesäkeittiö. Suuri osa puutarhan rakennuksista on tehty kierrätystavarasta. Polkujakin on päällystetty luonnonkivillä ja tiilillä.

Se on perheen lasten sylikana nimeltään Kaakao.

Lintukodossa asustaa kesät talvet iso kanaparvi, kaksi kukkoa ja kaksi pupua. Muut kanat ovat häkissä, mutta yksi kana kulkee vapaana. Se on perheen lasten sylikana nimeltään Kaakao. Parina kesänä on kokeiltu lampaita, mutta enää niitä ei ole.

Rehevässä puutarhassa on kaksi mantsurianjalopähkinäpuuta, jotka tuovat viidakkomaista tunnelmaa. Puutarhassa on myös köynnöksiä, köynnöshortensiaa, villiviiniä, alppikärhöjä ja piippuköynnös.  
Miia Malinen ei koe perheen suurta puutarhaa työlääksi. Malinen oli pitkään lasten kanssa kotona ja rakensi puutarhaa silloin. Nyt hän on osa-aikatyössä kukkakaupassa Rantasalmella.
— Kaikista suurin työ puutarhassa on sen perustamisvaiheessa, kun sitä rakennetaan. Meidän puutarhassa on enimmäkseen monivuotisia kasveja. Toki keväisin puutarhan siistimisessä menee aikaa.

Joka kevät puutarhaan tulee uusia kesäkukkia. Joka vuosi puutarha on erilainen.
— Joka vuosi keksimme jotain uutta, koska monet kävijät tulevat monena vuonna peräkkäin. Tulevaksi kesäksi on suunnitteilla uusia kivetyksiä, esimerkiksi kivetty kahvittelupaikka lettupaikan viereen. Joka kesä olemme paistaneet kesäkeittiössä kävijöille lettuja

Valintaraati kiitteli pitkäjänteisyyttä

Valintaraati oli valinnassaan yksimielinen, sillä Miia ja Jere Malisen puutarha täytti tunnustuksen saajalle asetetut perusteet ja keräsi päivän aikana noin 300 kävijää.

Tärkeä peruste tunnustuksen saajan valinnalle oli Malisen perheen aktiivisuus ja pitkäjänteisyys tapahtuman onnistumisessa. Perheen yhteisvoimin ylläpidetty puutarha on yllätyksellinen ja sen kasvillisuus on monimuotoinen. Rakenteiden kierrätysmateriaalit tuovat pihaan eloisuutta ja rentoa tunnelmaa.

Raati kohdisti tällä kertaa huomion maatilan pihapiiriin luotuihin kotipuutarhoihin. Puutarha sijaitsee peltomaisemassa, johon on säilytetty näköyhteys aitaamisesta huolimatta.
 

Luetuimmat