"Käytännössä töihin palataan torstaiaamuna" — PAU:n Kaakon savonlinnalainen puheenjohtaja Kari Härkönen sanoo töiden alkavan Postissa ensimmäisenä mahdollisena työvuorona

Kari Härkönen sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa kuvaa, millainen postivuori Savonlinnan lajittelukeskukseen on kertynyt, mutta sanoo sen purkamisen alkavan isolla porukalla torstaina.

Timo Seppäläinen

Postin kuljetusautoja ja väkeä alkaa liikkua normaaliin tahtiin Savonlinnassa Schaumanintien jakelutoimipaikalla torstaiaamusta alkaen.
Postin kuljetusautoja ja väkeä alkaa liikkua normaaliin tahtiin Savonlinnassa Schaumanintien jakelutoimipaikalla torstaiaamusta alkaen.

PAU:n Kaakkois-Suomen osaston puheenjohtaja, savonlinnalainen Kari Härkönen sanoo paikallisten postityöntekijöiden palaavan töihin, kun ensimmäinen mahdollinen työvuoro alkaa sopimuksen syntymisen jälkeen.

— Käytännössä töihin palataan torstaiaamuna, Härkönen sanoo.

Härkönen sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa kuvaa, millainen postivuori Savonlinnan lajittelukeskukseen on kertynyt, mutta sanoo sen purkamisen alkavan isolla porukalla torstaina.

Postilakko on koskenut seutukunnalla yhteensä noin 60 työntekijää.

— 40 palaa aamulla töihin lajitteluhalliin, pääosa kello 6.30 ja 6.45. Lisäksi parikymmentä työntekijää palaa postitöihin muualle, Härkönen laskee.

— Olemme jutelleet sen verran työantajan kanssa, että puramme lakonaikaiset postiruuhkat rauhassa omaan tahtiin ilman aikatavoitteita.

Härkönen ei ole vielä tutustunut syntyneeseen sopimukseen, joten hän ei halua ottaa sen sisältöön kantaa.

Lakko loppui sopivasti ennen suurta jouluryysistä. Härkönen pitää selvänä, että ainakaan joulukorttien osalta ei tule ylimääräisiä viivästyksiä lakkoruuhkan purkutöiden vuoksi, koska korttiurakkaan Posti palkkaa ylimääräisiä käsiä.

PAU: Toivomme, että työpaikoille palautuisi mahdollisimman pian työrauha

Posti- ja logistiikka-alan PAU kertoo hyväksyneensä valtakunnansovittelijan eilen illalla jättämän sovintoehdotuksen uudeksi Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseksi.

PAU:n mukaan uusi työehtosopimus on voimassa 31.10.2021 asti. Samassa kokonaisuudessa molemmat osapuolet hyväksyivät myös ratkaisun 700 pakettilajittelijan tilanteeseen.

— Myös työnantajapuoli hyväksyi sovintoehdotuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki PAUn asettamat lakot päättyvät välittömästi. Töihin on palattava mahdollisuuksien mukaan seuraavaksi alkavaan työvuoroon.

— Toivomme, että työpaikoille palautuisi mahdollisimman pian työrauha. Kiitämme kaikkia PAUn työtaisteluja tukeneita liittoja, kansalaisia ja ennen kaikkea omia jäseniämme, PAU kertoo tiedotteessa.

Palta: "Olemme tyytyväisiä siihen, että pitkään jatkunut kiista saadaan vihdoin päätökseen"

— Olemme tyytyväisiä siihen, että pitkään jatkunut kiista saadaan vihdoin päätökseen, työrauha palautuu postialalle ja kohtuuttomat tukilakot päättyvät, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Paltan mukaan sen ja PAU:n välinen kaksivuotinen postialan työehtosopimus auttaa lisäämään Postin kaipaamaa joustavuutta muun muassa työvuorosuunnitteluun. Kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys säilyy ja palkankorotukset on sidottu viennin yleiseen linjaan.

Osapuolet ovat myös yhdessä sitoutuneet tarkastelemaan postialan murrosta ja tulevaisuuden jakeluratkaisuja sekä niiden vaikutuksia alan työehtoihin.

— Lähivuosina tulee löytää uusia ratkaisuja siihen, miten Posti voi säilyttää ja luoda työpaikkoja alan kovassa murroksessa. Haluamme kaikin voimin välttää sen, että olemme kahden vuoden päästä samassa työmarkkinatilanteessa postialalla kuin tänä syksynä, Aarto toteaa.

Paltan mukaan sovun esteeksi nousseen 700 pakettilajittelijan tilanne lähti ratkeamaan maanantaina uuden avauksen myötä, kun Posti Palvelut Oy oli sovun löytämiseksi valmis pohtimaan järjestäytymistään osin uudestaan.

Posti Palvelut Oy on liittynyt Paltan jäseneksi paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden osalta. Ratkaisu on rakennettu viime päivien aikana yhdistelmänä erilaisista syksyn mittaan läpikäydyistä esityksistä. Postin aiemmin syksyllä tekemää liikkeenluovutusta ei siis peruta.

— Oli valitettavaa, että Postin täysin laillinen liiketoimintapäätös ja näiden 700 henkilön työehdot muodostivat esteen postialan varsinaisen työehtosopimuksen hyväksymiselle. Pidimme kuitenkin tärkeänä, että jännittynyt tilanne työmarkkinoilla saadaan laukeamaan ja siksi olimme valmiita malliin, jossa myös Palta on mukana, Tuomas Aarto kuvailee.

Uuden Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen neuvottelevat jatkossa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta. Alkava sopimuskausi pakettilajittelijoiden osalta päättyy 31.1.2022.

Medialiittokin on tyytyväinen

Medialiitto on tyytyväinen, että Postia koskeviin työehtokiistoihin on saatu ratkaisu ja lakot päättyvät.

— Pakettilajittelijoita koskeva ratkaisu on toimiva. Olimme mielellämme myötävaikuttamassa sen syntymiseen. Tärkeintä on, että jakelua ja painamista halvaannuttanut lakko ja koko valtakuntaa haittaavat laajat tukilakot saadaan nyt loppumaan, toimitusjohtaja Jukka Holmberg kiittelee.

Medialiiton hallitus hyväksyi tiistaina Posti Palvelut Oy:n eron Medialiiton työmarkkinajäsenyydestä yhtiön paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden osalta. Posti Palvelut palaa pakettilajittelijoiden osalta Paltan jäseneksi. Muilta osin Posti Palvelut pysyy Medialiiton työmarkkinajäsenenä.

— Medialiitto neuvottelee jatkossakin jakelualan työehtosopimuksen Teollisuusliiton kanssa. Tällä tavalla sopimusjärjestelmä säilyy selkeänä, toteaa työmarkkinajohtaja Elina Nissi.

Lossien tukilakko päättyy myös

Sovun myötä myös JHL:n tukilakko Finferriesin losseilla päättyy.

JHL on tyytyväinen, että tukilakot vauhdittivat reilun tuloksen saamista Postin työehtoriitaan.

– Upeaa, että Postin työehdoista saatiin reilu tulos. Tukilakot vauhdittivat selvästi neuvotteluita. Tahdon kiittää kaikkia JHL:n jäseniä, jotka olivat tukemassa postin työntekijöitä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Finferriesin losseilla työskentelevät JHL:n jäsenet eivät ole ottaneet Postin kuljetuksia kyytiin maanantain 18. marraskuuta jälkeen. Tukilakko päättyy mahdollisimman pian.

Myös Postissa töissä olevat JHL:n jäsenet palaavat töihin mahdollisimman pian.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry tiedottaa lopettaneensa kaikki 19.11.2019 ja 20.11.2019 aloitetut ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellot, kun postiriita ratkesi.

Toimenpiteet lopetetaan välittömästi tai niin pian kuin mahdollista.

Lisäksi AKT ry peruu torstaina 28.11.2019 klo 6 alkavaksi ilmoitetun ahtausalaa koskevan työnseisauksen.

Paatero tyytyväinen

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on tyytyväinen, kun Postin lakossa päästiin sopuun.

— Olen hyvin tyytyväinen, että sopu on syntynyt, lakot voivat loppua ja posti kulkee jouluna.

Neuvotteluosapuolet saavat kiitosta ministeriltä.

— Haluan kiittää molempia neuvotteluosapuolia ratkaisun löytymisestä sekä valtakunnansovittelijaa hänen keskeisestä panoksestaan sovun saavuttamisessa. Lisäksi haluan kiittää neljää selvityshenkilöä heidän tekemästään työstä, toteaa Paatero.

Luetuimmat

Kommentoidut