Vielä ehtii nähdä tämän ihmeen: Savonlinnan mandariinisorsa on tyylitietoinen keikari

Nyt alkavat olla viimeiset ajat, jos mielii nähdä Haapasalmen rannassa viihtyvän hienohelman. Lähiaikoina rajusti viilenevä sää saattaa ajaa sen piankin tiehensä. Tiistaina se viihtyi Hesburgerin rannassa.

Soila Puurtinen

Pari päivää sitten Haapasalmen rannassa tavattu muoti-ikoni on nyt jo näin korea. Oranssit purjeet selkäpuolella ja vesikammatulta näyttävä oranssi kaula ovat merkki todellisesta tyylitajusta.
Pari päivää sitten Haapasalmen rannassa tavattu muoti-ikoni on nyt jo näin korea. Oranssit purjeet selkäpuolella ja vesikammatulta näyttävä oranssi kaula ovat merkki todellisesta tyylitajusta.

Savonlinnan rantavesiin kiintynyt julkkislintu, mandariinisorsa (Aix galericulata), on aiempien vuosien tapaan pistänyt vaatekaappinsa syksyn kunniaksi uusiksi.

Kun se vielä kesällä tykkäsi liikuskella harmaanruskeissa, suoraan sanottuna melko tavanomaisissa vetimissä, on tyyli nyt kokonaan toinen. Enää se ei sekoitu tapettiin eikä muihin rannan kaakattajiin, vaan vetää omaa uniikkia linjaansa pukeutumiskysymyksissä ja kelpaisi milloin tahansa lintujen Voguen kanteen.

Timo Seppäläinen

Elokuun puolivälissä mandariinisorsa oli vielä melko vaatimattomassa asussa. Vähän kuin lomalainen, joka viihtyy mökillä vanhoissa collegehousuissa ja reikäisessä t-paidassa.

Kaulahöyhenet kuin Brylcreemillä vedellyt

Tyylitietoisuuden herääminen oli havaittavissa jo elokuun lopulla otetuissa valokuvissa. Tuolloin se satsasi ennen kaikkea värikkääseen päänseutuun: päänkukkuralleen se oli kasvattanut irokeesinomaisen tummansinipunaisen väritehosteen. Jo tällä valinnalla se lunasti paikkansa keskustan vesien muodin suunnannäyttäjänä.

Mutta hurjempaa oli tulossa.

Mandariinisorsan seurana uiskennelleet sinisorsat ovat toki oopperakaupungissa nähneet kaikenlaista hienostelijaa, mutta tällaiseen kotkotukseen nekään eivät ole usein törmänneet: Mandariinikoiras päätti kasvattaa poskiinsa ja kaulaansa oranssit, pitkät höyhenet, kuin Brylcreemillä kammatut. Laajan rintakehänsä se väritti tummaksi ja metallinkiiltoiseksi.

Jaloja aasialaisia kasvonpiirteitään korostaakseen se vetäisi silmiensä yläpuolelle puhtaanvalkoisen juovan, joka jatkuu aina niskaan saakka ja luo upean kontrastin nokan, posken ja päälaen värikkyyteen.

Kun kopea koiras vielä kasvatti takaselkäänsä oranssit purjeet, niin oli tavallisten pullasorsien myönnettävä, että jo on!

Timo Seppäläinen

Syksyn lähestyessä myös mandariinikoiraan tyylitietoisuus alkoi nostaa päätään. Elokuun lopussa se oli jo saanut väriä päähänsä ja hieman hohdetta siipiinsä.

Erikoisuuden tavoittelija lähtee pian

Lintuhavaintoja keräävästä Tiira-palvelusta voi todeta, että muoti-ikoni on piipahtanut alkusyksyn mittaan välillä Hesburgerin rannassa ja Hevonpäässäkin, joten olisiko keikarin tyypillisimmällä catwalkilla, eli Torisillan ja Huvilan välisellä ranta-alueella, tullut jotain nokkakopua? Joillekin kun kelpaavat samat vermeet kuin kavereillekin ja yksi se vaan tahtoo olla niin erikoista, että.

Pitkään ei makukysymyksistä näillä rannoilla tarvitse enää kiistellä, sillä mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, kokee korea koirasmandariini pian savonlinnalaismiljöön niin säälittävän maalaiseksi, että päättää lähteä jonnekin, missä tyylitajua ja trendikkyyttä vielä pidetään arvossa.

Tai ties vaikka se olisi jo lähtenyt? Viimeisin varmistettu havainto siitä on lauantailta. Viime vuonna hienohelma nähtiin Savonlinnassa viimeisen kerran lokakuun 13. päivänä.

Juttua päivitetty viimeisimpien havaintojen osalta 25.9. klo 20.50.

Uusimmat uutiset