Yskä ja kuume on todennäköisesti kausi-influenssaa – Päivystykseen pitää soittaa, jos hengitystieoireista kärsivä on reissannut koronaviruksen epidemia-alueella

Tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Mika Erkkilä sanoo, että lievistäkin oireista kärsivä potilas on taudin leviämisen estämiseksi tärkeää tutkia, jos koronavirustartunnan mahdollisuus on olemassa.

Timo Seppäläinen

Ylilääkäri Mika Erkkilän mukaan hengitystieoireista kärsivän pitää soittaa päivystykseen, jos hän on reissannut koronaviruksen epidemia-alueella. Tutkimus on tarpeen, vaikka potilaan oireet olisivat lieviä.
Ylilääkäri Mika Erkkilän mukaan hengitystieoireista kärsivän pitää soittaa päivystykseen, jos hän on reissannut koronaviruksen epidemia-alueella. Tutkimus on tarpeen, vaikka potilaan oireet olisivat lieviä.

Yskä ja kuume ovat todennäköisemmin normaalin kausi-influenssan oireita kuin koronavirustartunnasta johtuvia, sanoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Mika Erkkilä Savonlinnan keskussairaalasta.

Influenssakausi on saavuttamassa huippunsa, ja influenssan oireet ovat hyvin samantapaiset kuin koronavirustartunnan.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Ensin pitää soittaa päivystykseen, josta saa tarkemmat ohjeet tutkimuksiin tai hoitoon hakeutumiseksi

Erkkilä toteaa, että koronavirusta on syytä epäillä silloin, jos hengitystieinfektion oireet ovat alkaneet neljäntoista vuorokauden kuluessa siitä, kun sairastunut on oleskellut koronaviruksen epidemia-alueella eli Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa tai tietyissä Italian osissa.

Jos koronavirustartunta on epäiltävissä, on taudin leviämisen estämiseksi tärkeää tutkia potilas, vaikka oireet olisivat lieviäkin, kuten monen koronavirustartunnan saaneen oireet ovat.

Erkkilä korostaa, että koronatartuntaa epäilevän pitää soittaa Sosterin päivystykseen puhelimella.

– Puhelimessa potilas saa selvät toimintaohjeet, ja sairaalassa osataan varautua tilanteeseen. Näin vältetään turhat sairaalassa tapahtuvat kontaktit.

Päivystyksen puhelinnumero on 116 117. Puhelinnumero on valtakunnallinen, ja puhelu ohjautuu lähimpään päivystykseen.

Näköpiirissä ei ole sellaista, että koronaviruksen takia tarvitsisi muuttaa arkista toimintaansa

Koronavirukselta suojautumiseen ei Erkkilän mukaan tarvita tällä hetkellä mitään erityisiä toimia sairaalan ulkopuolella, koska koronavirus ei ole Suomen sisällä levinnyt.

– Hyvä käsihygienia on tietysti tarpeen, mutta lähinnä muiden sairauksien takia.

Väkijoukkoja, kuten teatteria tai jääkiekkoesityksiä ei Erkkilän mukaan ole tarpeen välttää sen enempää kuin muutenkaan infektioaikana.

– Näköpiirissä ei ole sellaista, että koronaviruksen takia tarvitsisi muuttaa arkista toimintaansa. Jos tilanne muuttuu, siitä tiedotetaan erikseen.

Päiväkotien ja koulujen laittaminen karanteeniin ei ole suunnitteilla – Myöskään oopperajuhlien peruminen ei ole mietinnässä

Kunnilla on tartuntatautilain mukaan mahdollisuus laittaa esimerkiksi päiväkoteja tai kouluja karanteeniin. Maailmalla on spekuloitu jalkapallon EM-kisojen ja olympialaisten mahdollisesti peruuntuvan koronaviruksen takia.

Erkkilä toteaa, että tässä vaiheessa ei ole näköpiirissä taudin leviämistä väestöön niin laajalti, että päiväkodit tai koulut laitettaisiin karanteeniin. Ensi kesän oopperajuhlatkaan eivät näyttäisi olevan vaarassa.

Sosteri varautuu koronavirukseen – Tarvittaessa on valmius siirtää kiireettömästä toiminnasta henkilöstöä epidemian torjuntaan

Sosteri varautuu valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti siihen, että sairaalan tutkittavaksi tulee epäiltyjä koronavirustartuntoja tai hoidettavaksi koronaviruspotilaita.

Mahdolliseen koronavirusepäilyyn liittyvät ohjeistukset on päivitetty ja henkilökuntaa on koulutettu toimimaan tilanteessa.

Etenkin päivystysalueen henkilökunta ja ensihoito ovat käyneet läpi sitä, millainen on mahdollisen koronapotilaan hoitopolku ja millaista suojautumista potilaan hoito edellyttää. Myös valmiusosaston henkilökunta on koulutettu mahdolliseen koronahoitoon.

Sosterissa on tarvittaessa valmius siirtää kiireettömästä toiminnasta henkilöstöä epidemian torjuntaan.

Tarvittavista materiaalivarastoista, kuten esimerkiksi suojavarusteista ja lääkkeistä on huolehdittu.

Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueella on aloitettu säännöllinen yhteydenpito sairaanhoitopiirien välillä. Tällä pyritään pitämään tiedot alueen tilanteesta ajantasaisina ja varmistamaan resurssien jakautuminen tarpeen mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaa valtakunnallisesta koordinaatiosta ja ohjeistuksesta koronavirukseen liittyen.

Uusimmat uutiset