Näitä naisia ei lokakuu lannista eikä maanantai masenna

Kunnon naiset -ryhmä ei tyydy pelkkään kuntosaliin. Ryhmäläiset tapaavat myös teatterissa, laavulla, kahvilassa ja kirjastossa.

Soila Puurtinen

Katri Hakkarainen (vas.), Marja-Terttu Pulli, Taimi Pesonen, Pirkko 
Jantunen, Marja Silanen ja Hilkka Sankkola ovat löytäneet 
liikuntaryhmästä hyvää kuntoa ja virkistäviä sosiaalisia suhteita.
Katri Hakkarainen (vas.), Marja-Terttu Pulli, Taimi Pesonen, Pirkko Jantunen, Marja Silanen ja Hilkka Sankkola ovat löytäneet liikuntaryhmästä hyvää kuntoa ja virkistäviä sosiaalisia suhteita.

Lieneekö Savonlinnassa toista näin iloista seuruetta? Kaikilla suupielet ylöspäin, vaikka on maanantaiaamu ja ulkona harmaa lokakuu. Mitä ihmettä?

Kuuden naisen seurue on juuri päättänyt jokamaanantaisen aamupäiväjumppansa Kristalli Sportin ryhmäliikuntasalissa ja on nyt kokoontunut aulan sohville vaihtamaan kuulumisia. Nopeasti käy ilmi, että liikuntaharrastus ja sen mukanaan tuoma sosiaalinen kanssakäyminen ovat syynä pirteään yleisilmeeseen.

— Kaikki lähti siitä, että osuttiin samalle ryhmäliikuntatunnille. Pikku hiljaa tutustuttiin paremmin, ja nyt puuhaamme kaikenlaista muutakin yhdessä, yksi ryhmän jäsenistä, savonlinnalainen Taimi Pesonen, kertoo.

Viestittelyä Whatsapissa

Kristalli Sportin arkiaamujen jumpparyhmät on nimetty terveysliikuntatunneiksi. Ne ovat avoinna kaikille halukkaille ikään, sukupuoleen ja kuntotasoon katsomatta, mutta ahkerimpia kävijöitä ovat eläkeikäiset naiset. Tunnin ajankohta, aamupäivä, suosii luonnollisesti eläkeläisiä, mutta jyrkkää sukupuolirajaa kantakävijät eivät ymmärrä.

— Ihan yhtä hyvin tämä sopii miehillekin. Jostain syystä miehet eivät kuitenkaan ole innokkaita ryhmäliikuntatunneilla kävijöitä, vaan suosivat liikuntamuotona enemmän omaehtoista kuntosaliharjoittelua, naiset kummastelevat.

Naisryhmä on nimennyt itsensä Kunnon naisiksi. Yhteinen liikuntaharrastus on sittemmin siivittänyt ystävyyttä enemmänkin. Nyt Kunnon naisilla on jo oma Whatsapp-ryhmä, jolla voidaan viestitellä tärkeistä asioista.

— Kun sairastuin ja jouduin sairaalaan, sain suurta lohdutusta, kun Kunnon naiset viestittelivät minulle Whatsapissa ja toivottelivat hyvää vointia, Marja-Terttu Pulli muistelee.

Teatteria ja makkaranpaistoa

Ryhmä on käynyt yhdessä kahvilla, makkaranpaistossa, viininmaistelussa, meikkikoulussa ja teatterissa.

— Ja kun joku on lukenut hyviä kirjoja ja antaa muille lukuvinkkejä, saatetaan mennä yhdessä käymään kirjastossa!

Liikunta on kuitenkin kaiken toiminnan ydin, eivätkä ryhmäläiset lakkaa kiittelemästä sen tuomaa hyvää oloa ja kuntoa.

— Ei meistä kukaan tavoittele mitään fitness-vartaloa, vaan toiveena on liikkuvuuden säilyttäminen. Lihaskunnon säilyttäminen on tosi tärkeää, varsinkin nyt kun liukkaat kelit ovat jälleen tulossa.

Moni on huomannut, että säännöllinen harrastaminen auttaa jaksamaan arkisissa puuhissa.

— On kiva huomata, että jaksaa esimerkiksi haravoida lehtiä puuskuttamatta, sanoo Marja Silanen, joka sai aikoinaan lapsiltaan lahjakortin kuntosalille, ja vaikkei tuntenut aluksi ketään, on nyt Kunnon naisten vakiokasvoja.

Kotoa ei kukaan tule hakemaan

Kunnon naiset kiittelevät myös sosiaalista kanssakäymistä, minkä jumpassa käyminen tarjoaa. Oli sitten yksinelävä tai parisuhteessa, niin ajatukset tuulettuvat aina, kun pääsee pois kotoa juttelemaan muiden kanssa.

Ryhmäläiset kehottavat työelämässä mukana olevia huolehtimaan ihmissuhteista ja harrastuksista jo ennen eläkkeelle jääntiä. Kun työkuviot jäävät pois, jumittuu moni kotiin. Kun vuodenkin on vain kotona, niin sieltä on hankala enää lähteä liikkeelle.

— Ainahan sitä kaikki odottavat, että nuoret komeat miehet tulevat ratsulla hakemaan kotoa, mutta eivät ne tule, naiset toteavat.

Kunnon naisten lukumäärä on kasvanut vuosi vuodelta ja joka syksy mukaan on tullut lisää ihmisiä. Epäviralliseen porukkaan ovat kaikki tervetulleita, lukumäärää ei ole rajattu.

— Kukaan ei ole liian vanha tai huonokuntoinen. Liikuntatunnilla saa tehdä juuri sen, minkä jaksaa, enempää ei vaadita, naiset rohkaisevat.

Kunnon naiset palkittiin vuoden ryhmänä Kristalli Sportin gaalassa kaksi viikkoa sitten. Terveysliikuntatunnit Kristalli Sportissa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9.30—10.15.

Uusimmat uutiset