Savonlinnaan jää vain käräjäoikeuden istuntopaikka ensi vuoden alusta lukien — ”Jälleen huonoa aluepolitiikkaa”, toteaa kaupunginjohtaja Janne Laine

Kaupungissa taisteltiin käräjäoikeuden kanslian säilymisen puolesta. Nyt kanslia tyhjenee ja tuomarit ajavat Savonlinnaan Mikkelistä.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeuden Savonlinnan kanslia lakkautuu ensi vuoden alusta lukien.
Etelä-Savon käräjäoikeuden Savonlinnan kanslia lakkautuu ensi vuoden alusta lukien.

Etelä-Savon käräjäoikeuden Savonlinnan toimipaikka muuttuu ensi vuoden alusta lukien pelkäksi istuntopaikaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa käräjäoikeuden työpaikkojen siirtymistä pois Savonlinnasta.

Savonlinnassa käydään vain toimittamassa Mikkelistä käsin käräjäoikeuden istunnot.

Päätökset kolahtavat aina samoihin kaupunkeihin

Savonlinnassa on taisteltu nimenomaan kanslian säilymisen puolesta käräjäoikeuksien rakenneuudistuksen yhteydessä.

Kaupunginjohtaja Janne Laine on ratkaisuun pettynyt.

— Jälleen huonoa aluepolitiikkaa. Sektoriministeriöt tekevät keskityspäätöksiään huomioimatta kokonaisvaikutuksia, ja yksittäisten ministeriöiden keskityspäätökset kohdistuvat negatiivisesti samoihin kaupunkeihin.

Laineen mukaan Savonlinna on menettänyt näillä keskittämispäätöksillä yhteenlaskettuna satoja valtion ja yliopiston työpaikkoja.

— Päätös vaarantaa oikeusvaltion toiminnan Savonlinnassa kun käräjäoikeus etääntyy alueeltamme. Myös työtehokkuuden kannalta ratkaisu on huono.

Tuomarin aika kuluu autossa istumiseen

Laine laskee, että tuomareilta kuluu ajomatkoihin Mikkelistä Savonlinnaan kolme tuntia kahdeksan tunnin työajasta.

Uudistuksen myötä Suomessa on ensi vuoden alusta lukien 20 käräjäoikeutta, joilla on toimipaikkoja 36 paikkakunnalla.

Käräjäoikeudet sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Maarianhaminassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Rovaniemessä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla.

Käräjäoikeuden kansliat sijaisevat Hyvinkäällä, Kemissä, Kokkolassa ja Ylivieskassa.

Erilliset istuntopaikat on Savonlinnan lisäksi Inarissa (Ivalo), Kauhavalla, Kittilässä, Kuusamossa, Nurmeksessa, Porvoossa, Raaseporissa, Raumalla, Salossa, Sodankylässä ja Utsjoella.

Muutettu käräjäoikeuden nimi Mikkelistä Etelä-Savoksi kello 18.16.