Venäläisiä vaalitarkkailijoita Kerimäellä — Vaalitoimitsijatkin yllättyivät tarkkailijoiden tulosta

Savonlinnalaiselle äänestyspaikalle Kerimäen kirjastoon ilmestyi yllättäen aamulla puoliyhdeksältä kaksi venäläistä vaalitarkkailijaa tulkin kanssa. Suomen presidentinvaaleja tarkkailee 27 ulkomaalaista vaalitarkkailijaa oikeusministerion luvalla.

Tuija Pauhu

Vaalitoimitsijat Raija Hirvonen ja Erkki Itkonen ovat olleet monissa vaaleissa mukana. Anuliisa Anttilainen oli ensimmäistä kertaa.
Vaalitoimitsijat Raija Hirvonen ja Erkki Itkonen ovat olleet monissa vaaleissa mukana. Anuliisa Anttilainen oli ensimmäistä kertaa.

Kun Kerimäen kirjaston vaalitoimitsijat alkoivat laíttaa äänestyspaikkaa kuntoon sunnuntaiaamuna, ovelle ilmestyi aivan yllättäen kaksi venäläistä vaalitarkkailijaa Moskovasta tulkkinsa kanssa.

Vaalitarkkailijat eivät kertoneet tulostaan etukäteen.

— Meille oli jo vaalilautakunnan kokouksessa kerrottu mahdollisista vaalitarkkailijoista, mutta olihan se yllätys, kertoi vaalitoimitsija Erkki Itkonen Kerimäeltä.

Vaalitarkkailijat olivat paikalla kaksi ja puoli tuntia ja olivat kiinnostuneita kaikesta.

Vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Iikka Muhonen Kerimäeltä kertoi, että vaalitarkkailijat olivat kiinnostuneet varsinkin siitä, että äänestyslipun leimassa ei ole äänestyspaikan numeroa. Kaikki Suomen presidentinvaaleissa annetut äänet ovat anonyymeja, eikä niiden alkuperää voida jäljittää.

Tuija Pauhu

Vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Iikka Muhonen kertoi, että venäläiset vaalitarkkailijat olivat kiinnostuneet muun muassa äänien leimaamisesta.
Vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Iikka Muhonen kertoi, että venäläiset vaalitarkkailijat olivat kiinnostuneet muun muassa äänien leimaamisesta.

Kerimäen kirjastossa käyneet vaalitarkkailijat kertoivat olleensa viimeksi Saksassa tarkkailemassa vaaleja.  

Vaalitarkkailijoilla on Suomen oikeusministeriön lupa. Suomen presidentinvaaleja tarkkailee 27 vaalitarkkailijaa neljästä eri maasta. Vaalitarkkailijat tulevat Liettuasta, Venäjältä, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.

Liettualainen kansalaisjärjestö International Election Study Center on tuonut Suomeen 22 vaalitarkkailijaa. He tulevat Liettuasta, Venäjältä ja Ruotsista. Tämä ryhmä tekee havaintojaan Joensuun seudun äänestyspaikoilla.

He saavat mennä tarkkailemaan vaikka äänten laskua suljettujen ovien takana, jos haluavat.

Britanniasta tuli viisi tarkkailijaa, jotka edustavat Democracy Volunteers -järjestöä. He tekevät työtään pääkaupunkiseudulla.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että akkreditoidut vaalitarkkailijat saavat liikkua vapaasti eikä heidän tarvitse ilmoittaa etukäteen, millä äänestyspaikoilla aikovat käydä. He saavat mennä tarkkailemaan vaikka äänten laskua suljettujen ovien takana, jos haluavat.

Vaalien jälkeen järjestöt laativat raporttinsa, jonka he toimittavat myös Suomen oikeusministeriöön.

Kansainvälisistä vaalitarkkailijoista kertoi ensimmäisenä MTV:n uutiset 26. tammikuuta.