Mitä yhteistä on Sulkavalla ja Helsingin Kulosaarella? —Ainakin lukioiden yhteiset yrittäjyysopinnot ja luovan hulluuden kurssi!

Sisältö ratkaisee, mutta ilmainen tietokone tai koulumatkatuki voi olla se ratkaiseva kädenojennus, jonka perusteella lukio valitaan, uskovat maaseutukuntien lukiot Savonlinnan seudulla.

— Sisältö on se ratkaisevin tekijä, kun tuleva lukiolainen valitsee opinahjoaan, tietää Sulkavan yrittäjyyslukion rehtori Aki Virolainen. Myös koulumatkatuella saattaa olla ratkaiseva merkitys.
— Sisältö on se ratkaisevin tekijä, kun tuleva lukiolainen valitsee opinahjoaan, tietää Sulkavan yrittäjyyslukion rehtori Aki Virolainen. Myös koulumatkatuella saattaa olla ratkaiseva merkitys.

Savonlinnan kaupungin lukioihin ei houkutella opiskelijoita ylimääräisillä kädenojennuksilla, mutta pienemmissä naapurikunnissa Sulkavalla, Rantasalmella ja Parikkalassa näin tehdään, ilmenee Ylen tekemästä lukioselvityksestä.

Soittokierros maaseutulukioiden rehtoreille kertoo, että tuilla on oma merkityksensä, kun nuoret miettivät lukiovaihtoehtoja. Erityisesti ilmainen koulumatka voi olla ratkaista valinnan maaseutukunnan eduksi.

Rehtorit kuitenkin uskovat, että vahva erikoistuminen ja pienet ryhmät painavat valintatilanteessa tukia enemmän.

— Tämä osoittaa opiskelijoille ihan käytännön tasolla, että täällä kauempana saadaan vertailun kestävää opetusta. — Rehtori Aki Virolainen, Sulkavan yrittäjyyslukio

Yrittäjyys houkuttaa myös savonlinnalaisia

Sulkavalla lukioon tulevat opiskelijat saavat käyttöönsä kannettavan tietokoneen.  Lisäksi kunta tukee lukiolaisten opiskelumateriaalien hankintaa ja kustantaa myös lukiolaisten koulumatkojen omavastuuosuuden 43 euroa kuukaudessa.

Lisäksi jokainen lukion ikäluokka pääsee opintojensa aikana opintomatkalle ulkomaille.

Sulkavan yrittäjyyslukiossa on 38 opiskelijaa, ja koulumatkatuella voi olla merkitystä siihen, että osa heistä tulee lukioon Savonlinnasta ja Puumalasta, sanoo rehtori Aki Virolainen.

— Mutta sisältö on kuitenkin se ratkaisevin tekijä. Sulkava sai yrittäjyyslukion statuksen neljä vuotta sitten, ja se nosti lukion kiinnostavuutta selvästi, vaikka yrittäjyyttä oltiin opetettu sitä ennen jo parikymmentä vuotta.

Jo 70 prosenttia opiskelijoista opiskelee yrittäjälinjalla, loput lukion tarjoamalla yleislinjalla.

Luovan hulluuden kurssi veti helsinkiläislukiolaisia

Sulkavalla yrittäjyysopintoja tarjotaan 10 kurssin verran, ja yhteistyökumppanien verkosto takaa sen, että käytännön yrityselämäänkin päästään tutustumaan.
Virolaisen mukaan Suomessa on vain muutama lukio, jossa tarjotaan vastaava määrä yrittäjyyteen liittyviä opintoja.

— Olemme mukana kymmenen lukion Bridge-verkostossa, ja tätä kautta opiskelijat osallistuvat yhteisille kursseille esimerkiksi helsinkiläisten Kulosaaren ja Lauttasaaren lukioiden kanssa. Tämä osoittaa opiskelijoille ihan käytännön tasolla, että täällä kauempana saadaan vertailun kestävää opetusta.

— Täällä Sulkavalla ideoitu Luovan hulluuden kurssi kiinnosti helsinkiläisiä, sieltä osallistui tälle meidän kurssillemme 50 opiskelijaa.

— Uskon, että ilmaisilla koulumatkoilla on merkitystä. — Rehtori Katja Koivunoro, Rantasalmen lukio

200 euron apuraha ja 500 euron stipendi

Rantasalmen Lukio tarjoaa Ylen kyselyn mukaan 200 euron apurahan aloittaville lukiolaisille ja 500 euron stipendin valmistuville ylioppilaille, ilmaiset koulumatkat sekä yksittäisiä ilmaisia koulukirjoja.

Apurahat kustantaa Rantasalmen virkistys- ja sivistyssäätiö kustantaa apurahat ja stipendit.

Lisäksi kunta mahdollistaa ilmaiset koulukyydit maksamalla kuljetuksen omavastuuosuuden.

Rantasalmen lukiossa opiskelee 74 opiskelijaa, joista kolmannes tulee kunnan ulkopuolelta, pääasiasta Savonlinnasta ja Varkaudesta.

Rantasalmi houkuttaa kallislahtelaisia

Lukiossa on yleislinja lisäksi musiikkiteatterilinja, matkailulinja ja studiotekniikkalinja, joista kaksi ensimmäistä houkuttelee opiskelijoita muualta kuin omalta paikkakunnalta. Studiotekniikan linja on näistä uusin.

— Uskon, että ilmaisilla koulumatkoilla on merkitystä, kun Kallislahdessa tai Varkaudessa mietitään lukiovaihtoehtoja. Lisäksi kunta tukee soluasumista, joka maksaa opiskelijalle 160 euroa kuukaudessa, kertoo rehtori Katja Koivunoro.

— Selvähän se on, että meidän 6—10 oppilaan ryhmissämme saa yksilöllisempää opetusta kuin kaupunkilukiossa, jossa voi olla jopa 40 opiskelijaa. — Rehtori Sarri Aalto, Parikkalan lukio

Lukio ei kutistu ikäluokkien pienetessä

Koivunoron mukaan lukion ensimmäisen kurssin päätteeksi jaettava 200 euron stipendi ilahduttaa opiskelijoita. Moni ostaa rahalla seuraavan kurssin oppikirjoja.

— Opiskelijat intoilevat, että tällaista ei ole varmaan missään muualla.

Koivunoron mukaan ylimääräinen tuki on yksi keino säilyttää oma lukio, kun ikäluokat omassa kunnassa pienenevät.

Luokkien keskikoko on nyt 20—26 opiskelijaa per vuosikurssi, kun ne muuten olisivat alle 20 oppilaan suuruisia.

Parikkala houkuttaa punkaharjulaisia

52 oppilaan suuruinen Parikkalan lukio ei maksa koulumatkatukea, mutta silti seitsemän punkaharjulaista opiskelijaa valitsee opinahjokseen sen.

— Savonlinnaan olisi Punkaharjulta valmiit yhteydet, mutta opiskelijat tulevat meille itse kustantamallaan kimppataksilla aamuisin ja pääsevät takaisin junalla, kertoo rehtori Sarri Aalto.

Hän uskoo, että lukion pienet ryhmäkoot ovat syy, joka houkuttelee opiskelijoita Parikkalan yleislukioon.

— Selvähän se on, että meidän 6—10 oppilaan ryhmissämme saa yksilöllisempää opetusta kuin kaupunkilukiossa, jossa voi olla jopa 40 opiskelijaa.

Myös Savonlinnalla on imua

Parikkalassa opiskelijoita tullaan vastaan myös antamalla jokaisen käyttöön kannettava tietokone sekä kustantamalla ensimmäisen oppivuoden kirjat. Tuki on Aallon mukaan noin 400 euroa per oppilas lukuvuodessa. Hinta ei sisällä arvonlisäveroa.

Tässä jutussa ei ole selvitetty, kuinka monta opiskelijaa näiltä pienemmiltä lukiopaikkakunnilta on valinnut opinahjokseen jomman kumman Savonlinnan kaupunkialueen lukioista.