Lastenvaatteita, ruokaa ja hotelliöitä — Kaakkois-Suomen kokoomuksen entistä toiminnanjohtajaa syytetään yhdistyksen varojen väärinkäytöstä, kiistää syytteet

Entistä toiminnanjohtajaa syytetään törkeästä kavalluksesta ja kavalluksesta. Syyttäjä vaatii kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta. Oikeudessa epäselviä tilitapahtumia käytiin läpi yksi kerrallaan.

Jussi Lopperi

Paula Kylä-Harakkaa syytetään kavalluksesta. Hänen lakimiehensä on oikeudessa varatuomari Teemu Veijola.
Paula Kylä-Harakkaa syytetään kavalluksesta. Hänen lakimiehensä on oikeudessa varatuomari Teemu Veijola.

Kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin entistä toiminnanjohtajaa, vuonna 1977 syntynyttä Paula Kylä-Harakkaa syytetään törkeästä kavalluksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Minna Riski vaatii syytetylle vähintään kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Syytteen mukaan Kylä-Harakka anasti vuosina 2013—2016 yhteensä yli 25 000 euroa.

Hänen epäillään kavaltaneen Kaakkois-Suomen Kokoomus ry:ltä noin 22 000 euroa ja yhdistyksen omistamalta Kaakkois-Suomen Kansallismedia oy:ltä 3 300 euroa. Asianomistajat vaativat syytetyltä vahingonkorvauksia yhteensä noin 17 000 euroa ja selvittelykulukorvauksia 8 000 euroa.

Asiaa käsiteltiin tiistaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa. Tuomio annetaan kansliatuomiona 22. lokakuuta.

Puolustus: Rahankäytön taustalla kiireinen elämäntilanne

Syyttäjän mukaan Kylä-Harakka käytti hallussaan olleita varoja luvatta muun muassa lastenvaatteisiin, arkisiin ruokakauppaostoksiin, alkoholiin, sisustustarpuoluekokouksen vikkeisiin ja omiin matkoihin. Yksi kiistellyistä maksusuoritteista koskee henkilöauton huoltoa.

Lisäksi Kylä-Harakka maksoi Kaakkois-Suomen Kansallismedian pankkitililtä asunnon takuuvuokran ja muuttotöitä. Hän myös siirsi kokoomuksen vuoden 2016 Lappeenrannan lippu- ja narikkamaksuja sekä arpajaistuottoja omalle tililleen.

Kylä-Harakka kiistää syytteet. Puolustuksen mukaan valtaosa rikosepäilyn kohteena olevista rahoista on käytetty yhdistyksen ja yhtiön toimintaan. Kylä-Harakka myöntää, että yksittäisiä summia, kuten muuttolaskut, hän on käyttänyt omiin tarkoituksiinsa.

Puolustuksen mukaan omiin menoihin käytetyt summat on kuitenkin maksettu takaisin tai ainakin aiottu maksaa eikä tarkoituksena ole ollut kavaltaa. Epäselvän rahankäytön taustalla on ollut kiireinen elämäntilanne ja Kylä-Harakan henkilökohtaiseen elämään liittyvä kriisi.

— Kun on hyvin paljon tilaisuuksia ja matkustamista, niin muistikuvat yksittäisistä tapahtumista ovat vääjäämättä hyvin hataria, Kylä-Harakka sanoi oikeudessa.

Hän vieritti vastuuta talouden hallinnasta piirin hallituksen ja puheenjohtajiston suuntaan.

— Tuntuu, että piirin toimivaltaiset henkilöt, jotka ovat syytettä olleet ajamassa väistelevät omaa vastuutaan.

Puoluekokousrahat omalle tilille

Talousepäselvyydet alkoivat tulla ilmi loppuvuonna 2016, kun piiri ei saanut Kylä-Harakalta tietoa, minne ja milloin kesällä Lappeenrannassa pidetyn puoluekokouksen käteiskassan rahat on siirretty.

Tulot alkoivat erityisesti kiinnostaa, koska voitolliseksi suunniteltu kokous tuottikin tappiota. Piiriyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Heikki Järvenpää kertoi oikeudessa todistajana kysyneensä rahojen perään Kylä-Harakalta useita kertoja syksyn 2016 aikana. Tämä ei ollut vastannut viesteihin tai muihin yhteydenottoihin.

Kylä-Harakka oli tallettanut rahoja 6 450 euroa omalle tililleen, josta hän siirsi ne yhdistykselle vasta seuraavana keväänä maaliskuussa 2017. Järvenpää sanoi arvelevansa, että käteiskassan todellinen summa on ollut selvästi suurempi. Tiettävästi vain Kylä-Harakka tiesi kassan tarkan sisällön.

Kylä-Harakka sanoi, että rahat jäivät siirtämättä aiemmin, koska hänellä ei ollut maksuautomaattiin sopivaa yhdistyksen debit-korttia. Lisäksi hän pelkäsi joutuvansa rahanpesuepäilyjen kohteeksi tallettaessaan suurta käteissummaa yhdistyksen tilille.

Syyttäjä Minna Riskin mukaan Kylä-Harakalla ei ollut mitään perustetta tallettaa käteisvaroja omalle tililleen.

— Rahanpesupuheet ovat höpöhöpöä. Jos käteiselle on uskottava ja lainmukainen peruste, kuten puoluekokous selvästi on, niin se kelpaa pankille selitykseksi.

Käteiskassa-selkkauksen jälkeen Kaakkois-Suomen kokoomuspiiri alkoi perata edeltävien vuosien tilitapahtumia tarkalla kammalla. Selvitystyö johti siihen, että poliisille tehtiin tutkintapyyntö.

Puolue teki sopimuksen 3 000 euron korvaamisesta

Oikeusistunto kesti tiistaina pitkälle iltaan, koska kymmeniä maksusuorituksia ja niiden syitä käytiin läpi yksitellen. Syyttäjä ihmetteli, miten syytetty ei pystynyt erittelemään ja selvittämään esimerkiksi hotelliöiden syitä tai lahjahankintojen saajia jälkikäteen.

Esille nostettiin myös sopimus, jonka Kylä-Harakka oli tehnyt kokoomuksen valtakunnallisen puoluetoimiston kanssa huhtikuussa 2017. Puolustuksen mukaan sopimuksessa Kylä-Harakka lupautui maksamaan 3 000 euron korvauksen, jolla velat kuitattaisiin ja jatkoseuraamuksilta vältyttäisiin.

Syyttäjän ja asianomistajien näkemys oli, että kyseinen sopimus ei liittynyt nyt käsiteltävänä olleisiin rahasummiin, eikä ainakaan poistanut Kylä-Harakan rikosoikeudellista vastuuta. Todistajana kuullun Kaakkois-Suomen Kokoomus ry:n nykyisen toiminnanjohtajan Pia Rantasen mukaan 3 000 euron summa oli vähennetty rikosilmoitukseen kirjatusta vahinkomäärästä.

Se ei tullut istunnossa selväksi, miksi puoluetoimisto teki sopimuksen piiriyhdistyksen rahoja koskevassa kiistassa.

Yli viisi vuotta toiminnanjohtajana

Kylä-Harakka toimi Kaakkois-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtajana reilut viisi vuotta. Marraskuussa 2016 hän siirtyi töihin kokoomuksen puoluetoimistoon järjestöpäälliköksi, mutta jatkoi samalla oman työnsä ohessa toiminnanjohtajana.

Toukokuussa 2017 Kylä-Harakka siirtyi Tuusulan kunnan viestintäpäällikön viransijaiseksi.

Epäillään myös törkeästä petoksesta

Kylä-Harakkaa epäillään myös törkeästä petoksesta. Petossyyte on tullut vireille Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa 20. syyskuuta.

Asiaa on tarkoitus käsitellä tammikuussa 2019 Lappeenrannassa. Syyttäjän mukaan tapaus saatetaan käsitellä ainakin osittain suljetuin ovin.