Abit juhlivat taas torstaina viimeistä koulupäiväänsä —  Katso täältä penkkariajelun reitti Savonlinnassa!

”Näitä hetkiä muistellaan vielä keski-ikäisenäkin”, toteaa Sulkavan lukion rehtori Aki Virolainen hymyssä suin.

Juha Rika

Tässä kulkee abien penkkariajelun reitti Savonlinnassa. Tänä vuonna piipahdetaan myös Talvisalon koululla, toisin kuin viime vuonna. Karkkia heitellään punaisten pisteiden kohdalla.
Tässä kulkee abien penkkariajelun reitti Savonlinnassa. Tänä vuonna piipahdetaan myös Talvisalon koululla, toisin kuin viime vuonna. Karkkia heitellään punaisten pisteiden kohdalla.

Torstai on abiturienteille yksi kouluajan ikimuistoisimmista päivistä. Siihen päättyy koulunpenkin kulutus, ja alkaa ihana vapaus —  mitä siitä vaikka se täyttyykin kevään ylioppilaskokeeseen valmistautumisella!

Ylioppilaskokeen uudistus poisti lukioiden yhteisen penkkaripäivän. Nykyään jokainen lukio voi itse päättää, milloin satavuotiasta perinnettä vietetään. Tänä vuonna Savonlinnan seudun koulut potkaisevat abinsa maailmalle kuitenkin yhtä aikaa.

Sulkavalla moikataan lapsia ja vanhuksia

Sulkavalla yrittäjyyslukion yhdeksän abiturienttia aloittaa torstaipäivän abikahveilla, jota seuraa abien itse väsäämä radiolähetys, abiradio. Puolilta päivin on vuorossa huolella valmisteltu abishow.

— Haasteena ovat sisäpiirivitsit, jotka eivät ehkä aukene vielä ainakaan seiskaluokkalaisille, naurahtaa rehtori Aki Virolainen.

— Näitä hetkiä muistellaan vielä keski-ikäisenäkin, Virolainen tuumii.

Rantasalmella ajetaan pitkin Kylätietä

Sulkavalla penkkariajelu alkaa kello 13 koulukeskuksen pihalta, josta se jatkuu torille, päiväkodille sekä vanhustentalolle, joissa pysähdytään tuokioksi heittelemään karkkeja.

Rantasalmella abiturientit viihdyttävät alakoululaisia liikuntasalissa, kiertävät yläluokissa ja pitävät koululla abishown, jossa esiintyy tuttuja karikatyyrihahmoja live-esityksissä ja videoilla.

Noin 20 abiturienttia kuljettava penkkariauto lähtee liikkeelle koulun pihalta kello 12 ja ajaa pitkin Kylätietä pitäen karkinheittotuokiot Nesteen huoltoasemalla sekä Osuuspankin konttorin edessä.

Karkkia saa heittää myös liikennevaloissa

Savonlinnan Lyseon lukiossa penkkaripäivä alkaa heti aamusta abishowlla. Abikahvit pidetään vasta päivän päätteeksi penkkariajelun jälkeen. Abeja on pitänyt kiireisenä myös torstaina ilmestyvä perinteikäs Närästys-lehti, joka sisältää muisteloita kouluvuosien varrelta.

Taidelukiolaiset aloittavat aamun puurolla, johon he saapuvat Kerimäellä viettämistään potkiaisista. Puuroa seuraa abishow videoesityksineen ja muistamisineen.

Sekä lyseon lukiolaisten että taidelukiolaisten penkkariajelu alkaa kello 12 lyseolta. Penkkarireitti on esitetty oheisessa kartassa, johon on merkitty myös karkinheittopysähdysten paikka. Karkinheitto on luvallista myös liikennevaloissa auton pysähtyessä.