Leveämmän leivän perässä - Luston näyttely metsäsuomalaisista valottaa savolaisten historiaa

Nykyisestä Savosta ja Keski-Suomesta lähdettiin Ruotsiin ja Norjaan jo vuosina 1580—1630 etsimään parempia elinoloja.

Metsäsuomalaisista kertova näyttely avattiin Lustossa Punkaharjulla. Metsäsuomalaiset pärjäsivät Ruotsin ja Norjan metsissä kaskeamisen ja erätaitojensa avulla. Kuvat: Timo Kilpeläinen.

Lustossa Punkaharjulla avautui näyttely, joka kertoo Suomessa lähes unohdettujen metsäsuomalaisten elämästä ja omaleimaisesta kulttuurista Ruotsin ja Norjan metsissä.

Se esittelee myös myöhempien sukupolvien kiinnostusta metsäsuomalaisiin taiteessa, kulttuurissa ja matkailussa. Näyttely on avoinna 8.1.2017 asti.

Nykyisestä Savosta ja Keski-Suomesta lähdettiin Ruotsiin ja Norjaan jo vuosina 1580—1630 leveämmän leivän ja parempien elinolojen perässä, mutta myös pakoon jatkuvia sotia. Näitä muuttajia kutsutaan metsäsuomalaisiksi.

Uusilla kotiseuduillaan suomalaiset uudisasukkaat säilyttivät pitkään omaleimaisen kulttuurinsa, tarvekalunsa, tapansa ja kielensä.
Näyttely nostaa esiin suomalaisuuden, metsäsuomalaisuuden, tuttuuden ja muukalaisuuden käsitteitä.

Näyttelyn koonneet amanuenssi Reetta Karhunkorva ja näyttelypäällikkö Pekka Lehonkoski kertovat, että näyttelyssä on pyritty kertomaan metsäsuomalaisista, heidän kulttuuristaan ja tavoistaan mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti sekä myös nykyaikaan tuoden.

Näyttely on tehty yhteistyössä Espoon kaupunginmuseon ja Suomen kansallismuseon sekä Arpad Sailon kanssa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.