Kaksi kolmasosaa savonlinnalaisen komisarion asetuomiosta pysyi hovissa — Kurinpitoseuraamus voi vaihdella työnjohdollisesta ohjauksesta potkuihin

Kavallus kaatui, virkavelvollisuuden rikkominen ja ampuma-aserikos jäivät.

Tuija Pauhu

Hovioikeus kumosi komisarion kavallustuomion, mutta piti voimassa käräjäoikeuden tuomiot virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Kuvan ase ei liity tapaukseen.
Hovioikeus kumosi komisarion kavallustuomion, mutta piti voimassa käräjäoikeuden tuomiot virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Kuvan ase ei liity tapaukseen.

Itä-Suomen hovioikeus kumosi komisario Timo Elasvuon käräjäoikeudessa saaman tuomion kavalluksesta, mutta piti voimassa tuomiot virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta.

Rangaistukseksi hovioikeus määräsi savonlinnalaiskomisarion maksamaan 40 yhdeksän euron arvoista päiväsakkoa.

Oikeuden mielestä Elasvuo toimi väärin kansalaisten palauttamien aseiden käsittelyssä. Oikeus tuomitsi yhden haulikon, yhden pienoiskiväärin ja yhden hirvikiväärin menetetyiksi valtiolle.

Käräjäoikeuden tuomio tuli viime kesänä. Elasvuo on ollut pidätetty virantoimituksesta viime vuoden heinäkuun alusta lähtien. Sitä ennen hän oli kahdeksan kuukauden mittaisella virkavapaalla tapauksen tutkinnan ajan.

Poliisipäällikkö Taisto Huokon mukaan asian hallinnollinen käsittely jatkuu Elasvuon kuulemisella. Se tapahtuu muutaman viikon sisällä ja seuraukset ovat selvillä helmikuun loppuun mennessä.

Huokon mukaan vaihtoehtoja on kolme, tai oikeastaan neljä. Kevyin menettely on suullisesti tai kirjallisesti annettava työnjohdollinen ohjaus.

Pykälää vakavampia ovat varsinaiset hallinnolliset seuraukset.

— Niistä lievin on kirjallinen varoitus. Jos katsotaan, että irtisanominen on liian voimakas toimi, on mahdollista erottaa poliisi virasta määräajaksi, joka on 1–6 kuukautta.

Huokko ei lähde millään tavalla ennakoimaan kuinka käy. Elasvuo on edelleen toistaiseksi pidätetty virantoimituksesta.

Hovioikeuden ratkaisuun saa hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta vain, jos se myöntää valitusluvan. Määräaika valituksen tekemiseen menee umpeen 16.3.2018.

Timo Elasvuo aloitti komisarion työt Itä-Suomen poliisilaitoksella Savonlinnassa heinäkuussa 2009. Sitä ennen hän oli poliisivirassa Helsingissä.