Savonlinnan keskustaan saattaa syntyä kansalaisille uusi neuvontapiste — Tiedon jakamisella helpotettaisiin kaupunkilaisten arkea hoitaa asioitaan

Alkavalla viikolla eri toimijat kokoontuvat keskustelemaan monipalvelupisteen perustamisesta. Torstain tilaisuuteen voi tulla juttelemaan kuka tahansa aiheesta kiinnostunut.

Soila Puurtinen

Kolomosen yhdistyskoordinaattori Kimmo Käärmelahti toivoo torstaiksi paikalle mahdollisimman paljon väkeä, jotta Olavinkadun varteen ajatellun palvelupisteen suunnittelussa saataisiin kuuluviin paljon erilaisia näkemyksiä ja ideoita.   
Kolomosen yhdistyskoordinaattori Kimmo Käärmelahti toivoo torstaiksi paikalle mahdollisimman paljon väkeä, jotta Olavinkadun varteen ajatellun palvelupisteen suunnittelussa saataisiin kuuluviin paljon erilaisia näkemyksiä ja ideoita.   

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry selvittelee kansalaisille tarkoitetun monipalvelupisteen avaamista Savonlinnan keskustaan.

Kolomosen yhdistyskoordinaattori Kimmo Käärmelahti kertoo, että heille idea on alkujaan tullut Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistolta Samiedulta.

Uskon, että palvelu helpottaa yhden ihmisen tuskaa siinä, ettei hänen tarvitse kiertää monia paikkoja ja tuskastua yhteiskunnallisiin, monimutkaisiin rakenteisiin. — Kimmo Käärmelahti

— Samiedun yhteydenotto oli ensimmäinen, koska siellä nähtiin tarpeelliseksi tavoittaa nuoria keskikaupungilla, jossa heitä esimerkiksi koulupäivän jälkeen liikkuu paljon. Seuraavaksi keskusteluun osallistui Savonlinnan kaupungin vapaa-aikapäällikkö Simo Räty, Käärmelahti kertoo

Kolomosessa alettiin näiden keskustelujen pohjilta kysellä paikallisyhdistysten näkemyksiä monipalvelupisteen tarpeellisuudesta.

Nyt on sitten edetty siihen vaiheeseen, että ensi torstaina kymmenkunta toimijaa kokoontuu juttelemaan aiheesta tilaisuuteen, joka on avoin myös kaikille kaupunkilaisille.

Tiivistäen kyse olisi paikasta, jossa tarjottaisiin perustietoa eri-ikäisille kaupunkilaisille Savonlinnassa olevista palveluista ja toiminnoista.

Alustavasti on ajateltu, että neuvontapaikka voitaisiin perustaa yhteistyössä esimerkiksi Olavinkadulle, johonkin katutason tyhjään liikehuoneistoon.

— Tärkeäksi on nimittäin nähty, että neuvontaa annettaan nimenomaan aivan kaupungin keskustassa.

Keskustelutilaisuus pisteen perustamisesta

Ensi torstaina neuvontapistettä pohjustavaan keskustelutilaisuuteen on jo edustajansa luvannut lähettää Savonlinnan kaupungin vapaa-aikatoimi, Lähde vaikuttaa -lähidemokratiahanke, Ohjaamo, Sosteri, Samiedu, Setlementti Linnalan Nuoret ry ja Savonlinna- malli, 4H-yhdistys sekä Savonlinnan seurakunta.

Esimerkiksi Savonlinna-malli -projektissa työnä on tarjota nuorten tarvitsemia palveluja mahdollisimman vaivattomasti. Sosteri on puolestaan ollut kiinnostunut parantamaan ainakin nuorten perheiden neuvontapalveluja.

Palvelupisteessä päivystävän henkilön tulisi Käärmelahden mielestä osata antaa vähintään hyvät perustiedot, mihin neuvoja hakemaan tulleen ihmisen kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä asiansa kanssa.

— Uskon, että palvelu helpottaa yhden ihmisen tuskaa siinä, ettei hänen tarvitse kiertää monia paikkoja ja tuskastua yhteiskunnallisiin, monimutkaisiin rakenteisiin.

— Mallia on järkevää kokeilla myös siksi, että oppisimme tarjoamaan mahdollisimman monien toimijoiden palveluja samasta paikasta, jolloin kansalaisten pulmat ratkeaisivat nykyistä jouhevammin, Käärmelahti sanoo.

Miksi pitäisi sitten vuokrata uusia tiloja, koska Järjestötalo Kolomonen sijaitsee aivan Olavinkadun tuntumassa Pappilankadulla?

— Voihan hyvin olla, että keskusteluissa ja valmistelussa päädytään siihen ratkaisuun.

— Koska ajatus tästä kansalaisten palvelu- ja neuvontapisteestä on lähtenyt liikkeelle muilta toimijoilta kuin Kolomoselta, niin haluamme ensisijaisesti kuunnella ensin muiden toimijoiden mielipiteitä palvelupisteen parhaasta sijainnista. Paikan sijainnista keskustellaan varmasti torstain tilaisuudessa, Käärmelahti ennakoi.

Keskustelutilaisuuden paikkana on Kahvila Alku (Olavinkatu 44) ja ajankohta torstai 7. 3. Aikaa on varattu kello 18.30–20.00. Tilaisuus on avoin yhdistysten, yhteisöjen ja yritysten edustajille samoin kuin kansalaisille.

Käärmelahti toivoo, että yhteisöt, yhdistykset ja yritykset ilmoittaisivat vieraidensa lukumäärän osoitteeseen kimmo.kaarmelahti@kolomonen.fi viimeistään tiistaina 5. 3. mennessä. Yksittäisten kansalaisten ei tarvitse ilmoittautua tilaisuuteen ennakkoon.