Savonlinnan Liikuttaja-sovellusta on ladattu älypuhelimiin joitakin satoja - Paikallisliikenteen reaaliaikaista seurantaa ei ole tulossa, koska lipputuotteiden on nähty kiinnostavan käyttäjiä enemmän

Näkyvällä markkinonnilla saataisiin lisää tehoa kännykkäsovellusten käyttöön.

Tuija Pauhu

Liikuttaja-mobiilisovellusta on ladattu kännyköihin muutamia satoja. Sovellukseen voidaan liittää myöhemmin uusia palveluja, kun niiden toteutus tuntuu järkevältä.
Liikuttaja-mobiilisovellusta on ladattu kännyköihin muutamia satoja. Sovellukseen voidaan liittää myöhemmin uusia palveluja, kun niiden toteutus tuntuu järkevältä.

Savonlinnassa kesällä 2016 testikäyttöön, ja myöhemmin pysyvästi käyttöön saatua Liikuttaja-sovellusta on ladattu muutamia satoja kertoja.

Sovellus hakee jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille reittejä sekä tarjoaa Savonlinnan joukkoliikenteen reitti- ja aikataulutietoja.

Näkyvä ja säännöllinen markkinointi on mielestäni kaikkein tehokkain tapa saada uusia mobiilipalveluja käyttöön. - Jaakko Rintamäki

Palvelu sisältää myös tiedot kaupungin julkisista pysäköintialueista.

Sovellus hyödyntää palveluissaan Googlen tietokantoja ja Liikenneviraston avointa joukkoliikenteen reitti-, pysäkki- ja aikataulutietoa.

Sovelluksen käyttäjät ovat kaivanneet Liikuttajaan myös paikallisbussiliikenteen reaaliaikaista seurantajärjestelmää, siis sovellusta, josta voi seurata, missä kohtaa kaupunkia bussi on milloinkin tulossa.

Liikuttaja-sovellusta on ollut Savonlinnan kaupungin kanssa rakentamassa Sito Oy. Sito Oy:n vanhempi suunnittelija Jaakko Rintamäki kertoo, että sovellusta on tehty kahdessa eri vaiheessa.

Liikuttaja-sovelluksesta puuttuu paikallisbussien reaaliaikaista seuranta, mutta siitäkin oli suunnittelun aikana keskusteltu.

— Kaupunki ei pitänyt sitä silloin tarpeellisena. Reaaliaikainen seuranta olisi teknisesti hyvinkin helppo lisätä Liikuttaja-sovellukseen, Rintamäki sanoo.

Mobiilimaksaminen tuntui kiinnostavan matkustajia

Liikuttajaa täydennettiin viime keväänä ja siihen lisättiin joukkoliikenteen uusia mobiilimaksu-mahdollisuuksia.

Savonlinnan logistiikkapäällikkö Pia Hokka–Itkonen sanoo, että vaihtoehtoja mietittäessä päädyttiin siihen, että mobiilimaksulla on käyttöä enemmän kuin bussiliikenteen reaaliaikaisella sovelluksella.

Logistiikkapäällikkö sanoo, ettei Liikuttaja-sovellusta täydennetä ainakaan tänävuonna paikallisliikenteen reaaliaikaisella seurannalla.

— Näin on helppo sanoa, koska järjestelmän hankkimiseen ei ole talousarviossa varattu rahaa. Meitä kiinnosti alkujaankin saada Liikuttajaan erilaisia lipputuotteita ja mobiilimaksun mahdollisuus.

Palvelujen markkinoinnin tulisi olla näyttävää

Joukkoliikenteen uusia palveluja tulisi Jaakko Rintamäen mukaan edistää vahvalla markkinoinnilla.

— Näkyvä ja säännöllinen markkinointi on mielestäni kaikkein tehokkain tapa saada uusia mobiilipalveluja käyttöön. Monilla kaupungeilla on parhaillaankin menossa joukkoliikennettä edistäviä kampanjoita, mutta markkinoinnin volyymi on totta kai kiinni kuntien rahatilanteesta.

Savonlinna on markkinoinut Liikuttaja-sovellusta kaupungin kotisivuilla, paikallisliikenteen busseissa ja pysäkeillä. Maksullista markkinointia ei ole ollut.

Linja-autoissa on laitteet liikenteen reittiseurantaan

Savonlinnan paikallisliikennettä hoitaa Savonlinjat.

Savonlinjat Oy:n paikallispäällikön Janne Sairasen mukaan yhtiön kaikissa linja-autoissaan on vakiokalusteena laitteet, että yksittäisten bussien paikantaminen asiakkaan matkapuhelimeen olisi mahdollista.

Sito Oy on ollut Savonlinnan Liikuttaja-sovelluksen tekninen toteuttaja.

Vanhempi suunnittelija Jaakko Rintamäki sanoo, että yrityskin ottaa mielellään vastaan uusia ideoita ja palautetta toteuttamistaan sovelluksista.

— Ja aina kun uusille sovelluspalveluille tulee tarve, ja niiden toteutukselle löytyy järkevä tapa, niin kehitystyö kyllä aloitetaan, hän sanoo.