Jäätilanne yhä huolestuttavan heikko Savonlinnan seudulla — merkityillä reiteillä uskaltaa liikkua, mutta ei muualla

Savonlinnan seudun jäätilanne on kehnonlainen. Merkityillä reiteillä voi liikkua melko huoletta, mutta reittien ulkopuolelle ei kannata poiketa, ellei varmaa tietoa jään vahvuudesta ole.

Timo Seppäläinen

Ritosaaren jäätiellä autoiltiin perjantaina.
Ritosaaren jäätiellä autoiltiin perjantaina.

Jäätilanne Savonlinnan seudun järvillä on huono, vaikka osa jääteistä onkin saatu liikennöitävään kuntoon. Liikkumista muualla kuin merkityillä alueilla kannattaa välttää, kertovat kokeneet jäällä liikkujat.

Jääteistä ainakin Laukansaaren ja Ritosaaren teillä on päästy autoilemaan. Tuohisaaressa asuva Ismo Sairanen kertoo, että Liistosaaren ja Tuohisaaren välinen jäätie on sekin autoiltavassa kunnossa. Sairanen kertoo jo ajelleensa traktorillakin pari kertaa jäätiellä.

— Henkilöauton jäätie kestää hyvin ja niin pitkään tietysti ajetaan, kun keliä on, Sairanen kertoo.

Virtapaikoissa ei ole käytännössä ollenkaan pohjajäätä.

Toiveissa on pakkaskelit, mikä pitäisi jäätien kunnossa. Ihan helposti jäätiet eivät tänä talvena syntyneet ja Sairanen sanookin talven olleen ilkeämpi kuin miesmuistiin. Hän kertoo, että monena talvena on pystytty Liistosaaren suunnalta tekemään ”epävirallinen” jäätie Ahvionsaaren ja Kokonsaaren kautta kaupunkiin, mutta tänä talvena siihen ei ole ollut mitään mahdollisuutta.

Sairanen toteaa, että kelkalla tai mönkijällä voi ehkä ajella jäällä, mutta autolla ei kannata lähteä merkityiltä reiteiltä seikkailemaan.

Jään paksuus vaihtelee paljon

Pihlajaveden jäätilanne on pääosin heikko ja jään paksuus vaihtelee viidestä kahteenkymmeneen senttiin, kertoo Kesamonsaaren ympäristössä pääosin liikkuva Timo Luukkanen.

— Tosi vaihtelevia on jäät. Vettä ja kohvaa on välissä, ja pohjajäätä on paikoin niin huonosti, ettei kestä kävellä.

Luukkanen sanoo suoraan, ettei satunnaisen ulkoilijan nyt kannata lähteä jäälle.

— En suosittele ollenkaan jäälle menoa sellaiselle, joka ei ole liikkunut ja ei tiedä paikkoja. Täällä on paljon virtapaikkoja ja niissä ei ole käytännössä ollenkaan pohjajäätä.

Timo Seppäläinen

Laukansaaren jäätielläkin on päästy autoilemaan, vaikka jäätilanne monin paikoin onkin huono.
Laukansaaren jäätielläkin on päästy autoilemaan, vaikka jäätilanne monin paikoin onkin huono.

Luukkanen kertoo, ettei ole kehnon jäätilanteen takia juuri kalastellutkaan tänä talvena. Harrastusmielessä aiemmin tehty nuottakalastuskin on suosiolla jätetty tänä vuonna jäähylle surkeiden olosuhteiden takia.

— Näyttää siltä, että tilanne on menossa huonompaan suuntaan, sillä leuto keli on sulattanut virtapaikkoja lisää, Luukkanen toteaa.

— Minulla on kalapaatit tuossa virrassa ja näyttävät kelluvan jo, kun jäitä on sulanut siitä ympäriltä.

"Tällainen jää ei kestä kevättä yhtään"

Kevään edetessä tilanne voi huonontua jäillä nopeastikin, muistuttaa Luukkanen.

— Tällainen jää ei kestä kevättä yhtään. Kun on muutamia auringonpaistepäiviä ja jos vesisadetta vähän tulee, niin jäät heikkenevät nopeasti.

Kesamonsaareen kuljetaan lossilla läpi vuoden, mutta yleensä talkooporukalla on talveksi tehty jäätie. Tänä vuonna se ei kuitenkaan onnistunut.

— Muutaman kerran tallattiin ja yritettiin sitä tehdä, mutta luovuttiin toivosta, Luukkanen sanoo.