Kohokohta yrittämisessä on asiakaspalvelu — Neljä vuosikymmentä itsenäisenä yrityksenä toiminut Finn-Pehmex Oy ei ole haikaillut alan liikeketjujen perään

Sisustusalan roimat alennuskampanjat hämäävät savonlinnalaisen yrittäjän ja toimitusjohtajan Katja Kasperin mielestä asiakkaita aina vaan.

Soila Puurtinen

Yrittäjät Katja ja Pasi Kasper ovat innoissaan, kun saavat palvella asiakkaita, jotka suunnittelevat piristystä kotinsa ilmeeseen.
Yrittäjät Katja ja Pasi Kasper ovat innoissaan, kun saavat palvella asiakkaita, jotka suunnittelevat piristystä kotinsa ilmeeseen.

Savonlinnalainen yrittäjä Raimo Kurvinen alkoi myydä asiakkaille vaahtomuovipatoja ja vaahtomuovirouhetta. Ensimmäisen liikkeensä Kurvinen perusti vuonna 1978 Heikinpohjantie 49:ään.

Vaahtomuovilla on edelleen sijansa savonlinnalaisen Huonekaliliike Finn-Pehmex Oy:n toiminnassa.

On hyvä, kun yrittäjä voi itse päättää, mitä tuotteita hän myy. – Katja Kasper

Vaikka vaahtomuovi on yhtenä elementtinä kannatellut yritystä tasan 40 vuotta, ei se ole yksin riittänyt pyörittämään yritystä vuosikymmenten ajan.

Kurvisen tytär, Finn-Pehmex Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Katja Kasper sanoo, että sisustusalan itsenäisenä yrittäjänä, isojen kauppaketjujen ulkopuolella, on etunsa.

Kun yrittäjä päättää itse mitä tuotteita hän myy, niin monipuolisella tarjonnalla liike vastaa paremmin asiakkaiden kysyntään.

— Etu syntyy siinä, että huonekalujen valikoima on laaja, ja tuotteet erottuvat niin sanotuista massatuotteista. Tästä me saamme paljon hyvää palautetta, Kasper sanoo.

Työt perheyrityksessä Kasper aloitti vakituisesti vuonna 1998. Perheyrityksen toimitusjohtajaksi hän ryhtyi vuonna 2011.

Miehensä Pasi Kasper on ollut yrityksen osakkaana. Kummatkin ovat liikkeessä töissä. Lisäksi yritys työllistää vakituisesti yhden ompelijan, ja kesällä heitä tarvitaan töihin useinkin kaksi.

Kohokohta yrittäjän työssä on Kasperin mielestä aina ollut asiakaspalvelu.

— Siinä on kaksi keskeistä lähtökohtaa: Asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ja luottamuksellinen palvelu. Ei pidä luvata sellaista, joka voi tuottaa asiakkaalle pettymyksen. Lupaukset liittyvät usein tuotteiden laatuun, hän sanoo.

Soila Puurtinen

Ompelija Tea Vatanen valmistaa monenlaisia erikoistuotteita, joita tilaavat erityisesti Savonlinnan seudun asiakkaat.

Huonekalut tulivat liikkeen valikoimiin enemmälti vuonna 1997, mutta erityisesti niitä otettiin myyntiin vuoden 2010 myymälälaajennuksen jälkeen.

Eikä patjoistakaan ole luovuttu. Patjojen valmistus jatkuu edelleen, ja vähittäismyynnin lisäksi yritys harjoittaa valmistamisensa patjojen tukkumyyntiä ympäri Suomea.

— Teemme erikoispatjoja esimerkiksi veneisiin tai matkailuautoihin. Yleisnimenä niistä voisi käyttää vaahtomuovista valmistetut erikoistyöt.

— Valmistus on meille hyvä lisä myynnin rinnalle. Jo silloin, kun liike toimi Savolassa, asiakkaille tehtiin patjoja mittatilaustyönä, Kasper kertoo.

Tilaustöinä patjoja menee runsaasti oman talousalueen asiakkaille. Savonlinnassa ja Saimaalla esimerkiksi veneitä piisaa, ja veneiden sisustuksia uusitaan ahkerasti.

Prosenttialennukset eivät palvele asiakasta

Katja Kasperin mukaan muutto keskustasta valtatie 14:n varteen Haapakallioon oli viisas veto, koska liikekiinteistö on ollut yrityksen oma, eikä yrittämistä tarvinnut jatkaa keskustan kalliissa vuokratiloissa.

— Ehkä me itse ymmärrämme parhaiten, että valtatietä pitkin ajaa puoli Suomea, ja olemme täällä näkyvämmällä paikalla kuin aikoinaan keskustassa Savolassa.

Kasper arvostelee alan prosenttialennus-hinnoittelua, mikä ei hänen mielestään anna oikeaa kuvaa tuotteen lähtöhinnasta.

— Se on ollut huonekalualan jatkuva riesa, johon kuluttajaviranomaisetkin ovat puuttuneet. Ehkä tarvittaisiin selvästi kovempia uhkasakkoja.
Kasperin mielestä ei voi olla oikein, että asiakkaalle jää aina hämäräksi tieto siitä, mistä hinnasta se 70 prosentin alennus on oikeastaan tehty.

Finn-Pehmex Oy

Perustajana Raimo Kurvinen 1978.
Aloitti yrittämisen Heikinpohjantie 49:ssä.
Savolassa liike toimi kolmessa eri huoneistossa. Sieltä muutto vuonna 1997 nykyiseen paikkaan Savonlinnan Haapakallioon.
Katja Kasper yrityksen toimitusjohtajaksi vuonna 2011.
Pyörittää yritystä miehensä Pasi Kasperin kanssa.
Alussa Pehmex Oy:n nimi piti muuttaa, koska se oli liian lähellä erään toisen yrityksen nimeä
Savolassa toimiessaan aputoiminimeksi otettiin Patjatalo.
Sittemmin, tuotevalikoiman laajetessa, käyttöön tuli Huonekaluliike Finn-Pehmex Oy.