Viimeiset nykymuotoiset taksiluvat haussa — Kerimäelle pääsisi suhaamaan kuusi kuskia lisää

Heinäkuun alussa laki muuttuu eikä taksilupien määrää enää rajoiteta — Vanhan lain mukaista hakua on vielä toivottu.

Viimeiset nykylain mukaiset taksiluvat ovat haettavina Itä- ja Keski-Suomessa.
Viimeiset nykylain mukaiset taksiluvat ovat haettavina Itä- ja Keski-Suomessa.

Taksilupien viimeinen nykylain mukainen hakukierros Itä- ja Keski-Suomessa on käynnistynyt.

Savonlinnan seudulla lupia on tarjolla ainoastaan Kerimäellä, mutta siellä peräti kuusi kappaletta. Luvista neljä on henkilöautolle ja kaksi on ns. esteetöntä lupaa.

— Sinne ei ole viime aikoina saatu hakijoita ja kiintiö on vajaa. Tätä ilmiötä on joillakin paikkakunnilla ollut jo pitempään, kertoo joukkoliikenteen asiantuntija Toini Puustinen Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Koko Savonlinnassa lupia on tällä hetkellä 77, joista kantakaupungissa 51, Punkaharjulla 11, Kerimäellä 9 ja Savonrannalla 6.
Enonkoskella lupia on 6, Sulkavalla 13, Rantasalmella 12 ja Parikkalassa 20.

Uusi laki voimaan heinäkuussa

Uuden liikennepalvelulain takseja koskeva osuus tulee voimaan heinäkuun alussa.

Sen jälkeen viranomainen ei enää taksilupien määrää rajoita.

Toimintaan pitää edelleen olla lupa, mutta se on toimija- eikä autokohtainen kuten tähän asti.

Asemapaikoista ja päivystysvelvollisuudesta luovutaan, mutta pääasiallinen toiminta-alue pitää ilmoittaa.

Hinnoittelukin vapautuu ja hinnan pitää olla etukäteen asiakkaan tiedossa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi voi puuttua hinnoitteluun, jos se menee kohtuuttomaksi.

Toimivalta liikennelupa-asioissa siirtyy ely-keskuksista Trafille.

Lupa valmiina uuteen lakiin

Viime syksyn haussa kaikkiin kuntiin ei tullut hakemuksia ollenkaan. Silti nykymuotoista hakua on edelleen toivottu ja siksi se päätettiin vielä kerran järjestää.

— Nykylaki on voimassa kesäkuun loppuun ja sen mukaan luvat pitää julistaa haettaviksi vähintään kerran vuodessa. Asiakkailta, kunnilta ja hakijoilta on tullut toiveita hausta. On sitten lupa valmiina, kun laki muuttuu.

Toisaalta luvan saa heinäkuusta alkaen automaattisesti, jos kelpoisuusehdot täyttyvät. Käytännössä hakijalla ei saa olla rikosrekisteriä eikä nipuittain liikennesakkoja ja talouden pitää olla kunnossa.

Puustinen ei lahde arvailemaan lakimuutoksen vaikutuksia. Taksialalla on arvioitu, että vilkkaisiin kaupunkikeskustoihin autoja tulee lisää ja maaseudulta niitä katoaa.

— Toisaalta uusi laki antaa mahdollisuuden myös osa-aikaiseen taksiyrittämiseen. Nyt on päivystys- ja liikenteenharjoittamisvelvoite, mutta uudessa laissa sitä ei ole eikä taksissa tarvitse aina olla kiinni. Se voisi maaseudulla palveluja hyvässä lykyssä lisätäkin.

Hakemukset 2.2. mennessä

Pohjois-Savon ELY-keskus kuuluttaa taksilupia haettavaksi useisiin Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon kuntiin.

Hakemukset tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle perjantaihin 2.2.2018 mennessä.

Lisätietoa ja lista haettavana olevista taksiluvista löytyy tästä.