Omituinen töyhtöpää lehahti ilahduttamaan Kellarpellon asukkaita

Eksoottisen näköistä harjalintua tiirailevan kannattaa suunnata katseensa maahan.

Elias Kaasinen

Maanantaina aamupäivällä harjalintu havaittiin Everlahdentien ja Pitkäniementien risteyksen lähettyvillä. Tuolloin sen sai kuvattua lintuharrastaja Elias Kaasinen. Kuvassa linnun töyhtö on supussa.
Maanantaina aamupäivällä harjalintu havaittiin Everlahdentien ja Pitkäniementien risteyksen lähettyvillä. Tuolloin sen sai kuvattua lintuharrastaja Elias Kaasinen. Kuvassa linnun töyhtö on supussa.

Savonlinnan Kellarpellossa reippailevien päiväkävelijöiden kannattaa nyt olla lenkeillään silmä kovana, sillä tämän syksyn lintujulkkis on lehahtanut Everlahdentielle. Viime perjantaista lähtien Everlahdentie 58:n ympäristössä on lennellyt omituinen töyhtöpää, joka on nimeltään harjalintu.

Harjalintu on kirjava, leveäsiipinen ja pitkänokkainen. Omituisinta siinä on päässä oleva oranssi ja mustapilkkuinen töyhtö, jota lintu voi nostaa pystyyn ja painaa kokoon viuhkan tavoin. Kooltaan se on ison rastaan kokoinen.

Esimerkiksi maanantaina aamupäivällä harjalintu havaittiin Everlahdentien ja Pitkäniementien risteyksen lähettyvillä. Tuolloin sen sai kuvattua lintuharrastaja Elias Kaasinen, joka on saapunut Joensuusta syysloman viettoon entiseen kotikaupunkiinsa Savonlinnaan.

Harjalintu ei pesi Suomessa. Talvensa se viettää Pohjois- ja Keski-Afrikassa.

Tieteellinen nimi pistää suun suppuun

Itsekin Everlahdentiellä asuva biologian opettaja ja lintuharrastaja Arto Muinonen kehottaa lintua etsiviä kiinnostuneita suuntaamaan katseensa puiden lisäksi maahan.

— Harjalintu ruokailee maassa ja itsekin näin sen kotipihani parkkipaikan reunalla toukkia kaivelemassa.

Muinosen mielestä on mielenkiintoista, että savonlinnalaisia lintuharrastajia hellitään vuosi vuoden jälkeen hyvin erikoisilla ja eksoottisilla lajeilla.

— Muutamana vuonna meillä oli täällä mandariinisorsa ja nyt saatiin harjalintu, hän hymähtää.

Kellarpellon harjalintu ei ole liiemmin äännellyt, mutta jos se päättäisi sanoa sanasen, se olisi helmipöllömäinen ”pu-pu-pu”. Reviiriäänestään se on saanut myös hauskasti suuhunsopivan tieteellisen nimensäkin: Upupa epops.