Elokuussa Savonlinnassa tehtiin 1966 koronatestiä – "Tällä hetkellä koronatestin valmistumisen maksimiaika on 2 vuorokautta"

Koronatestien tulokset saadaan Savonlinnassakin jatkossa nopeammin.

Ari Peltonen

Mikäli koronaepidemia laajenee Savonlinnassa, on täälläkin valmiudet aloittaa joissakin kaupungeissa käytössä olevat drive in -testaukset. Kuva pääkaupunkiseudulta.
Mikäli koronaepidemia laajenee Savonlinnassa, on täälläkin valmiudet aloittaa joissakin kaupungeissa käytössä olevat drive in -testaukset. Kuva pääkaupunkiseudulta.

Koronapandemia on edelleen Savonlinnassa rauhallinen verrattuna moniin muihin alueisiin.

Testitulosten viipyminen on kuitenkin mietittänyt Sosterin asiakkaita.

Saimme Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkoselta ajankohtaisiin koronatestiin liittyviin kysymyksiin vastauksia.

Missä Savonlinnan keskussairaalassa otetut koronatestit tällä hetkellä tutkitaan?

– Sekä Kuopiossa ja Helsingissä, ja pikatestit tehdään täällä.

Mikä on keskimääräinen testin valmistumisaika?

– Noin 1,5–2 vuorokautta.

Miksi joillakin tulos valmistuu viikossa, joillakin parissa päivässä?

– Tällä hetkellä koronatestin valmistumisen maksimiaika on tuo 2 vuorokautta. Vielä viime viikolla, kun oli ruuhkaa, vastaukset saattoivat kestää jopa 5 vuorokautta.

Onko koronatestaukseen tulossa jotain tehostamista?

– Olemme saamassa toisen ns. pikatestilaitteen noin kuukauden sisällä. Jos tarve lisääntyy uudelleen reilusti, avataan drive in näytteenottopiste.

Kuinka monta testiä keskimäärin Sosterissa juuri nyt otetaan päivässä/viikossa/kuukaudessa?

– Tämä on hyvä kysymys, elokuu oli nimittäin varsin vaihteleva. Lomakauden loputtua ja koulujen ja päiväkotien avauduttua, niillä entisillä kriteereillä otettiin jopa 140–220 testiä päivässä.

– Kun THL:n näytteenottokriteerit sitten lasten osalta muuttivat viime viikolla, näytteenottomäärät tipahtivat niin, että nyt tehdään noin 40–70 testiä / vrk. Tämä on järkevä ja riittävä taso meidän alueella nykyisessä epidemiatilanteessa. Elokuussa testejä tehtiin nämä pari hurjaa viikkoa huomioiden poikkeuksellisen paljon, 1966 kappaletta.

Helsingissä testi valmistuu usein jopa päivässä. Onko tämä mahdollista täällä koskaan?

– Meillä ns. pikatesti valmistuu 3 tunnissa, niiden määrä vaan on tällä reagenssisaatavuuden vuoksi rajallinen. Niitä pystytään käyttämään tällä hetkellä vain sairaalahoitoon otettaville potilaille, joilta poissuljetaan koronainfektio ja pystytään huomioimaan nämä asiat potilaiden sijoittamisessa osastoille. Alkukesän ajan teimme kaikki testit ns. pikatesteinä, mutta nyt siitä siis rajoittaa materiaalisaatavuus. Uudessa tulevassa pikatestilaitteessa on eri menetelmä, eikä tällaisia reagenssiongelmia pitäisi enää olla.