Kaupunginvaltuusto halusi lisää tietoa Savonrannan ja Kerimäen vanhainkotien mahdollisen lakkauttamisen vaikutuksista — Sosteri sai huutia määrärahojen ylittymisestä

Kaupunginvaltuusto hyväksyi tälle vuodelle yli seitsemän miljoonan euron lisämäärärahat, joista suurin osa meni kasvaviin sosiaali- ja terveysmenoihin.

Tuija Pauhu

Aune Kupiaisen (kesk. vas.) ja Sanna Metsälän (kesk.) mielestä Anja Backman (sd.) osui oikeaan kysyessään, järjestetäänkö omaisille kyydit tervehdyskäynneille jos vanhainkodit muuttavat kauas. Backman esitti kysymyksensä valtuuston kokousta edeltäneessä tiedotustilaisuudessa.
Aune Kupiaisen (kesk. vas.) ja Sanna Metsälän (kesk.) mielestä Anja Backman (sd.) osui oikeaan kysyessään, järjestetäänkö omaisille kyydit tervehdyskäynneille jos vanhainkodit muuttavat kauas. Backman esitti kysymyksensä valtuuston kokousta edeltäneessä tiedotustilaisuudessa.

Savonlinnan valtuusto ei maanantaina ottanut kantaa Savonrannan ja Kerimäen vanhainkotien toiminnan lopettamiseen tai jatkamiseen.

Valtuusto palautti äänin 41—10 uudelleen valmisteluun esityksen, jonka mukaan Savonrannan Päivärinteen vanhainkoti olisi lakkautettu ja Kerimäen vanhainkoti muutettu lyhytaikaista hoitoa antavaksi yksiköksi.

Samalla lyhytaikaiset hoitopaikat Karpalokodista olisivat loppuneet lähes kokonaan.

Katso täältä, miten valtuuston äänet jakaantuivat.

Valtuusto vaatii lisää selvityksiä muun muassa siitä, mitä tapahtuu Savonrannan keskuskeittiölle, jos sen tyyssijana toimiva Päivärinteen vanhainkoti loppuu.

Valtuusto oli myös huolissaan siitä, miten autottomat omaiset pääsevät katsomaan vanhuksia, jos vanhukset siirretään Savonrannalta ja Kerimäeltä kaupunkiin.

Valtuuston käsiteltävänä oli Sosterin ja kaupungin neuvottelema palvelukortti, jossa määritellään, mitä palveluja kaupunki Sosterilta ostaa.

Sosterin sosiaalipalvelujen tulosaluejohtaja Jorma Hongisto esitteli vanhainkoteja koskevia selvityksiä valtuustolle tiedotustilaisuudessa ennen virallista kokousta.

Sosterin laskelmien mukaan Savonrannan vanhainkodin lakkauttaminen säästäisi kaupungin rahoja enintään 900 000 euroa vuodessa. Pitkäaikaispaikkojen määrä vähenisi noin 30:llä, mutta vastaavasti kotihoidon tarve kasvaisi.

Kerimäen vanhainkodin muuttaminen lyhytaikaispaikoiksi ei säästäisi käytännössä rahaa ollenkaan.

Valtuusto hyväksyi tälle vuodelle yli seitsemän miljoonan euron lisämäärahat — Suurin osa ylityksestä johtui sosiaali- ja terveysmenoista

Kaupunginvaltuusto hyväksyi tälle vuodelle yli seitsemän miljoonan euron lisämäärärahat, joista suurin osa  meni kasvaviin sosiaali- ja terveysmenoihin.

Menojen katteeksi valtuusto päätti muun muassa leikata kaupungin toimialojen budjeteista tänä vuonna prosentin verran pois. Tämä päätös syntyi äänin 44—7.

Vihreät esittivät, että käyttömenoista ei leikattaisi, vaan leikkausten sijaan veroprosenttia korotettaisiin ensi vuodelle neljännesprosentilla ja kiinteistöverot korotettaisiin viime vuoden tasolle.

Äänestyksessä hävisi myös perussuomalaisten esitys, jonka mukaan katupäällystysmäärärahoja olisi korotettu tälle vuodelle.

Talousarviomuutosten jälkeen kuluvan vuoden tilinpäätösennuste on 1,9 miljoonaa euroa alijäämäinen.

 Ilman rakenteellisia muutoksia Sosteri ei tule toimimaan kustannustehokkaasti. — Reima Härkönen

Valtuusto keskusteli pitkään Sosterin budjetin ylittymisestä.

Sosterin organisaatioon pitäisi saada kriisitietoisuutta. — Matti-Pekka Parkkinen

— Sosterin pitää kantaa vastuuta muullakin tavalla kuin esittämällä säästöjä hoivapalveluihin, sanoi keskustan ryhmäpuheenjohtaja  Reima Härkönen (kesk.).
Härkönen totesi, että tilanteesta ei voi syyttää mitään puoluetta, sillä sairaalan säilyttämisestä on aikanaan tehty yksimielinen päätös.

— Ilman rakenteellisia muutoksia Sosteri ei tule toimimaan kustannustehokkaasti, Härkönen sanoi.

Sosterin toimintaa kummasteli myös Matti-Pekka Parkkinen (kesk.):

— Tuntuu kohtuuttomalta, että Sosteri, joka on iso organisaatio antaa tilanteen kaatua kaupungin syliin. Isossa organisaatiossa on aina kulueriä, jotka eivät ole välttämättömiä palvelujen kannalta. Olisi kohtuullista, jos Sosterikin toteuttaisi prosenttikarsintaa käyttötaloudessaan, Parkkinen sanoi.

Ei auta valittaa kustannuksia, jos ei tehdä päätöksiä. — Eija Stenberg

— Sosterin organisaatioon pitäisi saada kriisitietoisuutta. Voi olla kylmä suihku, jos mennään maakuntauudistukseen tällä asenteella, että laskuja vaan lähetellään jonnekin maksettavaksi, Parkkinen sanoi.

Eija Stenberg (sd) ihmetteli keskustalaisten kannanottoja.

— Kaupunki voi vaikuttaa Sosterin tuottamiin palveluihin tuloskorttineuvotteluissa. Meidän täytyy vain osata tehdä päätöksiä, kun Sosterilta tulee esityksiä. Ei auta valittaa kustannuksia, jos ei tehdä päätöksiä, Stenberg sanoi viitaten hetkeä aiemmin  käsiteltyyn vanhainkoteja koskevaan esitykseen.

Tuukka Suomalainen (kesk.) kuittasi Stenbergille, että seitsemän miljoonan euron budjetinylitykseen vanhainkotien lakkauttamisesta mahdollisesti tuleva säästö olisi aika pieni.

Heikinpohjan koulun remonttiin valtuusto myönsi 600 000 euron lisämäärärahan. Leasingrahaa luvattiin paloaseman remonttiin tai uuden paloaseman rakentamiseen.