Tiettyjä keinoja ei kannata käyttää kyyn pureman jälkeen — Jos kyy ehtii purra, niin tilanne on aina vakava

Kyypakkauksen tabletit voi ottaa, mutta siitäkin huolimatta purema vaatii sairaalahoitoa. Vältä tiettyjä vanhoja tapoja toimia.

Raimo Eerola

Kyykäärmeiden puremat ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin niitä sattuu. Itsehoito ei riitä, jos kyykäärme on purrut ihmistä.
Kyykäärmeiden puremat ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin niitä sattuu. Itsehoito ei riitä, jos kyykäärme on purrut ihmistä.

Savonlinnan keskussairaalassa hoidetaan kyykäärmeen pureman saaneita potilaita varsin harvoin.

Keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Minna Pitkänen muistelee, että viime kesänä näitä tapauksia oli alle viisi.

Kuitenkin kaksi pureman saaneista henkilöistä joutui viime kesänä jäämään sairaalahoitoon pidemmäksi aikaa.

Pitkänen korostaa, että kyynpurema vaatii aina sairaalan päivystyksessä käyntiä. Toisekseen hän varoittaa joistakin kotikutoisista, niin sanotuista vanhan ajan keinoista, jotka saattavat oikeastaan vain pahentaa pureman saaneen potilaan tilaa.

Kun kyykäärme on purrut ihmistä, niin päivystykseen lähtö on tarpeen senkin vuoksi, koska pureman jälkeiset reaktiot voivat ilmetä elimistössä vasta pidemmän ajan kuluttua.

— Eli hoitoon pitää hakeutua aina, kun kyseessä on ollut kyykäärme. Aikuisia tarkkaillaan sairaalassa tavallisesti 6–8 tunnin ajan. Lapsille purema on aina aikuisia vaarallisempi.

- Lapsipotilas on lastenosastolla hoidossa ja tarkkailussa jopa 1–2 vuorokautta, koska ne oireet voivat todella tulla vasta paljon myöhemmin, Minna Pitkänen sanoo.

Kyypakkauksen tehoa ei ole todistettu lääketieteellisesti

Kesälaitumille lähtiessään lomalainen pakkaa laukkuunsa usein Kyypakkauksen kaiken varalta. Ylilääkäri Minna Pitkänen painottaa, ettei Kyypakkaus-tablettien ottaminen tositilanteessa missään nimessä riitä.

— Sen vaikutukseen ei pidä luottaa. On nimittäin niin, ettei Kyypakkauksen tehoa ole tieteellisesti todistettu. Kyypakkaus on pieni, kiva ensiapu. Sairaalan päivystykseen kyyn pureman jälkeen täytyy mennä, vaikka Kyypakkaus-tabletit olisi ensihätään otettukin, Pitkänen painottaa.

Kyy puree tavallisesti joko jalkaan tai käteen. Pitkänen ohjeistaa, että parhaiten toimivassa ensiavussa kättä tai jalkaa pidetään levossa ja liikkumatta.

Tämä on tärkeää siksi, ettei potilas itse aiheuta raajassa niin sanottua lihaspumppausta.

— Tämä ajatus perustuu taas siihen, että raajaa heilutettaessa syntyy lihaspumppausta, joka työntää kyyn vaarallista myrkkyä elimistössä eteenpäin. Tämä on hyvin tärkeä seikka huomioida, Minna Pitkänen sanoo.

Aikoinaan puhuttiin myös käteen tai jalkaan laitettavan kiristyssiteen käyttämisestä ensiapuna kyyn puremaan. Konsti ei ole käyttökelpoinen.

— Sekin on sellainen ratkaisu, josta voi koitua potilaalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun kiristysside sidotaan liian topakasti käteen tai jalkaan, se voi estää kokonaan verenkierron raajassa. Tästä voi seurata turhaan ylimääräisiä ongelmia.

— Jos ajomatka sairaalaan on pitkä, niin pureman saaneen raajan pitäminen hieman kohollaan saattaa lievittää hieman turvotusta. Sitäkin voin suositella, Pitkänen toteaa.

Sairaalaan hakeutuva ihminen ei voi olla itse aina varma, että hänen huonon olonsa ja nilkkaan tulleen oudon jäljen aiheuttajana olisi kyykäärme.

Minna Pitkäsen mukaan sairaalan henkilökunnankin on joskus hankala määrittää, onko kyseessä kyy, jos potilas ei ole sitä varmasti nähnyt.

— Näitä epäselviä tapauksiakin välillä on. Me sitten harkitsemme tilanteen mukaan tätä potilaan seurantaa sairaalaoloissa.

Ampiaisen pistojen vaikutukset ihmiseen ovat yksilöllisiä

Ylilääkäri Minna Pitkänen sanoo, että kyykäärmeen puremissa ja ampiaisen pistoissa on kyse aivan eri asioista, eikä niitä ole syytä rinnastaa keskenään.

Ampiaisen pistojen vaikutukset ihmisiin ovat hyvin yksilöllisiä.

— Jos ihminen tietää olevansa yliherkkä ampiaisen pistoille, niin piston saatuaan ammattilaisten apuun pitää hakeutua ehdottomasti. Seuraukset ovat kovin yksilöllisiä, mutta pahimmassa tapauksessa ampiaisen pistosta voi seurata shokkireaktio, jolloin hengitystiet saattavat tukkeutua, hän sanoo.

Voimakkaan yliherkkyysreaktion voi pysäyttää ainoastaan annoksella adrenaliinia. Jos ulottuvilla on adrenaliinikynä, eli kertakäyttöinen adrenaliiniruiske, se pitää pistää viivytyksettä reaktion saaneen reiden tai olkavarren lihakseen.

Jos taipumusta yliherkkyyteen on, niin piston saatuaan hoitoon pitää hakeutua heti. Ensiapulääkitystä voi saada jo ambulanssissa.