Kaupungin vaatimat säästöt veisivät Sosterista 300 työpaikkaa – Hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) varoittaa viemästä tulevaisuuden sote-palveluilta resursseja jo etukäteen

Sosterin hallintojohtajan Saara Tavin mukaan Sosterin ensi vuoden talousarvio turvaa nykyisen palvelutason ja toiminnan.

Soila Puurtinen

Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoi talousarviota koskevassa tiedotustilaisuudessa, että Sosterin palvelujen karsiminen tässä vaiheessa veisi jo etukäteen resursseja hyvinvointialueelta.
Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoi talousarviota koskevassa tiedotustilaisuudessa, että Sosterin palvelujen karsiminen tässä vaiheessa veisi jo etukäteen resursseja hyvinvointialueelta.

Savonlinnan kaupungin Sosterille esittämä kahdeksan miljoonan euron säästövaatimus vaarantaisi kuntalaisten palvelut, toteaa Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk). Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarviokehys tarkoittaisi Sosterille viiden miljoonan euron säästöjä ensi vuodelle ja kolmen miljoonan euron säästöjä seuraavalle vuodelle. Sosterin hallituksen talousarvioesitykseen noita säästöjä ei sisälly.

Nousiaisen mukaan Sosterilla ei ole mitään mahdollisuutta lähteä äkkinäisesti muuttamaan ja riisumaan vakiintunutta toimintamallia Savonlinnan alueen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kahdeksan miljoonan euron säästä kaupungin maksuosuuteen tarkoittaisi 13 miljoonan euron säästöä Sosterin kokonaismenoihin.

– Se tarkoittaisi käytännössä lähemmäs 300 henkilön irtisanomista. Tämä olisi mahdoton yhtälö toteuttaa ilman palvelutason romahtamista ja silloin vaarantaisimme hoitotakuun ja kansalaisten subjektiivisen oikeuden kiireellisiin palveluihin. Meillä on vastuu alueen ihmisten terveydestä ja terveysturvallisuudesta, Nousiainen toteaa.

Nousiainen sanoo ymmärtävänsä kaupungin tuskan, mutta korostaa, että Sosteri ei voi paikata niitä kustannuksia, mitä sote-uudistus Savonlinnalle mahdollisesti tuo.

– Kaikkiin isoihin uudistuksiin sisältyy voittajia ja häviäjiä. Emme voi lähteä siihen, että yksi osapuoli haluaa vaarantaa palvelutuotannon ja kuntalaisten perusoikeudet oikeudet sote-palveluihin koko Savonlinnan alueella.

Jos eduskunta hyväksyy sote-lakiesityksen, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa.

Nousiainen korostaa, että valtion rahoitus hyvinvointialueille pohjautuu siihen, millaiset alueen siirtyvät sote-kustannukset ovat.

– Hyvinvointialueen toiminnan ja kuntalaisten palvelujen kannalta keskeistä on, että säästöt eivät jo ennakkoon vie resursseja tulevaisuuden sote-palveluilta.

Sosterin hallintojohtajan Saara Tavin mukaan Sosterin hallituksen talousarvioesitys turvaa nykyisen palvelutason ja toiminnan ensi vuonna. Sosterin valtuusto päättää talousarviosta 7. joulukuuta.

Talousarvion 2021 ulkoiset kulut ovat yhteensä 190,8 miljoonaa euroa ja ulkoiset tuotot 193 miljoonaa euroa. Ulkoisten kulujen kasvu on 0,9 prosenttia vuoden 2020 talousarvioon verraten.

– Kasvu muodostuu ainoastaan kunnallisen työ- ja virkaehtosopimuksen palkankorotuksista, joiden vaikutus on yhteensä 1,1 miljoonaa euroa, Tavi sanoo.

Sairaalan kylkeen rakennettava terveysasema on ensi vuoden suurin investointi. Sen on määrä olla valmis keväällä 2022. Ensi vuonna rakennukseen käytetään kymmenen miljoonaa euroa. Tavin mukaan terveysasema ei ainakaan lisää Sosterin käyttömenoja.

– Odotukset ovat päinvastaiset, Tavi sanoo.Laskentaa uuden terveysaseman vaikutuksesta käyttömenoihin tehdään parhaillaan. Uuden terveysaseman käyttöön ottamisen jälkeen Sosterin ei tarvitse maksaa kaupungille vuokraa vanhasta terveysasemasta. Lisäksi saavutetaan merkittävät säästöt kuljetuskustannuksista, kun sairaala ja terveysasema ovat samaa kokonaisuutta.