Venäjällä odotetaan suomalaisten bensaturistien paluuta – Svetogorskissa kuluu nyt 90 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin aikaisemmin, arvioi Beoscanin toimitusjohtaja Vesa Kaukonen

Svetogorskissa on bensa-asemien lisäksi paljon muutakin suomalaiskävijöiden ostosten varassa toiminutta elinkeinoa, Vesa Kaukonen muistuttaa.

Hannu Ojala

Svetogorskin huoltoasemat ovat Beoscanin toimitusjohtaja Vesa Kaukosen mukaan pysyneet auki, mutta suomalaisturisteja kaipaillaan. Arkistokuva.
Svetogorskin huoltoasemat ovat Beoscanin toimitusjohtaja Vesa Kaukosen mukaan pysyneet auki, mutta suomalaisturisteja kaipaillaan. Arkistokuva.

Monet eteläkarjalaiset yritykset kärsivät vuoden 2020 aikana venäläisturistien puuttumisesta, sillä rajat ovat olleet koronan takia suljettuna maaliskuun puolivälistä asti.

Esimerkiksi viisumitoimistot putosivat koronakurimuksessa tyhjän päälle, ja lukuisat paikalliset kaupat sekä rajan läheisyydessä toimivat marketit ovat kärsineet venäläismatkailijoiden puuttumisesta.

Koronavirus on vaikuttanut myös rajan toisella puolella. Svetogorskissa haikaillaan suomalaisten bensaturistien perään. Tankkausmatkat Imatralta Svetogorskiin loppuivat kuin seinään maaliskuussa ja huoltoasemat jäivät ilman pääkohderyhmäänsä.

– Svetogorskissa kuluu nyt varmaan 90 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin aikaisemmin, arvioi luottotankkauspalveluita tarjoavan Beoscanin toimitusjohtaja Vesa Kaukonen.

Beoscanin liikevaihto putosi 85 prosenttia

Vaikka polttoainetta kuluu nyt Svetogorskissa huomattavasti aikaisempaa vähemmän, ei suomalaisten bensaturistien puuttuminen ole vielä Kaukosen mukaan vaikuttanut bensa-asemien toimintaan. Asemat ovat edelleen auki normaalisti.

Siitä huolimatta hän on huolissaan Venäjän puolen yhteistyökumppaneista, vaikka esimerkiksi Svetogorskissa kahta asemaa pyörittävä Nordline on vakavarainen polttoainetukkuri.

– Kyllä hekin mielellään jo näkisivät vähän toisenlaista volyymia. Emme voi muuta kuin odottaa.

Beoscanin liikevaihto on tippunut korona-aikana merkittävästi. Kaukosen mukaan vuoden takaisesta liikevaihdosta on jäljellä 15 prosenttia.

– Ennen teimme 500 laskua kuukaudessa, nyt teemme 15 laskua kuukaudessa. Numerot ovat aika karut. Kyllä tässä vielä kärsii odottaa kesään, mutta jos löydän jotain muuta työtä, rupean tekemään sitä, hän sanoo.

Korona jyllää Venäjällä

Suomalaisten turistien paluuta odottavat huoltoasemien lisäksi muutkin tahot Svetogorskissa.

– Siellä on bensa-asemien lisäksi aika paljon muutakin elinkeinoa, joka on elänyt suomalaisten ostosten varassa, Kaukonen muistuttaa.

The Moscow Times -lehden mukaan Venäjällä todettiin perjantaina 23 652 uutta koronatapausta ja 454 koronaan liittyvää kuolemaa. Lehden mukaan maassa on todettu yhteensä yli 3,36 miljoonaa tapausta ja yli 60 900 kuolemaa.

Pietarissa uusia tartuntoja todetaan useita tuhansia päivittäin. Vesa Kaukonen toivoo, että rokotukset alkaisivat hiljalleen tehota ja maailma palaisi normaalimmaksi, mutta Venäjän tilanne ei näytä hyvältä.

– Seuraan päivittäin nettilehdestä Pietarin ja Karjalan koronalukemia. Tilanne ei varmaan ihan heti rupea selkenemään, hän sanoo.