Perussuomalaiset eivät osallistu maanantaina Savonlinnan kaupunginvaltuuston kokoukseen

Valtuustoryhmän mielestä kokouksen järjestäminen on turhaa riskinottoa, sanoo ryhmän puheenjohtaja Matti Lundenius.

Timo Seppäläinen

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lundenius on sitä mieltä, että Savonlinnan valtuuston kokousta ei tulisi ensi maanantaina pitää.
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lundenius on sitä mieltä, että Savonlinnan valtuuston kokousta ei tulisi ensi maanantaina pitää.

Savonlinnan perussuomalaisten valtuustoryhmä ei aio osallistua maanantaina Savonlinnan kaupunginvaltuuston kokoukseen. Kokoukseen eivät valtuustoryhmän tiedotteen mukaan osallistu perussuomalaisten valtuutetut, eivätkä myöskään varavaltuutetut. Ryhmä on puheenjohtajansa Matti Lundeniuksen mukaan asiassa yksimielinen.

Perussuomalaiset toteavat, että valtiovalta on koronavirusepidemian vuoksi päättänyt monista poikkeustoimista kansalaisten suojelemiseksi.

– Katsomme, että on turhaa riskinottoa järjestää näin suuren ihmisjoukon kokousta, koska välttämättä ei tarvitse näin toimia, perussuomalaiset toteavat.

Valtioneuvoston koronaviruksen takia antamat rajoitukset eivät koske kunnallista päätöksentekoa. Lundenius kuitenkin huomauttaa, että valmiuslaki antaa kaupunginhallitukselle mahdollisuuden päättää valtuuston päätettäväksi kuuluvista asioista.

– Tätä mahdollisuutta pitäisi käyttää mutta vain niiden asioiden kohdalla, joissa päätöksen tekemiselle ei voida saada jatkoaikaa, Lundenius sanoo.

Savonlinnan valtuusto päättää maanantaina muun muassa vähävaraisille lapsiperheille koronaepidemian aikana suunnatusta ruoka-avusta, kulttuuripääkaupunkivuoden rahoituksesta.

Päätettäväksi tulee myös hallintosäännön muutos, joka antaisi kaupunginhallitukselle ja kaupunginjohtajalle poikkeusoloissa tehdä kaupunkilaisten turvaamiseksi monenlaisia päätöksiä, jotka normaalioloissa edellyttävät valtuuston päätöstä.

– Hallintosääntö- ja ruoka-apuasiat kaupunginhallitus pystyy valmiuslain nojalla päättämään. Valtuusto voi sitten jälkikäteen hallitusta moittia tai kiittää.

– Kulttuuripääkaupunkihakuun saattaisi olla mahdollista saada jatkoaikaa. Kulttuuripääkaupunkiasiasta päättämisen takia ei kannata terveyttä riskeerata. Kulttuuri ei ole tärkeimpiä asioita, kun on housut tulessa, Lundenius sanoo.

Valtuuston on määrä kokoontua poikkeuksellisen väljissä tiloissa Savonlinnasalissa.

Juttua muokattu klo 13.13. Lisätty perussuomalaisten tiedotteessa ollut maininta valmiuslaista.