Savonlinnaan Suomen ensimmäinen puurakentamisen insinöörikoulutus

Ammattikorkeakoulu aloittaa puurakentamisen insinöörikoulutuksen Savonlinnassa syksyllä 2018. Rehtorin mukaan puurakentamisella on kasvavat markkinat.

Vesa Vuorela

Rehtori Heikki Saastamoinen uskoo vahvasti siihen, että Xamk saa rahoituksen puurakentamisen insinöörikoulutuksen aloittamiseen. Kuva vuodelta 2015.
Rehtori Heikki Saastamoinen uskoo vahvasti siihen, että Xamk saa rahoituksen puurakentamisen insinöörikoulutuksen aloittamiseen. Kuva vuodelta 2015.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä 2018 puurakentamisen insinöörikoulutuksen Savonlinnassa. Ammattikorkeakoulun hallitus päätti asiasta perjantaina.

Aloituspaikkojen määrästä ammattikorkeakoulu päättää myöhemmin, mutta käytännössä kyse on noin 30 aloituspaikasta.

— Päätös koulutuksen käynnistämisestä tehtiin nyt, jotta koulutus ehtii ensi kevään hakuoppaisiin, sanoo ammattikorkeakoulun rehtori Heikki Saastamoinen.

Kun nelivuotinen koulutus muutaman vuoden kuluttua on päässyt vauhtiin, kaupungissa on kerrallaan 120 puurakentamisen insinööriopiskelijaa.

Maan hallitus on varannut vuosien 2018—2021 julkisen talouden suunnitelmaan 2,4 miljoonaa euroa puurakentamisen ammattikorkeakoulutuksen käynnistämiseen Savonlinnassa. Hallitus sopi asiasta huhtikuussa puoliväliriihessään. Muodollista päätöstä odotellaan.

— Luotamme vahvasti siihen, että rahat koulutuksen aloittamiseen tulevat, Saastamoinen sanoo.

Savonlinnan kaupunki odotti puoliväliriihestä enemmän koulutuspaikkoja kompensoimaan opettajankoulutusta, jonka mukana Joensuuhun syksyllä 2018 siirtyy noin 800 opiskelijaa. Puurakentamisen insinöörikoulutuksen 30 aloituspaikan lisäksi Savonlinnalle ei luvattu muita korvaavia koulutuspaikkoja.

Valtioneuvoston lupaama koulutuksen aloitusraha on poikkeuksellinen ratkaisu. Saastamoisen mukaan se liittyy nimenomaan Savonlinnan kompensaatioihin. Vuoden 2021 jälkeen puurakentamisen koulutuksen rahoitus muuttuu normaaliksi tulosperusteiseksi rahoitukseksi.

— Tarkoitus on, että koulutus on pysyvää, Saastamoinen sanoo.

Suomessa ei ole erityisesti puurakentamiseen keskittyvää insinöörikoulutusta. Saastamoisen mukaan koulutuksen aloittaminen perustuu tarpeeseen. Puurakentamisen osaajia tarvitaan yhä enemmän muun muassa siksi, kun betonin raaka-aineeksi kelpaavasta hiekasta alkaa olla paikoin pulaa.

— Puurakentamisella on kasvavat markkinat kotimaassa ja maailmalla. Tämä osaaminen luo myös vientimahdollisuuksia, Saastamoinen sanoo.

Savonlinna on luonteva paikka puurakentamisen koulutukselle. Alueella on vahvaa puurakentamiseen liittyvää teollisuutta ja puun rakennusmateriaaliominaisuuksin liittyvää tutkimusta esimerkiksi ammattikorkeakoulun Kuitulaboratoriossa sekä Luonnonvarakeskuksella.

— Syntyy tutkijayhteisö, joka pystyy katselemaan puurakentamista erilaisista kulmista. Tällaisessa yhteisössä saadaan syntymään uutta ja merkittävää.

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.