Luontopiirit ehdottavat norppatavoitteen tuplaamista — Vuonna 2030 vähintään 800 norppaa

Vuosikymmeniä sitten asetettu tavoite 400 alkaa olla saavutettu — Sukupuutto väijyy silti yhä.

Hanne Kosonen

Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen jakoi norpalle turvallisia Saimaa-katiskoja Ruokolahdella. Vastaanottajat allekirjoittivat lupauksen välttää verkkokalastusta.

Saimaannorppia alkaa olla se 400, mikä vuosikymmeniä sitten asetettiin suojelutoimien tavoitteeksi.

Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon piirit kuitenkin muistuttavat, että tavoiteluvun saavuttamisesta huolimatta saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Piirit ehdottavatkin uudeksi välitavoitteeksi saada Saimaaseen uimaan 800 norppaa vuoteen 2030 mennessä.

— Sekään ei vielä takaa tavoitteena olevaa suotuisan suojelun tasoa, mutta muistuttaa meitä siitä, että suojelutyötä on jatkettava määrätietoisesti koko saimaannorpan nykyisellä levinneisyysalueella sekä alueilla, joille se on palaamassa, sanoo Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Markku Nironen.

Piirien mukaan lopullinen tavoite on vähintään nelinumeroinen luku. Ennen ihmisen negatiivista vaikutusta Saimaalla arvioidaan eläneen norppia tuhansittain.

Saimaannorpan suurin uhka on vaarallinen kalanpyydys.

Luonnonsuojelupiirien mukaan nykyiset kalastusrajoitukset eivät estä pyydyskuolemia riittävästi. Vuosina 2013-2017 tietoon on tullut 2-7 pyydyskuolemaa joka vuosi, arvioiden mukaan se on alle puolet todellisesta luvusta.

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi lähes sata norppaturvallista Saimaa-katiskaa sekä kymmeniä nielurajoittimia vapaa-ajankalastajille Ruokolahdella Etelä-Karjalassa lauantaina.

Kalastajia kannustettiin norppaturvallisiin kalastusmenetelmiin myös niillä norppa-alueilla, jotka eivät vielä kalastusrajoitusten piiriin kuulu.

Pyydyksen sai myös tapahtuman avannut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Hän kiitti pyydysten kehitystyötä ja savonlinnalaista Juha ”Norppa” Taskista pitkästä urasta norpansuojelusssa.

Piirit muistuttavat, että jokainen Saimaan seudulla asuva, mökkeilevä tai matkusteleva voi vähentää kalanpyydyskuolemia luopumalla norpille vaarallisista kalanpyydyksistä kuten verkoista ja löysänieluisista katiskoista.

Kaupassa ja ravintolassa voi tiedustella, onko kala pyydetty Saimaasta ja millaisilla välineillä.

Kalanpyydysten lisäksi saimaannorppaa uhkaavat ilmastonmuutos, ihmisten aiheuttama häiriö varsinkin pesäaikaan sekä perimän geneettinen kapeus.