Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella eniten riskiryhmiin kuuluvia – Joka kolmas on yli 70-vuotias tai kuuluu riskiryhmään sairautensa takia

THL:n tilaston mukaan Enonkoskella jopa 38,4 prosenttia asukkaista on riskiryhmäläinen.

Antti Varonen

Itä-Savon sairaanhoitopiirillä on tällä hetkellä hallussaan kaksi koronaennätystä: vähiten varmistettuja koronatapauksia, eniten riskiryhmäläisiä.
Itä-Savon sairaanhoitopiirillä on tällä hetkellä hallussaan kaksi koronaennätystä: vähiten varmistettuja koronatapauksia, eniten riskiryhmäläisiä.

Itä-Savon sairaanhoitopiirillä on tällä hetkellä hallussaan kaksi koronaennätystä: vähiten varmistettuja koronatapauksia, mutta eniten riskiryhmäläisiä.

Sairaanhoitopiirin alueella, eli Savonlinnassa, Rantasalmella, Sulkavalla ja Enonkoskella, on vain muutama varmistettu koronatapaus. Heitä, joita pitäisi erityisesti suojata tartunnalta ikänsä tai perussairautensa vuoksi, on sen sijaan enemmän kuin missään muualla: joka kolmas sairaanhoitopiirin alueella asuva kuuluu riskiryhmään.

Suomessa koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi alueittain. Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus. Sellaisiksi lasketaan vaikea-asteinen sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, johon liittyy liitännäissairauksia, vakava keuhkosairaus, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, sairaalloinen lihavuus, systeeminen sidekudossairaus ja merkittävästi vastustuskykyä heikentävät sairaudet, kuten leukemia.

Sosterin alueella riskiryhmiin kuuluu 33,1 prosenttia asukkaista. Kaikkien suurin prosenttiluku on Enonkoskella, missä 38,4 prosenttia asukkaista on riskiryhmäläinen. Sulkavalla osuus on 38,2, Rantasalmella 34,5 ja Savonlinnassa 32,3 prosenttia.

Juha Rika

6114560.jpg

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri toisena

Toiseksi eniten riskiryhmiin kuuluvia on Sosterin naapurissa, Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä, missä prosenttiluku on 30,6. Essoten alueella eniten riskiryhmäläisiä on Puumalassa, missä heitä on 38,8 prosenttia asukkaista.

Etelä-Karjalan puolella, Eksotessa, riskiryhmiin kuuluu 28,2, prosenttia väestöstä. Eksoteen kuuluvassa Parikkalassa luku on 37,8 prosenttia.

Vähiten riskiryhmään kuuluvia suhteessa väestömäärään on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Esimerkiksi Helsingin seudulla riskiryhmiin kuuluu vain 19,6 prosenttia asukkaista.

Koko maassa riskiryhmiin kuuluu yli miljoona ihmistä

THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen sanoo tiedotteessa, että tilastotieto on sairaanhoitopiireille tärkeää, sillä sen avulla voidaan arvioida, kuinka moni tarvitsee mahdollisesti sairaanhoitoa koronaepidemian aikana ja kuinka paljon tarvitaan hoitohenkilökuntaa ja muita resursseja.

Koko maassa riskiryhmiin kuuluvia on yhteensä yli miljoona. Iän puolesta riskiryhmään kuuluu Suomessa noin 870 000 ihmistä ja sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia 18–69-vuotiaita yhteensä noin 200 000.