Bussi korvaa Savonlinna—Parikkala -kiskobussin 13.4.—14.6. — Oopperajuhlien peruuntuminen voi pitkittää tilannetta

Koulumatkaliikennettä karsittu, työmatkaliikenne lähes ennallaan.

Tuija Pauhu

Kiskobussit on korvattu kumipyörillä Savonlinnan ja Parikkalan välisessä liikenteessä kesäkuun puoleen väliin saakka.
Kiskobussit on korvattu kumipyörillä Savonlinnan ja Parikkalan välisessä liikenteessä kesäkuun puoleen väliin saakka.

Kaikki Savonlinnan ja Parikkalan väliset kuusi edestakaista kiskobussivuoroa ajetaan tavallisilla busseilla 13.4. – 14. 6.

VR ilmoitti kuluneella viikolla vuorojen peruutuksista, jotka johtuvat koronaviruksen takia rajusti vähentyneistä matkustajamääristä.

Savonlinnasta lähteviä tai kaupunkiin tulevia vuoroja ei peruuteta, mutta kiskoja pitkin liikenne ei toistaiseksi kulje.

Väli työllistää viisi veturinkuljettajaa, joista neljä on lomautettu ja viides eläköitymässä, kertoo VR:n pääluottamusmies Markku Lehtinen.

Henkilöstöllä heräsi huoli jatkosta

Henkilöstö huolehti paitsi kiskobussin kuljettamisesta myös asiakaspalvelusta ja pienemmistä huolloista.

– Kyseessähän on ollut tämän vuoden alusta lukien ostoliikenne, josta VR ja liikenne- ja viestintäministeriö neuvottelevat keskenään, Lehtinen muistuttaa.

Kun tieto lomautuksista tuli, henkilöstölle heräsi Lehtisen mukaan huoli Savonlinna-Parikkala -välin tulevaisuudesta.

– Kyselimme asiaa VR:n johdolta ja meille vakuutettiin, että vuoro on tarkoitus palauttaa normaaliksi heti kun se on mahdollista.

Lehtisen mukaan välillä kulkevat kuusi vuoroparia ovat osoittautuneet tärkeiksi paitsi seudun työmatkaliikenteelle, myös oopperavieraiden kulkemiselle.

– Linja on tässä suhteessa kesällä aivan korvaamaton.

VR:kin huolissaan oopperajuhlista

Myös VR:ssä on herännyt huoli tämän kesän oopperajuhlien kohtalosta. Sillä saattaa olla oma vaikutuksensa siihen, palataanko kesän aikana kumipyöriltä takaisin raiteille.

– Kunpa juhlat voitaisiin järjestää edes jossain muodossa. Meidän mielestämme olisi parempi karsia vaikka muutamia vuoroja jos vaan saataisiin kiskobussi taas kulkemaan, Lehtinen toteaa.

Vuoropareja on vähennetty viimeksi vuonna 2016, jolloin lakkautettiin aamun ensimmäinen ja illan viimeinen vuoro.

Ministeriö vakuuttaa ettei supistuksia tule

Itä-Savossa 19.2. julkaistussa jutussa liikenne- ja viestintäministeriö lähtee Elina Thorströmin mukaan neuvotteluihin sillä asenteella, ettei ainakaan supistuksia junien henkilöliikenteeseen ole vuoden 2020 jälkeen tulossa.

– Vaikka keskustelut VR:n ja ministeriön kesken ovat vasta alkamassa, niin henkilöliikenteen seuraava hankintakokonaisuus sisältää vähintään junavuorojen nykyisen tarjonnan. Haemme lisäksi ratkaisuja, joilla palveluja voitaisiin mahdollisesti myös parantaa, Thorström kertoo.

Ministeriöllä on vuosittain noin 30 miljoonan euron suuruinen määräraha hankkia VR:ltä yhtiölle kannattamatonta henkilöliikennettä. Ostettu liikenne on tavallisesti ollut Etelä-Suomen lähijunien, hiljaisempien kaukoliikenneyhteyksien ja kiskobussien liikennettä.

– Määräraha edellyttää aina eduskunnan hyväksynnän, Thorström sanoo.

Koulubussit eivät liikennöi

Savonlinna on edelleen vailla kaukoliikenteen bussiyhteyksiä.

– Lakkautetut Savonlinjan ja Onnibussin vuorot ovat markkinaehtoista liikennettä, jonka nopeutetun alasajon liikenne- ja viestintäministeriö ja Traficom päätyivät sallimaan koronaviruksen takia, toteaa joukkoliikenneasiantuntija Toini Puustinen Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Normaalioloissa liikennöitsijöiltä olisi vaadittu 60 päivän ilmoittamisaika.

Bussiliikenteen matkustajamäärät ovat Puustisen mukaan romahtaneet.

Ely-keskuksen kilpailuttaman liikenteen osalta Savonlinnan ja Sulkavan välinen, koululaisia kuljettanut vuoropari on lopetettu. Myös muita Sulkavalta lähteneitä kouluvuoroja on tauolla.

Tauolla ovat myös Enonkosken ja Ahvensalmen välinen vuoropari on myöskin tauolla sekä Savonlinnasta Joroisten kautta Pieksämäelle liikennöivä vuoropari.

Työmatkaliikenteeseen ei isoja muutoksia

Savonlinnan työmatkaliikenteeseen ei ole Puustisen mukaan tulossa isoja muutoksia.

– Vuorot ovat parhaillaan kilpailutettavana ja ratkeavat parin viikon sisällä. Kilpailutuksen seurauksena liikennöitsijä voi vaihtua. Jokunen yksittäinen vuoro saattaa olla katkolla.

Ennen matkustamista kannattaa aina varmistaa liikennöitävät vuorot Matkahuollon aikatauluhausta www.matkahuolto.fi.

Juttua on päivitetty 4.4.2020 kello 11.42 lisäämällä pääluottamusmiehen kommentit sekä kello 13.21 täsmentämällä ajanjaksoa, jolloin kiskobussi on korvattu bussiyhteydellä.