Lakko pysäytti Punkaharjun ja Savonlinnan tehtaat — ”Ollaan kaukana toisistamme”, kommentoi Metsä Wood Punkaharjun pääluottamusmies Janne Naukkarinen

Teollisuusliiton lakkoon osallistuu Savonlinnan seudulla yhteensä yli tuhat työntekijää. Lakko kestää kolme päivää ja sen jälkeen vaneritehtailla alkaa työsulku.

Timo Seppäläinen

Andritz Savonlinna Worksin metallimiehet Mikko Helenius (vas.) ja Miika Tidenberg olivat maanantaina lakkovahteina tehtaan porteilla.
Andritz Savonlinna Worksin metallimiehet Mikko Helenius (vas.) ja Miika Tidenberg olivat maanantaina lakkovahteina tehtaan porteilla.

Teollisuusliiton lakko pysäytti maanantaiaamuna Metsä Wood Punkaharjun kertopuu- ja vaneritehtaat, UPM Plywood Savonlinnan vaneritehtaan sekä Andritz Savonlinna Works Oy:n tehtaan.

Lakossa on Punkaharjun tehtailta yhteensä reilut 400 työntekijää, UPM Savonlinnan vaneritehtaalla noin 240 työntekijää ja Savonlinna Worksilla yhteensä noin 350 työntekijää. Lakko kestää kolme päivää, eli se päättyy keskiviikkona 11.12. kello 23.59.

Tämän jälkeen kertopuu- ja vaneritehtailla jatketaan vielä työnantajapuolen, eli Metsäteollisuus ry:n asettamalla kuuden päivän työsululla, joka estää työntekijöiden paluun töihin 12.—18. joulukuuta välisenä aikana. Teknologiateollisuus ry:n alaisen Savonlinna Worksin työntekijöitä työsulku ei koske.

Lakkoon jouduttiin työehtosopimusneuvotteluiden jumiutumisen takia.

— Ei ollut vaihtoehtoja. Työnantajapuoli esittää työehtosopimusta, joka tarkoittaisi osalle työntekijöistä jopa 20 prosentin palkanalennuksia. Muutenkin työnantajan esittämät työehtojen heikennykset ovat sitä tasoa, että niitä ei voida hyväksyä. Neuvotteluissa ollaan hyvin kaukana toisistamme, toteaa Metsä Wood Punkaharjun vaneri- ja kertopuutehtaiden pääluottamusmies ja Teollisuusliiton hallituksen jäsen Janne Naukkarinen.

— Meillä on selkä linjaus siitä, että kiky-tuntien tekemistä ja talkootyötä ei enää jatketa. Kikyt on olleet työehtosopimuksessa kolmen vuoden ajan, eikä niillä ole ollut mitään merkitystä eikä varsinkaan vaikutusta työllisyyteen, niin kuin edellinen hallitus kuvitteli. Sitä paitsi kikyt sovittiin määräaikaisiksi edellisissä työehtosopimusneuvotteluissa. Ei niitä alun perin ollut tarkoituskaan jatkaa enää.

Tuija Pauhu

Metsä Wood Punkaharjun vaneri- ja kertopuutehtaiden pääluottamusmies ja Teollisuusliiton hallituksen jäsen Janne Naukkarinen kertoo, että Teollisuusliiton hallitus kokoontuu seuraavan kerran perjantaina.
Metsä Wood Punkaharjun vaneri- ja kertopuutehtaiden pääluottamusmies ja Teollisuusliiton hallituksen jäsen Janne Naukkarinen kertoo, että Teollisuusliiton hallitus kokoontuu seuraavan kerran perjantaina.

”On aina ikävää, kun äärimmäisiin toimiin joudutaan”

Naukkarinen muistuttaa, että samaan aikaan, kun työntekijöiden palkkoja oltaisiin alentamassa ja työehtoja heikentämässä, työnantaja on jakanut yhtiön omistajille suuria osinkoja ja johdolle bonuksia.

— Omistajat ja johto saavat kyllä hyvän siivun yhtiön tuloksesta. Miksi se on aina työntekijä, jonka tilipussista sitten yritetään ottaa se viimeinenkin siivu pois? Naukkarinen ihmettelee.

Naukkarinen arvioi, että työnantajan asettama työsulku tulee toteutumaan suunnitellusti, koska työehtosopimuskiistan osapuolten näkemykset ovat niin kaukana toisistaan. Hän harmittelee, että lakko ja tuleva työsulku haittaavat tehtaan tilausten toimittamista.

Lakon ja työsulun takia asiakkaita alkaa hävitä, kun tilauksia ei pystytä toimittamaan. — Janne Naukkarinen

— Lakon ja työsulun takia asiakkaita alkaa hävitä, kun tilauksia ei pystytä toimittamaan. Ei tässä nyt kuitenkaan muutakaan mahdollisuutta ole, kuin olla lakossa.

UPM Savonlinnan vaneritehtaan pääluottamusmies Kimmo Natunen toivoo, että työehtosopimuskiista saataisiin nopeasti päätökseen.

— On aina ikävää, kun näin äärimmäisiin toimiin joudutaan. Toivottavasti työtaistelut kuitenkin vauhdittavat prosessia, hän sanoo.

Palkankorotusten taso hiertää teknologia-alan neuvotteluissa

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa ajauduttiin umpikujaan reilu viikko sitten. Kaksivuotiseksi kaavaillun sopimuksen pääkohdista jäi avoimeksi lähinnä palkankorotusten taso.

Andritz Savonlinna Worksin pääluottamusmies Olli-Pekka Kristiansson oli maanantaiaamuna lakkovahtina tehtaan portilla. Yhtään työntekijää ei mennyt aamuvuoroon töihin, vain tehtaan johto oli töissä. Teollisuusliiton lakon lisäksi Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden liiton YTN:n työseisaukset sulkivat tehtaan toimistot.

— Ihan hyvässä hengessä täällä ollaan oltu. Työnantaja ymmärtää kyllä hyvin, miksi työtaistelutilanteeseen on jouduttu, Kristiansson kertoi.

— Työnantajapuoli tavoittelee tässä sitä, että työntekijät maksaisivat matalilla palkankorotuksilla siitä, että kiky-tunnit saataisiin työehtosopimuksesta pois. Kun katsoo, millaisia palkkaratkaisuja kilpailijamaissa on tehty, palkankorotusten pitäisi olla huomattavasti korkeampia.

Kristianssonin mukaan työtilanne metallituotteiden valmistuksessa on hyvä.

— Töistä ei ole pulaa meidän alalla, hän sanoo.

FAKTA: Teollisuusliiton lakko

Teollisuusliitto ja työnantajaliitot kävivät viime viikon aikana valtakunnansovittelijan johdolla sovitteluja uusista työehtosopimuksista.

Tuloksia ei syntynyt. Maanantaina alkanut lakko koskee mm. mekaanista metsäteollisuutta ja teknologiasektoria.

Savonlinnan seudulla lakko koskee yli tuhatta työntekijää.

Koko maassa lakossa on noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta.