"Tapaukset liittyvät aiempaan tiedossamme olleeseen tartuntaketjuun", kertoo Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen alueen uusista koronatartunnoista

Terveystalo keskittää hengitystieinfektion oireista kärsivät potilaat Rantasalmen terveysasemalle. Sinne ohjataan potilaat myös Sulkavalta.

Soila Puurtinen

Viikonlopun aikana varmistuneet koronatapaukset liittyvät Sosterissa jo tiedossa olevaan tartuntaketjuun. Sairaalahoitoa vaativia tapauksia Itä-Savossa ei edelleenkään ole.
Viikonlopun aikana varmistuneet koronatapaukset liittyvät Sosterissa jo tiedossa olevaan tartuntaketjuun. Sairaalahoitoa vaativia tapauksia Itä-Savossa ei edelleenkään ole.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nyt yhteensä seitsemän varmistettua koronatartuntaa.

Luku on peräisin THL:n verkkosivuilla olevasta koronatilannekatsauksesta. Uusia tapauksia olisi nyt siis neljä.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sai THL:sta lauantaina tiedon kolmesta uudesta tartunnasta.

– Nämä tapaukset liittyivät aiempaan tiedossamme olleeseen tartuntaketjuun. Tartunnan saaneet ovat eristyksissä, mutta eivät sairaalahoidossa, Luukkonen toteaa.

Seitsemäs tapaus on Luukkoselle mysteeri, sillä siitä THL:sta ei tullut tietoa Sosteriin.

– Meillä on siellä vielä tutkittavana näytteitä, joihin emme ole saaneet vastausta. Selvitämme asiaa heti alkuviikosta.

Ohjeita pitää edelleen noudattaa

Sosteri aikoo tiedottaa koronatilanteesta heti maanantaina.

– Tilanne on seudullamme edelleen rauhallinen, ja aiemmin annettua ohjeistusta kannattaa uskollisesti noudattaa. Sillä tavalla saadaan epidemiaa hillittyä, Luukkonen neuvoo.

Savonlinnaa ei löydy edelleenkään HL:n julkaisemasta kuntakohtaisesta tartuntalistasta, johon on merkitty kaikki paikkakunnat, joissa on vähintään viisi varmistettua tartuntaa.

Etelä-Savon kunnista ja kaupungeista listalta löytyy vain Mikkeli, jossa on 20 tartuntaa.

Itä-Savossa 129 testiä, joista saatu tulos

Luukkosen mukaan Itä-Savon sairaanhoitopiirissä on tehty tähän mennessä 129 "vastattua" koronatestiä, joihin on siis saatu THL:ltä vastaus.

– Suhdeluku on 320 testiä sataatuhatta asukasta kohti ja se on linjassa esimerkiksi naapurimaakuntien kanssa.

Luukkosen mukaan testejä tehdään Itä-Savossa samoja kriteereitä käyttäen kuin muissakin sairaanhoitopiireissä. Testien vähäisyys johtuu Luukkosen mukaan Sosterin toistaiseksi rauhallisesta tartuntatilanteesta.

Rantasalmelle erillinen infektioasema

Rantasalmen terveysaseman yhteyteen on huhtikuun alussa perustettu erillinen infektioasema hengitystieinfektioiden hoitoa varten.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaisesti asemalle ohjataan ne Rantasalmen ja Sulkavan kunnan asukkaat, joilla on hengitystietulehduksen oireita ja jotka tarvitsevat hoitajan tai lääkärin arviota 1-3 vuorokauden kuluessa, mutta eivät päivystyksellistä hoitoa.

Lisäksi asemalla hoidetaan potilaat, joilla on tuoreet ylähengitystietulehduksen oireet, mutta tarvitsevat puolikiireellistä arviota muun syyn vuoksi.

Sairaalahoitoa tarvitsevat ohjataan suoraan Savonlinnaan

Hoidontarpeen arviointi sekä ajanvaraus infektioasemalle toimii normaaliin tapaan oman kunnan terveysasemalla.

Hengitystieinfektioiden hoidossa seurataan kaikessa toiminnassa sairaanhoitopiirin ohjeistusta. Ensisijaisesti potilaat hoidetaan etä- ja puhelinvastaanotoilla ja pääasiallisena hoitomuotona on asianmukainen kotihoito.

Päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat ohjataan suoraan Savonlinnan päivystykseen.

Sekä Rantasalmella että Sulkavalla perusterveydenhuollosta vastaa Terveystalo.

Juttua päivitetty 6.4.2020 kello 18.32, korjattu Itä-Savon sairaanhoitopiirissä tehtyjen koronatestien määrä. Tieto saatu sairaanhoitopiiristä. Kello 19.00 korjattu niiden Sosterin alueella tehtyjen koronatestien määrä, joihin on saatu vastaus THL:ltä.