Xamkin rehtori Heikki Saastamoinen pettyi talousarvioehdotukseen: "Yksin Xamkin osalta tässä puhutaan noin kahden miljoonan euron menetyksestä"

Vesa Vuorela

Xamkin rehtori Heikki Saastamoinen pettyi valtionavarainministeriön talousarvioehdotukseen.
Xamkin rehtori Heikki Saastamoinen pettyi valtionavarainministeriön talousarvioehdotukseen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja ja rehtori Heikki Saastamoinen on pettynyt valtiovarainministeriön perjantaina julkaistuun talousarvioehdotukseen.

— Valtiovaranministeriön esitys on nyt aivan omilla teillään. Korkeakoulukenttä tuntee itsensä täysin petetyksi. Yksin Xamkin osalta tässä puhutaan noin kahden miljoonan euron menetyksestä, Saastamoinen kommentoi Xamkin sivuilla.

Talousarvioehdotuksessa ei ole tiedotteen mukaan huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusohjelman mukaista esitystä siitä, että yliopistojen perusrahoitusta nostetaan 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän ehdotuksessa korotukset vuodelle 2020 ovat vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta.

Saastamoisen mukaan korkeakoulut ovat aloittaneet ensi vuoden suunnittelun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon esityksen mukaisesti.

— Luvatusta rahoituksesta korkeakoulut ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat nyt aivan yksimielisiä. Mutta ei todellakaan ole linjakasta, että ensin rahoitus hallitusohjelmassa luvataan, opetusministerin toimesta korkeakouluille avataan ja sitten valtionvarainministeriö on aivan omilla linjoillaan.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, OAJ, SYL ja SAMOK ovat ottaneet kantaa valtiovarainministeriön budjettiesitykseen.

Järjestöt edellyttävät, että hallitus lisää täysimääräisesti budjettiriihessä talousarvioon 2020 hallitusohjelman mukaiset lisäykset korkeakoulujen perusrahoitukseen.

Uusimmat uutiset