Sydäniskureita Parikkalan syrjäkylille — tuovat kaivattua turvallisuuden tunnetta kunnan pohjoisosiin

Iskua itärajalle -kärkihankeessa Uukuniemen ja Saaren alueelle sijoitetaan yhteensä seitsemän defibrillaattoria.

Raimo Eerola

Sydäniskureita tulee Parikkalaan yhteensä seitsemän. Ambulanssien lisäksi iskureita löytyy nykyisin esimerkiksi ostoskeskuksista sekä muista paikoitsa, joissa ihmisiä paljon liikkuu. Arkistokuva.
Sydäniskureita tulee Parikkalaan yhteensä seitsemän. Ambulanssien lisäksi iskureita löytyy nykyisin esimerkiksi ostoskeskuksista sekä muista paikoitsa, joissa ihmisiä paljon liikkuu. Arkistokuva.

Parikkalan kunnan pohjoisen pään kyliin Saarelle ja Uukuniemelle hankitaan Leader-hankkeen turvin defibrillaattoreita eli sydäniskureita. Rahoituksen hakijana on ollut Uukuniemen Vanhustentukiyhdistys ry. Kokonaiskustannukset ovat noin 23 000 euroa, josta Leader-rahoituksen osuus on 50 prosenttia.

— Idea sydäniskureiden hankkimisesta sai alkunsa joulukuussa Uukuniemi-seuran kokoontumisessa eli niin sanotussa "kyläparlamentissa". Tarkoituksena oli ensin hankkia vain yksi laite kirkonkylälle, mutta lopulta osoittautui tarpeelliseksi saada joka kylälle omansa. Myös Saaren kyläyhdistykset ilmoittivat olevansa halukkaita lähtemään mukaan ja niin otimme yhteyttä Etelä-Karjalan Kärki-Leaderiin, kertoo Uukuniemen Vanhustentuki ry:n puheenjohtaja Markku Uimonen.

Iskua itärajalle -kärkihankeessa Uukuniemen ja Saaren alueelle sijoitetaan yhteensä seitsemän defibrillaattoria. Sijoituspaikat ovat Niukkalassa vanhustentukiyhdistyksen asuinhuoneistojen läheisyydessä, Kummun ja Tarnalan entisillä koulutaloilla, Mikkolanniemen toimintakeskuksella, Akonpohjan taajamassa sekä Kirjavalassa Röksän kaupalla.

Laitteet asennetaan paikoilleen heti ELY-keskuksen päätöksen tultua. Uimosen mukaan hankkeen toteuttaminen on sujunut yllättävän helposti, ja sitä on ollut toteuttamassa kaiken kaikkiaan parisenkymmentä yhdistystä.

Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Tarnalan, Kummun ja Mikkolanniemen kyläyhdistykset, Röksän kauppa, Saari-Uukuniemi Lions Club, Uukuniemen Vapaa-ajanasukkaat ry sekä Uukuniemen Martat.

— Uskon vahvasti, että hankkeen avulla edistetään myös kylien välistä yhteistyötä, Uimonen sanoo.

Defibrillaattorit tuovat kaivattua turvallisuuden tunnetta Parikkalan pohjoisosiin Uukuniemen VPK:n lopetettua ensivastetoiminnan kesäkuun alussa. Ennen laitteiden käyttöönottoa järjestetään kaikille avoimet koulutustilaisuudet Tarnalan koulutalolla 17.6. klo. 14 ja Kummunkorkea koululla 18.6. klo. 17. Kouluttajana toimii sairaanhoitaja Esa Laari Parikkalan Ensihoitopalvelu Oy:stä.

— Sydäniskureiden käyttö on helppoa, sillä laite opastaa vaihe vaiheelta kuinka käyttäjän tulee toimia. Koulutuksen kautta tekemiseen saa kuitenkin varmuutta, kertoo Uimonen.

Hankkeen etenemisestä ja nykytilanteesta järjestetään kylätoimijoille ja hankkeessa mukana oleville yhdistyksille tiedotustilaisuus tulevana tiistaina 12.6.  klo. 18 Kummunkorkea koululla.