Kaupunki ei vaadi Sosterilta kolmen miljoonan euron jättisäästöjä tänä vuonna – Veroprosentit pysyvät ennallaan

Valtuusto päätti jättää lisäsäästöt pyytämättä äänin 29–22.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan kaupunginvaltuusto on maanantaina koolla Heikinpohjan koulun Aino-salissa.
Savonlinnan kaupunginvaltuusto on maanantaina koolla Heikinpohjan koulun Aino-salissa.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto ei pyydä Sosterilta kolmen miljoonan euron lisäsäästöjä tälle vuodelle. Valtuusto päätti asiasta äänin 29–22.

Kaupunginhallitus oli esittänyt kaupungin talouteen lisäsopeutuksia, jotta koronan aiheuttamien verotulomenetysten takia ei tarvitsisi korottaa veroprosenttia.

Vaikka Sosterilta ei pyydetty säästöjä, valtuusto yksimielisesti päätti pitää kiinteistöverot nykyisellään ja veroprosentin tämän vuoden tasolla 22,75 prosentissa.

Jarkko Wuorinen (kesk.) tosin esitti kiinteistöverojen alentamista, mutta esitys ei saanut kannatusta eikä päätynyt äänestykseen.

Kaupungin omat tasapainotustoimet esitetyn ohjelman mukaan onnistuvat, kun virka- ja työehtosopimuksiin sisältyvät palkkaratkaisut maksavat kaupungille 700 000 euroa arvioitua vähemmän ja kun 900 000 euroa myyntivoittoa tulee YH-Itä-Savo Oy:n purkamisesta.

Eija Stenberg (sd.) esitti Sosterin säästöesityksen poistamista todeten, että korona on lisännyt Sosterin menoja ja että kulut saattavat vielä nousta, jos Savonlinnaan tulee koronatartuntoja.

– Katson kohtuuttomaksi näin suuren säästön näin lyhyellä aikataululla, Stenberg sanoi.

Olli Sironen (sd.) muisteli, että tämän vuoden talousarviota käsiteltäessä kaupunki ja Sosteri päästivät sopimukseen Sosterin budjetista.

– Haiskahtaa vähän siltä, että kaupunki haluaa leikata Sosterilta pois valtiolta tulevan korona-avustuksen, Sironen sanoi.

Lea Sairanen (kok.) huomautti, että jos leikkauksia olisi Sosterilta vaadittu, se varmasti olisi näkynyt palveluissa.

– Turha kuvitella, että Sosterilla olisi jossain löysää rahaa, Sairanen sanoi.

Esa Valkonen (vas.) ihmetteli, miksei säästetä mieluummin lentoliikenteen tukemisesta kuin Sosterin menoista.

Kaupunginjohtaja Janne Laine muistutti, että talouden sopeutusesitys oli vaihtoehto veroprosenttien korotukselle. Hän myös huomautti, että Sosterilta oli pyydetty säästöesityksiä jo kesäkuussa, mutta niitä ei ole kuulunut.

Tuukka Suomalainen (kesk.) totesi, että jos Sosterilta ei vaadita säästöjä, ei vastaavaa säästösummaa saada kasaan lentoliikenteestä eikä kyläkouluista.

– Veroprosentinkorotus tarvitaan, eikä puolikkaan prosentin korotus riitä, Suomalainen sanoi.

Kommentoidut