Enonkoski ei lähde Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun

Kunnanhallitus päätti asiasta tiistaina keskusteluitta.

Tuija Pauhu

Enonkoski etenee hyvinvointialueen valmistelussa samaan tahtiin Sosterin ja valtakunnallisen valmistelun kanssa.
Enonkoski etenee hyvinvointialueen valmistelussa samaan tahtiin Sosterin ja valtakunnallisen valmistelun kanssa.

Enonkosken kunta ei tässä vaiheessa osallistu Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun. Kunnanhallitus päätti asiasta tiistaina keskusteluitta käsitellessään Essoten esittämää kutsua.

Enonkosken kunnanhallitus totesi, että kunta etenee sote-valmistelussa Sosterin mukana samassa tahdissa kuin valtakunnallinen valmistelu etenee. Virallinen hyvinvointialueen valmistelu alkaa vasta lakien mahdollisen hyväksymisen jälkeen.

Enonkoski haluaa päivystävän sairaalan säilyvän Savonlinnassa. Kunnan syyskuussa tekemän kannanoton mukaan kunnan asukkaiden ja palvelujen kannalta paras sote-suunta olisi Pohjois-Savo.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina lähteä Etelä-Savon valmisteluun mukaan. Savonlinnan valtuutetuista kukaan ei vastustanut valmisteluun lähtemistä, mutta osa valtuutetuista olisi halunnut päätökseen maininnan, että kaupunki ei sitoudu Etelä-Savoon ennen kuin sote-lait on hyväksytty.

Sosterin alueen kunnista Sulkava ja Rantasalmi ovat jo mukana Etelä-Savon valmistelussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa sote-palvelut siirtyvät vuoden 2023 alussa kuntien vastuulta hyvinvointialueitten eli maakuntien vastuulle. Savonlinnan seudun kunnista Savonlinna, Enonkoski ja Rantasalmi olisivat syksyn lausuntokierroksella halunneet Pohjois-Savoon. Lakiesityksessään valtioneuvosto kuitenkin liitti alueen osaksi Etelä-Savoa.

Lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä. Lakien on määrä tulla voimaan porrastetusti heinäkuun alusta alkaen.