Jarmo ja Jenny Salonen ovat Ravintola Kansakoulun uudet yrittäjät — Isän ja tyttären ajatukset ravintolasta käyvät hyvin yksiin

Jyrki ja Johanna Kristiansson lopettavat ravintolanpidon ja keskittyvät jyväleivän tekoon.

Soila Puurtinen

Jyrki ja Johanna Kristiansson siirtyvät kokonaan jyväleivän leipojiksi. Yli kuusi vuotta Ravintola Kansakoulua pyörittänyt Jyrki luovuttaa yrityksen luottavaisena Jarmo ja Jenny Salosen huomaan. — On kiva antaa yritys hyviin käsiin.
Jyrki ja Johanna Kristiansson siirtyvät kokonaan jyväleivän leipojiksi. Yli kuusi vuotta Ravintola Kansakoulua pyörittänyt Jyrki luovuttaa yrityksen luottavaisena Jarmo ja Jenny Salosen huomaan. — On kiva antaa yritys hyviin käsiin.

Ravintola Kansakoulu saa uudet omistajat helmikuun alussa.

Savonlinnalaiset Jarmo ja Jenny Salonen ottavat huostaansa reilut kuusi vuotta toimineen ravintolan.


Isä ja tytär olivat haikailleet yhteistä yritystä Jennyn valmistumisesta saakka, ja ostopäätös syntyi rivakasti.

— Tultiin tähän syömään ja mietittiin, että ostetaan tämä pois, Jenny Salonen sanoo.

Ravintola ei olut aktiivisesti myynnissä, mutta asiasta oli puhuttu moneen otteeseen ravintolan omistajan Jyrki Kristianssonin kanssa.

— Meillähän on hieno tausta: Jyrki on ollut minulla oppilaana ja olimme pitkään työkavereina Paviljongilla, Jarmo Salonen kertoo.

Hänellä on takanaan 25 työvuotta opetusravintola Paviljongilla. Työ päättyi yt-neuvotteluiden seurauksena.

— Oli etsittävä uusi työ.

Jenny Salonen on ollut isänsä opissa.

— Valmistuttuani muutin Mikkeliin ja olin siellä kolmisen vuotta ravintolahommissa, seuraavaksi menin Ouluun ja sanoin, että koskaan en tule takaisin.

Oulussa meni niin ikään kolme vuotta ennen kuin tie toi takaisin kotikonnuille.

— Tuli niin hyvä tilaisuus lähteä tähän mukaan.

Näkemykset ravintolanpidosta käyvät hyvin yksiin.

Otamme yhden myyntipäivän lisää, eli lauantain, ja lisäämme lounasaikaa puoli tuntia.

— Olemme samansuuntaisia immeisiä, ja ajatellaan aika samalla tavalla ruuasta ja toiminnasta ravintolassa. Se tarkoittaa, että tehdään hyvän makuista, hyvistä raaka-aineista, hyvää ruokaa, Jarmo-isä toteaa.

Lounas on toiminnan kivijalka.

— Jyrki ja Johanna ovat luoneet erittäin hyvän brändin. Asiakkaiden mielipiteet paikasta, palvelusta ja ruuasta ovat hyvin positiivisia, ja me haluamme jatkaa samaa linjaa.

Uuttakin on pikkuhiljaa luvassa.

— Otamme yhden myyntipäivän lisää, eli lauantain, ja lisäämme lounasaikaa puoli tuntia.

Jatkossa kuvaan tulee catering-palvelu. Juhlatilaisuuksia voidaan pitää ravintolassa tai muualla.

— Häitä, syntymäpäivä, hautajaisia ja yritysten juhlia.

Kesän koittaessa on luvassa kolmen ruokalajin Savonlinna-menuita viineineen.

Paikallisuus ja lähiruoka ovat Jarmo Salosen sydäntä lähellä, ja lähiruoka-menuista hänellä on runsaasti kokemusta opetusajalta.

— Eihän mikään ole sen hienompaa kuin Saimaan vesistöalue ja sen ympärillä ruoka.

Ravintolan kotisivut uudistuvat, ja menut löytyvät sieltä.

Yrittäjyys innostaa molempia.

— Hirveän mukavalta tuntuu, Jarmo Salonen toteaa.

Jyväleipää tekemään

Kansakoulusta luopuvat Jyrki ja Johanna Kristiansson jatkavat leipomotoiminnan parissa. Jyrkin Jyväleivän leipomo on Linnalan tiloissa.

— Sitä puolta lähdemme kehittämään ja viemään eteenpäin, niin että pystytään vastaamaan kysyntään, joka on koko ajan kasvanut, Johanna Kristiansson toteaa.

Jyväleipää alettiin tehdä sivutuotteena vuonna 2014, jotta saataisiin ravintolaan omaa leipää tarjolle.

— Sille tuli niin kova kysyntä, että piti ryhtyä miettimään sille pussia ja etsimään leipomoa. Se lähti elämään omaa elämäänsä.

Leipää menee yksityisille sekä paikallisiin Prismaan ja Citymarkettiin, muihinkin kauppoihin sitä on kyselty.

— Tulevaisuus näyttää, mihin sitä viedään, Jyrki Kristiansson sanoo.

Luetuimmat