Päättääkö kaupunki Talvisalon koulun laajennuksesta ennen kuin kampuksenmäen omistuskiista selviää? — Kysymys on siitä, miten kaupunki sijoittaa normaalikoulun oppilaat omaan kouluverkkoonsa

Hallinto-oikeus lupaa ratkaista kysymyksen kampusrakennusten omistusoikeudesta kesäkuussa. Kaupunginhallitus päättää tänään, esittääkö se Talvisalon koulun laajennusta päätettäväksi jo uuden valtuuston ensimmäiseen kokoukseen.

Soila Puurtinen

 Hallinto-oikeus ilmoitti maanantaina, että Savonlinnan kaupunki saa ostaa yliopistokampuksen. KVL nousi Talvisalon laajennuksen vaihtoehdoksi normaalikoululaisten tulevaa paikkaa mietittäessä.
Hallinto-oikeus ilmoitti maanantaina, että Savonlinnan kaupunki saa ostaa yliopistokampuksen. KVL nousi Talvisalon laajennuksen vaihtoehdoksi normaalikoululaisten tulevaa paikkaa mietittäessä.

Savonlinnan kaupunginhallitus tekee maanantaina uudelle valtuustolle esityksensä siitä, miten kaupunki sijoittaa normaalikoulun oppilaat omaan kouluverkkoonsa. Normaalikoulu valtion ylläpitämänä kouluna Savonlinnassa loppuu, kun opettajankoulutus siirtyy Joensuuhun 2018.

Sivistyslautakunta päätti reilu viikko sitten täpärästi äänin 6–5 esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle, että normaalikoululaiset siirtyisivät Talvisalon kouluun. Talvisalon koulua laajennettaisiin suurelementtirakennuksella, jonka kaupunki vuokraisi käyttöönsä viideksi vuodeksi. Sivistyslautakunnassa hävisi esitys, jonka mukaan asia valmisteltaisiin uudelleen ja otettaisiin huomioon etenkin se vaihtoehto, että koulu jatkaisi kampuksenmäellä omana yksikkönään. Tätä vaihtoehtoa ovat kannattaneet normaalikoulun vanhempainyhdistys sekä opettajakunta ja oppilaskunta.

Keskeinen kysymys on, tehdäänkö lopullinen päätös jo uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa 12. kesäkuuta.

Normaalikoulun vanhempainyhdistyksen johtokunnan jäsen Marianne Minkkinen on saanut Itä-Suomen hallinto-oikeuden lainkäyttösihteeri Eevaleena Matinlassilta sähköpostilla tiedon, jonka mukaan nykyisen yliopistokampuksen omistajuus ratkaistaan aivan lähiaikoina.

Kaupunki käytti kampuksenmäkeen etuosto-oikeuttaan muun muassa siksi, että kampuksen rakennukset olisivat yksi vaihtoehto normaalikoulua korvaavaksi koulutilaksi.

Valtion Senaatti-kiinteistöt on myynyt kampuksenmäen alueen rakennuksineen kiinteistösijoitusyhtiö Royal House Oy:lle. Kaupunki käytti kauppaan etuosto-oikeuttaan, mutta Royal House on kiistänyt etuosto-oikeuden hallinto-oikeudessa.
Normaalikoulun nykyinen rakennus ei kuulunut kauppaan, koska sen omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy eikä Senaatti. Vanhempainyhdistys on esittänyt, että kaupunki voisi vuokrata nykyisen koulurakennuksen ainakin siihen asti, kunnes kampuksen omistus selviää. Sen jälkeen koulutilat voisi tehdä entiseen KVL:n rakennukseen.

Talvisalon koulun laajentaminen on noussut ykkösvaihtoehdoksi muun muassa kampuksenmäen epäselvien omistussuhteitten takia. Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen on toivonut, että päätös koulun laajentamisesta syntyisi jo kesäkuussa, jotta suurelementtilaajennus ehditään suunnitella, kilpailuttaa ja rakentaa ennen syksyä 2018.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.