Savonlinnalaissyntyinen Mikko Koikkalainen asettuu ehdolle vasemmistoliiton puoluesihteeriksi

Nykyinen kunnallis- ja järjestösihteeri aloitti poliittisen uransa Savonlinnan kaupunginvaltuustossa vuonna 1996.

Savonlinnalaissyntyinen vasemmistoliiton puolueaktiivi Mikko Koikkalainen asettuu ehdolle puoluesihteeriksi.
Savonlinnalaissyntyinen vasemmistoliiton puolueaktiivi Mikko Koikkalainen asettuu ehdolle puoluesihteeriksi.

Savonlinnalaissyntyinen Mikko Koikkalainen, 43, asettuu ehdolle vasemmistoliiton puoluesihteeriksi. Uusi puoluesihteeri valitaan Kuopion puoluekokouksessa 15.–17. marraskuuta.

Koikkalainen on toiminut vasemmistoliiton kunnallis- ja järjestösihteerinä noin viiden vuoden ajan. Kaikkiaan hänellä on yli 20 vuoden kokemus vasemmistoliitosta eri tehtävistä.

Tiedän, mitä puoluesihteerin työ on. Olen siihen valmis. — Mikko Koikkalainen

Nykyään Helsingissä asuva Koikkalainen ilmoitti Facebookissa lauantaina, että hän on käytettävissä, kun uutta puoluesihteeriä valitaan.

– Minua on kysytty. Kysyjiä on ollut yllättävän paljon, monesta suunnasta ja erilaiset ihmiset. Koin, että nyt oli sopiva hetki tehdä päätös, hän kertoo päivityksessään.

Koikkalainen arvioi, että hän on yksi parhaiten vasemmistoliiton jäsen- ja kannattajakunnan tuntevista henkilöistä.

– Minulla on hyvä kosketus puolueen piireihin, kenttään ja jäsenistöön. Tunnen politiikan eri sektoreita laajasti. Tiedän mahdollisuutemme ja heikkoutemme. Mahdollisuutemme ovat suuremmat kuin koskaan puolueen historiassa, hän kirjoittaa.

– Olen työskennellyt puoluetoimistolla vuodesta 2014 lähtien. Tiedän, mitä puoluesihteerin työ on. Olen siihen valmis.

Savonlinnasta Joensuun kautta Helsinkiin

Koikkalainen toimi vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna Savonlinnassa vuosina 1996–2003. Hän asui jo tuona aikana Joensuussa ja opiskeli yliopistossa pääaineenaan yhteiskuntapolitiikka.

Vuonna 2003 hänet valittiin silloisen Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeriksi, jolloin hän luopui kunnallispolitiikasta Savonlinnassa.

Valmistuttuaan maisteriksi hän muutti Helsinkiin vuonna 2009. Savonlinnaan hän pitää yhteyttä edelleen ystäviensä kautta ja seuraamalla Itä-Savoa.

Vasemmistoliiton nykyinen puoluesihteeri Joonas Leppänen on ilmoittanut, että hän on myös käytettävissä uudelle kaudelle tehtävään. Muita sihteeriehdokkaita kisaan ei ainakaan vielä ole ilmoittautunut.

"Kuntavaaleihin valmistautuminen tulee aloittaa heti"

Koikkalainen näkee, että puoluesihteerin tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa hyvä kosketus piireihin ja jäsenistöön: Piirien toimijoiden ja aktiivien kuuleminen, huomioiminen ja tapaaminen.

Myös vaalikampanjoiden ajoissa tapahtuva suunnittelu, koordinointi ja toimeenpano on puoluesihteerin tehtävä.

– Kuntavaaleihin tulee ryhtyä valmistautumaan välittömästi puoluekokouksen jälkeen. Itse olen sen jo aloittanut, hän toteaa.

Puoluesihteeri johtaa puoluetoimistoa ja henkilöstöä, organisoi hallintoa ja huolehtii henkilöstön jaksamisesta. Hän myös valmistelee asiat työntekijöiden kanssa niin, että puoluehallitus ja puoluevaltuusto voivat tehdä onnistuneita päätöksiä.

– Puoluesihteerillä tulee olla analyyttinen ja strateginen ote siihen, miten puolueen tulevaisuutta suunnitellaan ja jäsenmäärää kasvatetaan, Koikkalainen painottaa.

Kommentoidut