Sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2020 — lisäajasta on maakunnalle hyötyä, jos valmisteluun saadaan rahoitus

Sote-uudistus lykkääntyy vuodella, vuoden 2020 alkuun. Maakuntavaalit lykkääntyvät lokakuuhun 2018.

Risto Hämäläinen

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo, että maakuntauudistuksen valmistelun jatkoaika käytetään hyödyksi niin hyvin kuin voidaan. Tieto säädösten sisällöstä helpottaisi työtä, samoin raha.
Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo, että maakuntauudistuksen valmistelun jatkoaika käytetään hyödyksi niin hyvin kuin voidaan. Tieto säädösten sisällöstä helpottaisi työtä, samoin raha.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus lykkääntyminen herättää vielä kysymyksiä Etelä-Savossa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella, vuoden 2020 alkuun. Maakuntavaalit lykkääntyvät lokakuuhun 2018.
Valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudelleen, ja eduskunta käsittelee kaikki uudistusta koskevat lait ensi keväänä.
Sote-uudistus tarkoittaa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille. Samalla osa palveluista siirtyy valinnanvapauden piiriin. Ihmiset voivat valita esimerkiksi julkisen tai yksityisen terveysaseman eikä heidän itsensä tarvitse maksaa yksityisestä palvelusta enempää.
Perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta valinnanvapauslaista poistuu kokonaan pykälä, jonka mukaan valinnanvapauden piirissä olevat julkisen tuottajan palvelut on pakko yhtiöittää.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen pohtii, millä rahoilla maakuntauudistusta valmistellaan. Lisäbudjetista tuli valmistelurahaa kesäkuusta alkaen neljän kuukauden jaksolle.
Mäkinen miettii sitäkin, minkä verran valmistelu kärsii siitä, kun valmistelijat eivät lainsäädännön puuttuessa voi tehdä juridisia päätöksiä. Esivalmistelussa tehdään keskinäisiä sopimuksia.
— Totta kai käytetään maksimaalistesti kaikki valmisteluaika, mutta kyllä sääntelyn sisältö olisi hyvä tietää. Kauhean paljon ei voida valmistella ennen kuin tiedetään miten valinnanvapaus käytännössä toteutuu, Mäkinen sanoo.
—Parasta muutostukea olisi, jos tiedettäisiin säätelyn pohja tarkasti, Mäkinen sanoo.

Mäkinen huomauttaa, että vaikka pakkoyhtiöittäminen poistuu laista, on maakunnan palvelutuotanto jollakin tavoin erotettava maakunnan järjestämisvastuusta niissä palveluissa, jotka ovat valinnanvapauden piirissä.
— Läpinäkyvyys ja kilpailuneutraliteetti pitää turvata.

Essoten johtaja Risto Kortelainen ja Sosterin johtaja Panu Peitsaro ovat sitä mieltä, että sote-uudistuksen lykkääntyminen oikeasti vähentää kiirettä uudistukseen valmistautuessa.
— Antaahan tämä enemmän aikaa, Kortelainen sanoo. Hän kuitenkin korostaa, että valtion on satsattava rahaa maakuntien tietoteknologian kehittämiseen. Potilastietojärjestelmät olivat se kohta, johon uudistuksen on pelätty kompastuvan.
Kortelainen on yhä sitä mieltä, että Etelä-Savon pitäisi pyrkiä valinnanvapauden pilottimaakunnaksi, kunhan sosiaali- ja terveysministeriö saa pilottimaakuntien kriteerit säädettyä hallituksen uuden linjauksen mukaisesti.
— Pilotointi tuo maakunnalle rahoitusta valmisteluun, joka muuten jouduttaisiin tekemään omalla rahalla, Kortelainen sanoo.

Peitsaro huomauttaa, että maakunnan yhtenäisen tuotantorakenteen suunnittelua voidaan jatkaa entiseen tahtiin.
— Ennen kaikkea jatketaan oman toiminnan kehittämistä koko ajan, Peitsaro sanoo.
Hänen mielestään kannattaa myös käynnistää Järvi-Suomen sairaaloitten erikoissairaanhoidon yhteistyötä ja mahdollisen yhteisen yliopistosairaalan perustamista koskeva selvitys suunnitellulla tavalla ensi syksynä. Sille selvitykselle soten lykkääntyminen saattaa jopa tehdä hyvää.
— Päästään tekemään sitä soteen valmistautumisen rinnalla. Ei tarvitse tehdä ensin yhtä muutosta ja sitten toista.

Peitsaro uskoo, että maakunnan valinnanvapausmallejakin päästään miettimään ajoissa.
— Olisin rauhallinen ja katselisin, millaisia reunaehtoja valinnanvapauteen tulee.
Peitsaron mielestä keskiviikon uutiset olivat hyviä.
— En koko aikana ole kannattanut pakkoyhtiöittämistä ja olen pitänyt aikataulua liian kiireisenä. Sote-uudistusta ja valinnanvapautta mielestäni tarvitaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.