Katso video: Heli Järvinen pohtii itsenäisyyspäivän viettoa ja itsenäisyyden juhlavuotta — Suomi hienosti maailman tietoisuudessa

Savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen tilasi tänä vuonna puvun nuorelta savonlinnalaissuunnittelijalta. Kaisa Turtiaisille linnanjuhlapuvun teko oli toteutunut lapsuudenunelma.

Soila Puurtinen

Heidi Kainamo kampaa ja meikkaa kansanedustaja Heli Järvisen Linnan juhlia varten.
Heidi Kainamo kampaa ja meikkaa kansanedustaja Heli Järvisen Linnan juhlia varten.

Linnan juhliin on pari tuntia aikaa, ja savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) valmistautuu juhlintaan kampaaja Heidi Kainamon käsittelyssä.

— Olen ollut todella vaikuttunut esimerkiksi valoteoksista, joita Suomen juhlavuoden kunniaksi on sytytetty. Olemme hienosti maailmalla ihmisten tietoisuudessa.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on Järviselle jo tuttu tilaisuus, mutta muita suuria rituaaleja ei päivän viettoon muuten ole syntynyt.

— Joskus olemme käyneet eduskunnassa saunomassa. Näin itsenäisyyspäivänä puoliso pääsee poikkeuksellisesti mukaan. Ainoa rituaali on se, että yrittää ulkoilla ja syödä hyvin ja sitten onkin ohjelmaa kampauksen, meikkauksen ja pukeutumisen kanssa.

Olen ollut todella vaikuttunut esimerkiksi valoteoksista, joita Suomen juhlavuoden kunniaksi on sytytetty.

Puku kotiseudun nuorelta suunnittelijalta

Tällä kertaa pukeutuminen on poikkeuksellisen helppoa, kertoo Järvinen. Puvun on tänä vuonna suunnitellut nuori savonlinnalaissuunnittelija Kaisa Turtiainen. Linnapuvun suunnittelu oli Turtiaiselle yksi unelmien täyttymys. Kerimäellä asuva 30-vuotias Turtiainen kertoo tiedotteessa, jopa purskahtaneensa tästä mahdollisuudesta itkuun.

— Jo pienenä barbileikkini painottuivat ihanien vaatteiden tekoon. Tämä puku kertoo minun Suomeni kesäöistä. Se on tehty ketoneilikan ihanuudesta, yöperhosten keveästä kahinasta ja sitä kantaa kaunis ja voimakas metsänhengetär.

Kaisa Turtiainen

Yksityiskohtia Heli Järvisen juhlapuvusta. Sen on suunnitellut ja toteuttanut Kaisa Turtiainen.
Yksityiskohtia Heli Järvisen juhlapuvusta. Sen on suunnitellut ja toteuttanut Kaisa Turtiainen.

Järviselle suunniteltu linnapuku Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaan oli haaste, jossa Turtiainen pyrki vain parhaaseen. Puvun materiaalina on utuista silkkiä, johon on yhdistetty sammalenvihreää kirjailua. Kuvio yhdistelee perinteisiä geometrisiä kuva-aiheita.

Turtiainen on valmistunut Mikkelin ammattikorkeakoulusta artenomiksi. Hän on työskennellyt oman malliston ja tilaustöiden parissa. Inspiraatiota suunnittelija hakee saduista ja tarinoista. Turtiaisen puvuissa leimaavaa on värikkyys, runsaus ja elämänilo.

— Rakastan kuvioita ja värejä. Minulle enemmän on enemmän, Turtiainen naurahtaa.

Katso videolta Heli Järvisen ajatuksia itsenäisyyspäivän vietosta ja itsenäisyyden juhlavuodesta.

Kuvaus ja haastattelu: Soila Puurtinen