Iäkäs mies käytti tyttöä seksuaalisesti hyväkseen – Etelä-Savon käräjäoikeus langetti 11 kuukautta ehdollista vankeutta

Tapaus sattui eteläsavolaisessa kunnassa vuonna 2013.

Vesa Vuorela

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi päätöksensä torstaina. Kuvituskuva.
Etelä-Savon käräjäoikeus antoi päätöksensä torstaina. Kuvituskuva.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut noin 70-vuotiaan miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan mies oli tullut kotinsa sohvalla nukkuneen, tapahtumahetkellä 12-vuotiaan tytön viereen ja kädellään sivellyt tätä sukupuolielimen päältä.

Uhrin kertoman mukaan sivelyä oli jatkunut minuuttien ajan. Tilanne oli päättynyt uhrin alettua itkemään.

Mies kiisti syytteen. Hänen mukaansa syytöksen taustalla oli kostomotiivi.

Käräjäoikeus ei miehen väitettä kostomotiivista uskonut. Oikeus piti uhrin kuvausta tapahtuneesta luotettavana, johdonmukaisena ja muuttumattomana.

Asia tuli ilmi vuosia myöhemmin

Tapaus sattui eteläsavolaisessa kunnassa loppuvuodesta 2013. Asia tuli ilmi kuitenkin vasta vuosia myöhemmin uhrin kerrottua tapahtuneesta toiselle henkilölle.

Käräjäoikeus katsoi uhrin kertoman todenmukaisuutta lisäävän sen, että tyttö oli kertonut tapahtuneesta ensimmäisen kerran ikätoverilleen spontaanisti viestikeskustelussa ja vasta tämän jälkeen aikuiselle.

Rangaistusta ankaroittavana perusteena käräjäoikeus piti sitä, että teko kohdistui läheiseen henkilöön, jonka luottamusta tekijä käytti hyväksi.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies tuomittiin korvaamaan uhrilleen tilapäisestä haitasta ja loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 2 300 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.