Kuitulaboratorion saavutukset on huomattu maailmalla — Menestyksestä kertovat patentit Kiinassa ja Yhdysvalloissa

Xamk:n Savonlinnan Kuitulaboratorion Biotuotetekniikan keskuksen uudet tilat käyttöön maaliskuussa.

Tuija Pauhu

XAMK käyttää uudesta toimitilasta nimeä Biotuotetekniikan keskus. Toiminta siellä alkaa maaliskuun alkupuolella.
XAMK käyttää uudesta toimitilasta nimeä Biotuotetekniikan keskus. Toiminta siellä alkaa maaliskuun alkupuolella.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamk:n Savonlinnan Kuitulaboratoriossa saavutetut tulokset ovat näkyneet valtakunnallisina ja nyt jo kansainvälisinä saavutuksina.

Kansainvälisistä tuloksista mainitsi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko Savonlinnassa, kun tiistaina vihittiin käyttöön Xamk:n Kuitu3:n toimitilat eli Kuitulaboratorion uusin laajennusosa.

Hiilidioksidin sitominen veteen teollisissa prosesseissa on ollut biotalouden alalla Kuitulaboratorion tutkimushankkeena.

— Nyt on sitten saavutettu merkittävä kansainvälinen läpimurto, kun hiilidioksidin talteenottojärjestelmä on saanut patentin niin Kiinassa kuin todella vaikeassa patenttimaassa Yhdysvalloissakin, Koivikko sanoi.

Kuitulaboratorion uusissa toimitiloissa annetaan biotuotetekniikan ja puurakentamisen insinöörikoulutusta, joista biotuotetekniikan insinöörikoulutus alkoi viime syksynä. Ohjelmaan kuuluu myös tuotekehitystä.

Nyt on sitten saavutettu merkittävä kansainvälinen läpimurto. - Jyrki Koivikko

Xamk:n biotuotetekniikan koulutusvastaava Jarkko Männynsalo kertoo, että Kuitulaboratoriossa on tällä hetkellä noin 60 opiskelijaa.

Talossa on töissä 21 tutkimushenkilöstöön kuuluvaa henkilöä ja kolme ammattiopettajaa.

Uuden toimitilan kalusteet ovat pääosin saapuneet, mutta laboratoriolaitteet eivät vielä ole.

— Koulutus tiloissa pääsee alkamaan maaliskuun alkupuolella, Männynsalo kertoo.

Ajankohtaista toimintaa tärkeällä alalla

Tiistaina vihkiäisjuhlassa korostettiin Savonlinnan Kuitulaboratorion toiminnan ajankohtaisuutta valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Kirjaukset biotalouden edistämisestä on maan hallituksen hallitusohjelmassa, ja biotalouden hankkeet ovat laajasti esillä merkittävissä maailman tilaa sivuavissa yhteyksissä.

Tuija Pauhu

Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ja Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine vaihtoivat ajatuksiaan biotalouden tulevaisuuden käyttötarpeista.
Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ja Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine vaihtoivat ajatuksiaan biotalouden tulevaisuuden käyttötarpeista.

— Biotalous on myös tulevaisuutta. Biotaloudella tarkoitetaan toimintoja, jotka käyttävät uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamisessa.

— Tärkeä tavoite on vähentää riippuvuutta fossiilisista luonnonvaroista, ja sitä kautta ehkäistä ekosysteemien köyhtymistä, Jyrki Koivikko sanoi.

Savonlinnan kaupunginjohtajan Janne Laineen mukaan paikallisen hyvinvoinnin ja Savonlinnan vetovoimaisuuden kohentumisen ohella Kuitulaboratorion eri kehitysvaiheilla on ollut koko ajan laajempi vaikutus kansantaloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

— Kuitulaboratorion Teknologiapuistoon on laitettu kymmenen vuoden aikana noin 50 miljoonaa euroa yritysten, ammattikorkeakoulun, maakuntaliiton, Ely:n, Tekesin ja kaupungin rahaa.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen vakuutti, että Savonlinnan Kuitulaboratorion näytöt ovat olleet erittäin vakuuttavia, ja tukeneet koko Etelä-Savon kehittymistä.

XAMK käyttää uudesta toimitilasta nimeä Biotuotetekniikan keskus. Sen kustannukset olivat noin neljä miljoonaa euroa.

Rakennukseen tulee työtiloja asiantuntijoille, koehalli ja laboratoriotiloja.

Toimipaikassa tehtävä työ tukee biotalouden mahdollisuuksia.

Savonlinnan Kuitulaboratorion hankkima ulkoinen tutkimusrahoitus oli vuonna 2016 yli kolme miljoonaa euroa.

Kommentoidut