Huomenna väki kokoontuu Saaren kevätmarkkinoille

Akonpohjan kevätmarkkinoilla on vuosikymmenten perinteet.

Ainakin viime vuonna markkinoilla paistoi aurinko. Sama tilanne lienee tänä vuonnakin.
Ainakin viime vuonna markkinoilla paistoi aurinko. Sama tilanne lienee tänä vuonnakin.

Keskiviikkona järjestettävät Saaren kevätmarkkinat tuovat jälleen eloa Akonpohjan markkinakentälle.

Markkinoilla on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset kevätmarkkinat järjestettiin jo 50-luvun alkupuolella.

— Tietääkseni yhtään välivuotta ei ole ollut, vaan markkinat on pidetty alkuajoista lähtien joka vuosi, kertoo markkinoita järjestävän Hevosystäväinseura ry:n puheenjohtaja Pentti Pääkkönen.

— Alunperin tapahtuma on rakentunut hevosmarkkinoiden ympärille ja ne kestivät peräti kaksi päivää. Itsekin muistan, kuinka isän kanssa käytiin markkinoilta hevonen ostamassa, Pääkkönen jatkaa.

Vaikka tapahtuma onkin hiukan parhaista päivistään kutistunut, odotetaan markkinapäivälle runsaasti niin myyjiä kuin vierailijoita.

— Sää on näissä ulkoilmatapahtumissa aika ratkaiseva tekijä ja viimeisen tiedon mukaan keli kyllä suosii, sanoo Pääkkönen.

Yli puolet viime vuoden myyjistä on varannut paikan jo etukäteen. Karkkikojujen, vaate- ja kenkämyyjien, ilmapallojen, käsityötuotteiden ja muiden tavaroiden joukkoon mahtuu tietenkin pitkä rivi rinkelinmyyjiä.

— Kyllä niiden kauppa käy ehdottomasti kaikkein eniten eikä kovin moni kävijä alueelta poistu ilman perinteisellä reseptillä leivottua Viipurin rinkeliä, Pääkkönen naurahtaa.

Paikallisille asukkaille markkinat on tärkeä tapahtuma myös sosiaalisessa mielessä.

— Ihmiset tulevat istuskelemaan ja tapaamaan tuttuja lettukahvioihin. Se on sellainen perinne, josta halutaan pitää kiinni, sanoo Pääkkönen.

Raviradan yhteydessä sijaitsevan markkinakentän laidalla on myös hevosajoneuvomuseo, joka on auki koko markkinapäivän ajan.

— Museoon on mahdollista päästä toki tutustumaan sovitusti myös muina ajankohtina. Toivotaan, että mahdollisimman moni, ehtisi paikalle nauttimaan markkinahumusta.