Punkaharjulla puhalletaan yhteen hiileen — "Positiivinen vire luo itsellekin uskoa tulevaan"

Julkinen huomio on lupaus, joka on lunastettava. Punkaharjulaisyrittäjien yhteistyö on tässä avainasemassa ja lisääntymään päin. Vaikka on pöhinää, hommia on jatkettava.

Tuija Pauhu

Punkaharjulla puhalletaan yhteen hiileen ja halutaan toimia yhdessä alueen hyväksi. Tätä mieltä ovat myös Punkaharjun Yrittäjien puheenjohtaja Ruth Lähdeaho-Kero (vas.), K-Market Kruunun kauppias Marko Humia, Punkaharjun Puutaidon toimitusjohtaja Janne Tirronen sekä Tynkkylän Lomaniemen yrittäjä Jukka Heikkonen.
Punkaharjulla puhalletaan yhteen hiileen ja halutaan toimia yhdessä alueen hyväksi. Tätä mieltä ovat myös Punkaharjun Yrittäjien puheenjohtaja Ruth Lähdeaho-Kero (vas.), K-Market Kruunun kauppias Marko Humia, Punkaharjun Puutaidon toimitusjohtaja Janne Tirronen sekä Tynkkylän Lomaniemen yrittäjä Jukka Heikkonen.

Punkaharjulla on tekemisen meininki niin matkailussa ja teollisuudessa kuin kaupan alallakin. Punkaharju on paistatellut positiivisessa valokeilassa ja yrittäjien yhteistyössä on hyvä vire.

— On ratkaisevaa, että tehty työ huomioidaan. Se kasvattaa paikallisten uskoa itseensä. Menestys ei tule itsestään eikä hetkessä, vaikka Punkaharjulla on perusluonnonvarat, harju ja vedet, joiden ympärille on helppo rakentaa maailman parasta paikkaa, sanoo Punkaharjun Yrittäjien puheenjohtaja Ruth Lähdeaho-Kero.

 Punkaharju on taas vahvasti elossa. - Saimi Hoyer

Metsä Woodin kertotehtaan laajennus luo positiivisuutta ja uskoa tulevaan.

K-Market Kruunun kauppias Marko Humia toteaa, että se tuo kahviloihin, ruokapaikkoihin ja kauppoihin vipinää jo rakennusaikana. Toki kaikki toivovat, että paikallisia työllistyisi ja uusia asukkaita muuttaisi.

Yhteistyö tärkeää ja mahdollistaa paljon

Punkaharjulle on tullut uusia yrittäjiä, jotka tuovat uusia tuulia ja herättelevät muitakin energiallaan ja innostuksellaan. Punkaharjun Marttojen, MLL:n ja Pitäjäyhdistyksen kaltaiset aktiiviset yhdistykset ja urheiluseurat luovat yhteistä hyvää.

Yrittäjäyhdistyksessä ja Punkaharjun Matkailu ry:ssä on hyvä pöhinä.
Myös se, että elinkeinojohtaja Janne Weander on pyytänyt yrittäjiä mukaan ideoimaan Punkaharjutalon tulevaa käyttöä, on hyvä signaali.
— Yrittäjien ja kaupungin yhteistyö on tärkeää ja mahdollistaa paljon. Myös yksittäisten ihmisten tekemiset, kuten pyöräilyreitti Tapion ura, ovat loistavia juttuja ja osoitus siitä, että jokainen voi lisätä yhteistä hyvää, sanoo Lähdeaho-Kero.

Yhdessä saamme aikaan

Yhteisöllisyys ja muista välittäminen näkyvät.

— Ihmiset osallistuvat järjestelyihin ja tulevat paikalle, kuten Joulu- ja Kesäraittiin. Ymmärretään, että pitää itse olla mukana, jos jotain meinataan saada. Puheita ”ei siitä mitään tule” kuulee enää harvoin, sanoo Lähdeaho-Kero, yksi promoottoreista.

Myös Humia on aktiivisesti järjestämässä tapahtumia ja häneltä on totuttu kysymään apua esimerkiksi yhdistysten arpajaispulmiin.

— Ei se ole minulta pois. Yhdessä saamme toimintaa aikaan ja se kaikki jää yhteisölle. Esimerkiksi ystäväpalvelu on tärkeää ja pyyteetöntä työtä.

Humian mielestä globaalissa maailmassa paikallisuus ja yhteisöllisyys nousevat arvoonsa.

Niin positiivisuus kuin negatiivisuuskin kertautuu.

— Valo alkaa laman jälkeen orastaa, mikä näkyy ihmisten olemuksessa ja ostokäyttäytymisessä. Ihmiset uskaltavat suunnitella elämäänsä eteenpäin, sanoo Humia.

Vapaa-ajan asukkaatkin tuovat lisäpotkua. Palveluja onkin hyvä olla myös tammi-maaliskuussa.

— Niitä pitäisi saada vielä enemmän ketjutettua ja olisi ymmärrettävä vielä laajemmin, että eri alojen yhteistyö tuo hyvää seudulle ja on menestymisen ehto. Kun saamme tänne eloa, se piristää koko paikkakuntaa.

On tärkeää, että ideoidaan ja tehdään. Toiminta ruokkii lisää toimintaa.

Uskoa tulevaan

Tynkkylän Lomaniemen yrittäjä Jukka Heikkonen toteaa, että paikkakunnan positiivinen vire luo itsellekin uskoa tulevaan. Hän on tänä vuonna vienyt matkailuviestiä eteenpäin useilla messuilla niin muista toimijoista, kuten Lustosta ja Taidekartano Johanna Oraksesta, kuin omasta yrityksestäkin.

— Koko Savonlinnassa on matkailijalle paljon monenlaista tarjottavaa.

Heikkonen toimii Saimaan Charmanteissa ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjissä. Paikallisesti hän tekee yhteistyötä B&B Majoitus Hepokatin ja Matkailutila Naaranlahden kanssa.

— Yhdessä täällä asioita tehdään asiakkaita varten. Viime vuosina on selvästi enemmän ruvettu suosittelemaan naapuriyrityksiä. Tällaisessa ilmapiirissä on paljon mukavampi toimia yrittäjänä ja yhteishenki näkyy myös asiakkaille.

Kesämaalle hän toivoo jatkoa. Asiakkaat ovat toivoneet, että Retretin luolaston läpi pääsisi kävelemään.

— Muutama teos lisää pihapiiriin ja luolasto auki. Monesti asioita ajatellaan liian vaikeasti.

Järvimatkailussa riittää vielä työtä.

Hotelli Punkaharjun yrittäjä Saimi Hoyerin mukaan nyt on aika toimia, että Punkaharjun saama huomio voidaan käyttää hyväksi.
Hotelli Punkaharjun yrittäjä Saimi Hoyerin mukaan nyt on aika toimia, että Punkaharjun saama huomio voidaan käyttää hyväksi.

Oikea hetki iskeä

Ruth Lähdeaho-Kero muistuttaa, että pitää olla hereillä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

— Kehitys loppuu siihen, kun alamme taputella tyytyväisinä itseämme selkään. Ja vaikka menestys aiheuttaisikin kateellisen olon naapurille, pitää kääntää se vahvuudeksi ja kehittämiseen kannustavaksi voimaksi.

Hotelli Punkaharju on osaltaan lisännyt ihmisten uskoa tulevaan ja toimii Punkaharjulla matkailun veturina. Hotellin yrittäjä Saimi Hoyer vahvistaa, että nyt on momentum, johon pitää iskeä. Punkaharjulle satanut huomio on luonut kovat odotusarvot, jotka on lunastettava.

— Punkaharju on ihmisten huulilla ympäri Suomen. Nyt pitää kaikkien skarpata. Alueelta odotetaan huikeita elämyksiä, oli räntäsade tai auringonpaiste.

Vahvuudet esiin

Eri yritysten vahvuudet on koko Savonlinnassa nostettava esiin ja tehtävä töitä sen eteen, että matkailijat tulevat ja myös palaavat seudulle.

— Jokainen kanta-asiakas on kullan arvoinen. Juuri he ovat niitä, jotka suosittelevat seutua muillekin, sanoo Hoyer.

Ensi kesä tulee olemaan paras vuosikausiin ja jokaisen matkailuyrittäjän kannattaa olla hereillä ja tehdä yhteistyötä.

— Punkaharju on taas vahvasti elossa. On tullut kaikkea uutta, joka kiinnostaa ihmisiä, ja asioita, jotka tukevat ympärivuotista matkailua, kuten harjun luontoreitin valaistus. Se, että seudulta välittyy elämisen meininki, houkuttelee myös uusia asukkaita.

Verkosto on tärkeää

Punkaharju ja koko Savonlinnan seutu on perinteisesti vahvaa metsäteollisuuden aluetta. Punkaharjun Puutaito on kasvanut vuosien saatossa juuri tämän toimialan imussa. Kemiallinen ja mekaaninen metsä- ja puutuoteteollisuus on investoinut 200 kilometrin säteellä viime vuosina erittäin voimakkaasti.

— Olemme pyrkineet mahdollisuuksiemme mukaan vastaamaan kasvaneeseen kysyntään tuomalla myös omaa innovatiivista tuotekehitystä asiakkaidemme hyväksi. Hyvä ja joustava kumppanuusverkosto on toimintaympäristön kehittämisen edellytys. Suuret toimijat tarvitsevat pienempiä ja ketterämpiä kumppaneita rinnalleen, että loppuasiakkaiden toivomat palvelut voidaan toteuttaa, kommentoi Puutaidon toimitusjohtaja Janne Tirronen.

Puutaidon kehityskulussa on tarvittu paikallisten yritysten yhteisvoimaa.

— Punkaharjulla on erityisosaamista monella sektorilla. Itsekin joskus hämmästelen palveluita kauempaa kysyessäni, että olisihan vastaavaa löytynyt omalta kylältäkin.

Tirrosen mielestä kaupungilta edellytetään entistä enemmän kasvavan ja kehittyvän yritysten toimintaympäristön vaatimuksiin vastaamista, mikä tarkoittaa myös aktiivisempaa vuorovaikutusta yritysten päättäjien ja virkamiesten kesken.

— Meidän toimintaympäristössä vaatimukset muuttuvat erittäin nopealla syklillä, ja tässä hektisessä maailmassa tuntuu, että vain nopeimmat elävät ja kehittyvät.

Olemme onnistuneet oikea-aikaisesti vastaamaan kasvaneeseen puutuotteiden ja puurakentamisen komponenttien kysyntään ja tuomaan myös uusia tuotteita markkinoille.

— Kysynnän luomisessa tarvitaan hyvää kumppanuusverkostoa, erityisesti raaka-ainelähtöisessä valmistusteollisuudessa.

Punkaharjulla tapahtunut

Vuoden retkeilykohde, Vuosisadan tie ja CNN:n mukaan yksi maailman luonnonihmeistä.

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat.

Tynkkylän Lomaniemi Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys.

Hotelli Punkaharjun kunnostus Vuoden kotiseututeko 2016. Sienet ja yrtit -viikonloppu palkittiin ruokamatkailukilpailussa.

Harjun luontoreitti sai valot ja Runebergin muistokivi reliefin. Liikuntareittejä tehty laajalti.