Sipilän hallitus teki ay-johtajille nelikohtaisen tarjouksen — Kymmenen työntekijän raja poistettaisiin irtisanomislaista, mutta työntekijämäärä otettaisiin huomioon irtisanomisperusteen kokonaisarvioinnissa

Hallitus tarjoutuu myös käsittelemään aktiivimallien sisältöä kolmikantaneuvotteluissa.

Minna Mänttäri

Pääministeri Juha Sipilän mukaan työsopimuslain tarkoituksena olisi edelleen madaltaa pienten yritysten työllistämiskynnystä, mutta hallitus on valmis poistamaan ammattiyhdistysväen kritisoiman lukumäärärajan. (Arkistokuva)
Pääministeri Juha Sipilän mukaan työsopimuslain tarkoituksena olisi edelleen madaltaa pienten yritysten työllistämiskynnystä, mutta hallitus on valmis poistamaan ammattiyhdistysväen kritisoiman lukumäärärajan. (Arkistokuva)

Juha Sipilän (kesk.) hallitus antoi torstaina ammattiyhdistysjohtajille nelikohtaisen esityksen, jonka tarkoitus on ratkaista kiista pienten yritysten irtisanomissuojaan liittyvästä lainvalmistelusta.

Ammattiliitot ovat luvanneet vastata tarjoukseen perjantaina kello 14 mennessä. Sipilän mukaan ammattiliittojen vastauksesta ilmenee, ovatko ne valmiita lopettamaan työtaistelutoimet.

Hallitus on valmis poistamaan pienten yritysten irtisanomispykälästä kymmenen työntekijän rajan, jonka alittuessa tähänastisen luonnoksen mukaan henkilökohtainen irtisanominen olisi ollut helpompaa.

Sen sijaan hallitus esittää työsopimuslakiin kirjattavaksi, että työntekijöitten lukumäärä otetaan huomioon irtisanomisperusteen kokonaisarvioinnissa.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan tavoitteena on edelleen se, että pienten yritysten työllistämiskynnys alenisi — siis sama kuin kiistelyllä lakiluonnoksella.

Pääministeri Sipilä huomautti, että ammattiyhdistysliikkeen kritiikki on kohdistunut työntekijämäärän lukumäärärajaan.

— Nyt raja on liukuva, mutta työntekijämäärä otetaan selvästi huomioon, Sipilä sanoi.

Työttömyysturvan karenssi lyhenisi myös hallituksen torstaisen tarjouksen mukaan 90 päivästä 60 päivään. Karenssin lyheneminen sisältyi myös kiisteltyyn luonnokseen.

Aktiivimallit kolmikantaneuvotteluun

Kolmikantaiseen neuvotteluun hallitus esittää nostettavaksi sitä, millaisin tavoin työtön voisi osoittaa aktiivimallin edellyttämää aktiiviisuutta.

— Tuunataan sitä lakia niin, että normaalilla aktiivisuudella ja ahkeruudella nämä ehdot täyttyvät, Sipilä sanoi.

Kolmikantaisiin neuvotteluihin esitetään nostettavaksi myös omaehtoisen työnhaun malli eli niinsanottu aktiivimalli kakkonen. Työministeri Lindströmin mukaan valmisteilla olevassa mallissa on kyse siitä, miten työttömyysturvan vastikkeellisuus toteutetaan siirryttäessä maakuntamalliin.

Uusimmat uutiset